Az orrporszi útmutató 

Ha már átestetek az orrszi-porrszi tűzkeresztségen, tudjátok, hogy az idő sem javít a kétségbeesett síráson és a kapálózáson. 32 év távlatában is pontosan emlékszem a saját orrporszivózásomra. Él bennem a kép, ahogy az óriási háztartási porszívónkat beráncigálja anyukám a szobába, majd ideges kezekkel próbálja ráhelyezni a gumicuclit, amit az orromba kell majd raknia.  “Csillagom gyere ideeeee, nem fog fájni!” mondattal nyugtatgatva próbál becserkészni, de én Usan Bolt gyorsaságával próbálok a kutyaszorítóból kikerülni. Anyukámnak nincs más esélye, segítséget kell hívnia: “Csabiiiiiiii!”-hangzik hosszan elnyújtva az egyszerre kétségbeesett és fenyegető sikoly. Hallom is apukám döngő lépteit. Jön, mint egy lassú medve, néz rám, néz anyámra, anyám biccent egyet a porszívó felé… Nekem és a taknyos orromnak semmi esélyünk sem volt kettejük ellen! Sosem felejtem el a szörcsögő hangot és persze úgy megríkattak az orrtisztítással, hogy utána a sírásomtól ugyanúgy tele lett az orrom.  Nem ez a legkedvesebb gyerekkori emlékem maradjunk annyiban.

Én felnőttem, de a babák továbbra sem tudják egyedül kifújni az orrukat. Szerencsére azóta sokkal jobb termékek és megoldások érkeztek a piacra. Anyukámmal ellentétben, én már állandó pulzussal veszem elő a CareClub oldaláról rendelt Nosiboot, hiszen – talán meglepőnek tűnik, de –  gyerkőcöm imád vele játszani.

Mit lehet tenni, ha gyermekünknek erősen folyik az orra? 

Ha a picinek eldugult vagy folyik az orra, a szülők általában két módszer, az orrszívás vagy az orrmosás közül választhatnak. Mindkét módszer hatékony és biztonságos, ha helyesen alkalmazzuk. Eleinte azonban kissé zavaros lehet megérteni, hogy mi a különbség köztük, különösen, ha egy megfázott újszülöttről van szó, és a extra óvatosak akarunk lenni.

Ebben a cikkben segítő kezet nyújtunk, hogy egy kicsit rendszerezzük a tudást, és eligazítást adunk abban, hogyan használhatod mindkét módszert egymást kiegészítve a teljesen tiszta nózi eléréséhez. 

Orrszívás 

Módszer: a gyermek orrában felgyülemlett orrváladék fizikai eltávolítása orrszívó segítségével.

Eszköz: bármilyen típusú orrszívó (pl. manuális orrszívó, elektromos orrszívó).

Gyorsan eltávolítja a felesleges váladékot, azonnali fellélegzést biztosít orrfolyás vagy orrdugulás esetén.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a modern orrszívók hatékony és biztonságos működést biztosítanak, így még az újszülöttek részére is alkalmasak, ráadásul a szülők számára is könnyen használhatóak.

Tanácsok szülőknek: Válassz a pici életkorának megfelelő orrszívót, figyelembe véve más fontos tényezőket is, mint például a könnyű tisztíthatóság, a kényelmes használat vagy a hordozhatóság. Tudj meg többet: Hogyan válasszunk orrszívót?

Ügyelj a készülék biztonságára és tanúsítványaira. Tudj meg többet: 4 tényező, amely biztonságossá teszi az orrszívót.

Ne feledd, hogy nem az erő, hanem a technológia határozza meg az orrszívó hatékonyságát. Tudj meg többet: Az orrszívóm nem hatékony! Miért?

Ne használd túl sokáig az orrszívót! Orrnyílásonként körülbelül 10 másodperc elegendő az orr tisztításához.

Orrszívás közben ne zárd el a másik orrnyílást. Az nem növeli a hatékonyságot, ugyanakkor kellemetlen érzést okozhat a baba számára.

Orrmosás

Módszer: az orrjáratok átöblítése sóoldattal a váladék és az irritáló anyagok eltávolítása érdekében.

Eszköz: sóoldatos orrcseppek, orrspray-k, vagy sóoldatos orrmosó készletek.

Előnyök: Segít felhígítani a sűrű váladékot, amikor a babának eldugul az orra. Különösen hasznos, ha a baba allergiás, hiszen így kiöblíthetjük az irritáló anyagokat az orrból (pl. por, pollen).

Tanácsok szülőknek: Használj steril sóoldatot vagy orrmosáshoz összeállított kész sóoldatcsomagot. Kerüld azokat, amelyek adalékanyagokat vagy gyógyszereket tartalmaznak, kivéve, ha egészségügyi szakember írja fel. Ne végezz orrmosást közvetlenül az orrszívó használata előtt. A sóoldatnak időre van szüksége ahhoz, hogy hatni kezdjen. Ha ezeket a módszereket egymást kiegészítve szeretnéd alkalmazni, mindig várj először, amíg a sóoldat ki nem folyik az orrból. Ne próbáld meg orrszívóval felszívni a sóoldatot az orrból, mert ez károsíthatja a készüléket! A Nosiboo orrszívók esetében például a leszívott váladék tartálya (a Colibri/Penguin fej) legfeljebb 5 ml folyadékot képes befogadni. Ügyelj arra, hogy a tartályt mindig függőlegesen tartsd, hogy az összegyűjtött váladék ne kerüljön a csőbe.

Keverd a módszereket!

Nincs ellentmondás abban, hogy az átfogó higiénia érdekében mind az orrmosást, mind az orrszívást alkalmazzuk. Valójában a sóoldat előzetes használata megkönnyítheti az orrszívó munkáját a váladék feloldásával.

Ha bizonytalan vagy abban, hogyan alkalmazd ezeket a módszereket mikor a babának folyik az orra, javasolt egészségügyi szakemberrel is konzultálni, különösen, ha a picinek alapbetegségei vannak. A gyermekek eltérő módon reagálhatnak az orrmosásra és az orrszívásra, így ami az egyiknél beválik, nem biztos, hogy a másiknál megfelelő. Próbáld ki mindkét módszert, hogy felfedezd, mi felel meg neked és gyermekednek a legjobban!

Hogyan döntsünk okosan?

Ha az orrszíváson gondolkozol, a Nosiboo több tanúsított orvostechnikai eszközt is kínál, amelyek gyorsan és hatékonyan tisztítják a kis orrokat. Ismerd meg mindet:

1. Tanúsított orvostechnikai eszköz

Érdemes odafigyelni arra, hogy az orrszívó rendelkezik-e orvostechnikaieszköz-tanúsítvánnyal, mivel ebben a termékkategóriában ezt nem kötelező megszerezni. Az orvostechnikai minősítés garantálja a termék biztonságát, valamint azt, hogy teljesen ártalmatlan anyagokból készüljön. Az ilyen tanúsítványt megszerző eszköznek klinikai értékelésen kellett átesnie egészségügyi szakemberek segítségével.

2. Megfelelő szívóteljesítmény

Az orrszívónak igazodnia kell a nemzetközi orvosi közösség által ajánlott szíváserősséghez. Amikor a babának vagy csecsemőnek folyik az orra vagy orrdugulással küzd, azt gondolhatod, hogy a lehető legerősebb orrszívó használata a legjobb módja annak, hogy gyorsan fellélegezzen. Ez azonban nem így működik. Maradj a biztonságos, mégis hatékony szívóerőnél, amellyel egy orvostechnikai eszköznek rendelkeznie kell. Főleg, ha egy újszülött fázik meg, a különleges gondoskodásra nagy szükség van.  

A leghatékonyabb és legbiztonságosabb orrszívó kiválasztásához nézzük meg az eszköz technikai paramétereit.

A vákuumot kilopascalban (kPa) vagy millibarban (mBar), a légszállítást pedig liter/percben (L/Min) vagy liter/másodpercben (L/Sec) mérik. Győződj meg arról, hogy a kiválasztott készülék légszállítással működik-e, és hogy a vákuum nem haladja-e meg az ajánlott értékeket. Nincsenek kötelező előírások, de jelentek meg orvosi javaslatok, amelyeket az alábbiakban találsz. Fontos, hogy a legalacsonyabb hatékony szívóteljesítményt használd, különösen laza váladék esetén.

3. Fül-orr-gégészek segítségével kifejlesztve

A pici orrocskák egyedi anatómiájához legjobban az olyan orrszívó illik, amelyet már a tervezési szakaszban orvosok segítségével fejlesztettek ki. A fül-orr-gégész gyermekorvosok tudják, hogy milyen mértékű szívóerő teremti meg a legjobb egyensúlyt a kényelem, a hatékonyság és a biztonság között.

A Nosiboo orrszívókra a fenti pontok mindegyike igaz, így jó szívvel ajánljuk a szülők figyelmébe!

Hogyan alakíts ki alvási rutint kisbabádnak?

Nem könnyű kialakítani a tökéletes alvási rutint egy kisbaba számára. Vajon elég ha fürdés után ölben ringatom és éneklek neki? Vannak időszakok, amikor a kicsik hipp-hopp álomba szenderülnek. Máskor pedig hosszú órákon keresztül sem tudnak kellően megnyugodni és bármit teszel, csak ordítanak a fáradtságtól. Tudományos eredmények alapján 5 alvássegítő módszert mutatunk be, ami segít megteremteni a legoptimálisabb környezetet az elalváshoz.

Az alvási rutin

Szülőnek lenni igazi zsonglőrködés. Egyik kézben a cumisüveg, a másikban a textilpelenka. Egyik nap a fejlesztő játékok vannak terítéken, másik nap a mozgásfejlődés. És így tovább, minden nap egy igazi kimerítő kaland.

Jól jönnek a pihenésre fordítható órák, a nyugodtabb éjszakák. Mi kell ahhoz, hogy ez ne csak álom legyen? Leginkább az, hogy ki tudjatok alakítani egy alvási rutint. Ez nem jelent mást, mint hogy a csöppség nagyjából mindig ugyanakkor alszik – és valóban alszik, nem csak nyűgösen forgolódik.

A kicsiknek szükségük van a rendszerességre, hogy biztonságban érezzék magukat, és hogy az agyuk és a testük is felkészüljön a pihenésre. Azonban minden baba más és más: ami például a nagyobb testvérnél működött, az lehet, hogy a kistesónál már nem válik be.

Ne elaltatni próbáld, hanem elsősorban megnyugtatni

Az ölben ringatás és az altató dalok éneklése nem véletlenül jut rögtön az eszünkbe az altatásról. Az anya közelsége, hangja, mozdulatai rendkívül fontos szerepet játszanak a gyerekek megnyugtatásában. Jó, ha figyelünk rá, hogy már a fürdetéssel elinduljon egy egyfajta lecsendesedés. A rutint érdemes a megnyugvással kezdeni. Kerüljétek a fehér fényeket, képernyőt, villogást, éles hangokat. Töltsetek időt együtt, ha igényli a baba, bújjatok össze.

Éjszakai fény és vörös fényterápia

Tudományosan bizonyított, hogy a vörös fény (mint amilyen a naplemente színe) segít a természetes melatonin termelődésben. A melatonin az úgynevezett “jó éjszakát”-hormon, ami a nyugodt alváshoz járul hozzá. Érdemes bevezetni az altatási rutinba a kis vörös lámpa felkapcsolását a gyerekszobában. Ez segíteni fog a gyerkőcnek, hogy gyorsabban álomba merüljön és mélyebben is aludjon – mintha csak egy varázspálca érintésére történne az egész.

Párásítás

Tudtad, hogy a babaszoba levegőjének minősége alapvetően befolyásolja a kicsi alvását? Egy hidegpárásítóval egyszerűen elérhető az ideális, 40-60%-os páratartalom. Ekkor a baba könnyebben lélegzik és pihentetőbben alszik.

Rózsaszín zaj

A rózsaszín zaj nem csak egy sima zaj. Ez a különleges hanghullám a fehér zajnál sokkal kiegyensúlyozottabb, és tudományosan bizonyított, hogy pozitív hatással van az alvás minőségére. 

Aromaterápia

Az alvás nem csak a csendről és a sötétségről szól, hanem az illatokról is. A természetes illóolajok, mint a levendula, eukaliptusz vagy a citrusfélék nyugtató hatásukkal segítik a kisbabát az ellazulásban és az elalvásban.

Ide kattintva beszerezhetsz citrus-vanília, levendula és eukaliptusz illóolajat is!

Alvási rutin kialakítása a Baby Dream Machine segítségével

Szülőként biztosan te is tapasztaltad már, hogy a kiságy mellett állva, a baba nyugodt alvását kívánva, gyakran csak egy varázspálca hiányzik a kézből. Nos, a Baby Dream Machine pont ezt a varázspálcát hivatott pótolni. Lássuk, hogyan alakíthatsz ki vele tökéletes alvási rutint!

Ismerd meg a funkcióit!

A Baby Dream Machine nem csupán egy altató készülék, hanem egy multifunkcionális társ az alvásban. Az éjszakai fény, a vörös fény terápia, a Cool Mist párásító, a Pink Noise hanggenerátor és az aromaterápia együttes ereje képes megteremteni a tökéletes alvási környezetet.

Alakítsd ki a megfelelő környezetet!

Kezdd az éjszakai fény bekapcsolásával, ami nem csak megnyugtatja a babát, hanem segít a szemnek az alváshoz való alkalmazkodásban is. A vörös fény terápia pedig tovább finomítja ezt a folyamatot, elősegítve a melatonin termelődését.

Páratartalom és hanggenerátor

A Cool Mist párásítóval beállíthatod a szoba páratartalmát, ami segíti a baba légzését, és még az alvást zavaró orrfolyás is megelőzhető vele. A Pink Noise hanggenerátor pedig olyan alvást segítő háttérzajt biztosít, ami elnyomja a külső zavaró hangokat és mélyebb alvást tesz lehetővé.

Az aromaterápia ereje

Válassz egy nyugtató illóolajat, és hagyd, hogy a Baby Dream Machine aromaterápiás funkciója betöltse a szobát, segítve a kicsi ellazulását és elalvását.

Rutin és következetesség.

Az altatási rutin kialakítását bármilyen korban el lehet kezdeni, és a Baby Dream Machine ebben a legjobb társad lesz. A szülői visszajelzések alapján a gyerekek 96%-a jobban alszik a készülék használata óta, és ez nem véletlen, hiszen alvásszakértők hozták létre.

Ne feledd, minden baba más és más, így lehet, hogy kísérletezni kell a funkciók kombinációjával, mire megtalálod a tökéletes beállítást. De ne add fel! A következetesség kulcsfontosságú, és a Baby Dream Machine minden este ott lesz, hogy segítsen neked ezen a csodálatos, de néha kihívásokkal teli úton.

Kattints ide, és rendelj egy Baby Dream Machine készüléket, még ma!

Altatódalok babáknak

Az emberi hang egy mindenki számára elérhető hangszer. Anyukáink és nagymamáink ösztönösen tudták, hogyan nyugtassanak meg minket az altatódalok segítségével. Eme ősi, mélyről jövő tudás zeneiségével segíti a babák érzelmi fejlődését. Nem baj, ha nem tökéletes! Lényeg, hogy szívből jöjjenek ezek a kedves, megnyugtató dallamok. Az éneklés varázslat a babának, és annak is, aki énekel.

Altatódalok babáknak

Az altatódal (amellett, hogy varázslatossá teszi az elalvást) szeretethormont szabadít fel. Erősebb érzelmi kapcsolatot épít ki a baba és a szülő között. Költőink és zeneszerzőink elárasztottak minket szebbnél szebb gyerekdalokkal, de énekelhetünk saját dallamokat is.

Gyermekünk hálás lesz a szép melódiákért, és nem marad el jutalmunk sem, a csilingelő babakacaj és a békés elalvás. Íme néhány példa, amivel megédesíthetjük kisbabánk estéit és álmait.

A klasszikusok

Johannes Brahms és Franz Schubert is komponált bölcsődalokat. Brahms leghíresebb altatóját (ami a mai napig a legtöbb altató játék dallama) a bécsi Faber család részére komponálta, jókívánságul második fiuk, Hans megszületésének alkalmából. Dalának kéziratát egy levélben küldi el a családnak. A világ talán leghíresebb bölcsődala, magyar nyelven is énekelhető a picknek.

Brahms: Bölcsődal (részlet)

Csendes álmot, jó éjt
Majd néz rád az ég
Csak hunyd be szemed
Az angyal veled

Álom szárnyán ha szállsz
Fönn az égben is jársz
Álom szárnyán ha szállsz
Fönn az égben is jársz

József Attila

Költőóriásaink sem feledkeztek meg a legkisebbekről. József Attilának nem volt egyszerű gyermekkora és saját gyermeke sem volt, mégis értett a gyermeki lélekhez. Erről tanúskodik Altató című versének csodálatos gyengédsége.  Megírására barátja, Ottó Ferenc kérte föl (unokaöccse, Gellér Balázs első születésnapja alkalmából).

József Attila: Altató (részlet)

Lehunyja kék szemét az ég,

lehunyja sok szemét a ház,

dunna alatt alszik a rét –

aludj el szépen, kis Balázs.

 

Lábára lehajtja fejét,

alszik a bogár, a darázs,

velealszik a zümmögés –

aludj el szépen, kis Balázs.

Weöres Sándor

Weöres Sándor sorai rengeteg picúrt repítettek már el meseországba. Bóbita vagy Sehallselát Dömötör mindnyájunk gyerekkori jóbarátja. Weöres Sándor életünk minden fontos pillanatában ott van velünk. Fogja a kezünket „A tanév-nyitáskor”. Mellettünk van őszi éjjel mikor izzik „A galagonya”. Karácsonykor amikor annyira várjuk, hogy megszólaljon a „Száncsengő – csing-ling-ling”. Furcsa lenne, ha épp elalváskor nem ülne az ágyunk mellett.

Weöres Sándor: Altatódal

Lomb közt beragyog a csillagfény,

hold kél, sugarasan ül a fákra,

gyere szivem, kicsi fiam, aludj édesen,

álom települ a fákra.

 

Kicsim, álmodj ragyogást, puha szellőt,

virul, érik már a jövőd,

int az élet sok öröme tefeléd,

árad a napfény, teregeti özönét.

 

Reggel kisüt a nap, élő láng,

fölkelsz, kicsi fiú, megy a játék,

nagy a jókedv, zenebona, fiúk éneke,

fényben mosolyog a tájék.

Gryllus Vilmos

Gryllus Vilmos generációk kedvence. Legyen szó saját szerzeményről, vagy akár versek megzenésítéséről, ha a húrok közé csap, felragyognak a baba arcocskák. Dalai nélkül el sem lehetne képzelni egy szülinapi zsúrt. A bulizásban megfáradt gyerkőcökre is gondolt. Pihenésképpen, este jó érzés odabújni anyához, és meghallgatni ezt a dalt.

Gryllus Vilmos: Altató (részlet)

Hátat fordít Föld a Napnak,
vége van a mai napnak.
Sötét borul fűre, fára,
holdezüst a pocsolyára.

Patakvízben halak úsznak,
úszás közben elalusznak.
Napraforgó, széna, szalma,
tücsök csendes birodalma.

Kicsi Gesztenye Klub

A Kicsi Gesztenye Klubot Dobrády Ákos keltette életre. Rengeteg kalandot ígér az 5 jóbarát: Liza, Kicsi Gesztenye, Lufipofi, Olly és Napsugár. Persze Lizáékra akkor is számíthatnak a picik, amikor leszállt az este, és ideje ágyba bújn

Kicsi Gesztenye Klub: Altató (részlet)

Szép álmokat négy jó barátom
Ez a nap most véget ér …
Az alkonyat ott kint a fákon
A madaraktól csendet kér…

Elhalkul most a város, távolban tágas rét
Puha párnán álmod várod még…
Számolhatsz báránykákat, míg eljön az álommanód
Liza dúdol hozzá altatót…

Apacuka zenekar

Az Apacuka napjaink egyik legnépszerűbb gyerekzenekara, akiket senkinek sem kell bemutatni. Ha eljön az este, Pálfi Kriszta kedves hangja minden picurt elringat.

Apacuka zenekar: Ringató (részlet)

Ásít reggel az, ki korán felkel, 

ásít este Anya, Apa, mert kell… 

 

Alszik már a hugi, csend van végre. 

Vajon, mi lesz holnap majd ebédre? 

 

Aludni kell, csak nem értem, miért is? 

Nem baj, azért alszom kicsit én is…

Az altatódalok és az altató játékok rengeteget segíthetnek az alvási rutin kialakításában. Továbbá meleg szívvel ajánljuk a Baby Dream Machine 5 az 1-ben altató készüléket is, amely hozzájárul a gyermekek nyugodt alvásához. Szép álmokat!

Szobatisztaság: a pelenkától a biliig, a bilitől a vécéig

A szobatisztaság elérése igazi mérföldkő egy gyermek életében – de nem szabad siettetni! A bilire és a vécére szoktatás folyamata fokozatosan kell, hogy haladjon!

A szobatisztaság felé vezető út

A szobatisztaság felé vezető út a pelenkától vezet a bilin át a vécéig. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a bili kimarad, és inkább egy szűkítő juttatja el a gyerkőcöt a tökéletes vécéhasználathoz.

Nincs kőbe vésett szabály, hogy ennek mikor kell megkezdődnie, és mennyi ideig kell tartania: amint a baba érdeklődni kezd a bili vagy a vécé iránt, akkor érdemes elkezdeni megismertetni vele őket. Általában erre 2 éves kor után kerül sor, de a teljes nappali szobatisztaság jellemzően inkább 3 éves kor körül érhető el.

Úgyhogy nem érdemes foglalkozni az „ó, mi már másfél évesen szobatiszták voltunk” típusú megjegyzésekkel, bárhonnan is érkeznek. Ha a baba még csak ücsörög a bilin, de jellemzően még inkább a pelenkát választja a nagy dolgok elvégzésére is, légy vele türelmes! Ne kapcsolódjon számára rossz élmény (szidás, sürgetés) ezekhez a dolgokhoz!

A szobatisztaság nem ugyanaz, mint a pelenkamentesség

A pelenkamentesség lényege, hogy már nem kerül pelus a gyerkőcre – a szülő elhatározásából. Ez azonban azzal jár, hogy bizonyos időközönként (1-2 óránként) szervezni kell egy találkozót a bilivel.

Türelemmel és megértéssel kezelve ez is jó módszer lehet a szobatisztaság felé vezető úton való elinduláshoz – de fontos, hogy ez még nem szobatisztaság! Még gyakran előfordulhatnak „balesetek”, amit a maga természetességével kell kezelni, véletlenül sem ördögi problémaként.

A valódi szobatisztaság ennél többet jelent. Már csak azért is, mert a gyermeknek a szobatisztaságra meg kell rá érnie fiziológiailag, szociálisan és mentálisan is.

A záróizmok tudatos szabályozásának képessége másfél éves kor körül alakul ki. A vizelet és a széklet visszatartásának megtanulására pedig még egy kicsivel többet kell várni. Ezek nem tanulható dolgok, az idegrendszernek egy fokozatosan kialakuló képessége.

A szociális érés lényege, hogy a gyermek megfigyeli és elsajátítja a vécézéssel kapcsolatos szokásokat. Mentálisan pedig akkor érett meg a csemete a szobatisztaságra, ha megfelelő módon ki tudja fejezni magát a témában, és időben kapcsol, ha ki kell mennie.

Légy türelmes a gyerkőccel!

A fentiek miatt tehát nagyon fontos, hogy nyugodtan engedd a babának, hogy figyelje meg a vécézés körüli szokásokat, és bátran próbálja utánozni is őket. Kísérletezzen a WC-papírral, húzza le a vécét, és így tovább: sokat segíthet, ha nem kell tabuként kezelnie ezeket.

Persze fontos, hogy mindez még nem azt jelenti, hogy máris készen áll a szobatisztaságra. Hagyni kell, hogy a maga ütemében kísérletezzen, de erőltetni nem szabad semmit!

Ne ültesd rá a bilire, amikor ő nem akarja, és semmiképp ne szidd le, ha valami nem úgy sikerül, ahogy kellett volna!

Ha viszont érdeklődik, válaszold meg a kérdéseit! És idővel adj rá nyugodtan mosható, leszoktató pelenkát is!

A pelenkától a biliig

Nagyon sok gyerek imádja a biliket! Tetszik nekik, hogy könnyen mozgathatóak, hogy a méreteikhez vannak igazítva, és hogy így pillanatok alatt rájuk tudnak ülni.

Nagy mérföldkő, amikor a bili valóban el is kezdi betölteni a szerepét. Ehhez azonban hosszú út vezet! Bár, van, akinek néhány hét is elég, hogy végleg megszabaduljon a pelustól, de a többségnek azért inkább hónapokra van ehhez szüksége. Néha bizonyos dolgok (költözés, nagyobb változás, betegség) vissza is tudják vetni a folyamatot.

Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy fontos a türelem és a higgadtság. Szidásnak nincs helye a bilire szoktatás felé vezető úton!

Jó szolgálatot tesznek a bugyipelenkák: mivel könnyen fel és lehet őket venni, akár már maguknak is csinálhatják a kicsik, és az önállóság nagyon ösztönzően tud hatni rájuk. A bili pedig legyen stabil és kényelmes, hogy ezen se múljon a siker! Magyarázd el a gyerkőcnek a használatát, és hangsúlyozd, hogy nyugodtan, félrevonulva kell használni.

A bilitől a vécéig

Megesik, hogy egy gyermek nem mutat érdeklődést a bili iránt, és rögtön a vécé felé veszi az irányt, mert ettől érzi magát nagynak. Akár így, akár a bilin át vezet az út a vécéhez, egy WC-szűkítőre jó eséllyel szükség lesz!

Sok gyerkőc fél ugyanis attól, hogy beleesik a vécébe vagy hogy rácsapódik a vécé fedele; és sokakat megrémít a vécé lehúzásának hangja is.

Jól jöhet egy zsámoly is, hogy leérjen valamire a gyerkőc lába a vécén ülve. Fiúknál pedig abban is segíthet a zsámoly, hogy ha állva szeretne vécébe pisilni, azt is meg tudja tenni ügyesen és kényelmesen.

A vécére szoktatásnak is fokozatosan kell történnie. A szobatisztaság elérése nem lóverseny, és a célvonalat látva sem szabad türelmetlenül megindulni. Szuper, ha vannak már szárazon átvészelt napok, de az éjszakák még problémásabbak lehetnek, és teljesen természetes, ha előfordulnak még napközben is „balesetek”.

A toalettre szoktatás elérése egy lépcsőzetes folyamat. Fokozatosan kell megtanulnia és elsajátítani a gyerekeknek azokat a dolgokat, amelyek a szobatisztasághoz vezetnek. Szülőként türelemmel, kedves tanítgatással tudsz ebben segíteni – és szuper leszoktató pelenkák, bilik és WC-szűkítők beszerzésével!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket Facebook-on is, hogy ne maradj le az újdonságokról – mint amilyen például a Óriási Nadrágpelenka Teszt!

Babakekszek és babanasik

Szeretnél kedveskedni gyermekednek egy kis finomsággal, de tanácstalan vagy melyik fajtát kínáld neki? Cikkünk segít!

A legkisebbek evési technikája még nem épp tökéletes, ráadásul a fogaik közül sem bújt még ki az összes, így a klasszikus, könnyen morzsálódó kekszek elfogyasztása finoman szólva sem gyerekjáték a számukra. A kemény kekszeket rágni kell, sok idő mire elszopogatják, és könnyebben félre is nyelik, mivel darabosra törik. Ezért aztán a legtöbb jól ismert keksz szóba sem jöhet a babák számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnának mégis valamilyen kekszet majszolni!

Babakekszek és babanasik a piciknek

A kifejezetten a babák számára megalkotott babakekszek formája és állaga is úgy lett kitalálva, hogy az kevés foggal és még fejlődő finommotorikával is élvezetesen fogyasztható legyen. A babakekszeket könnyen össze lehet nyomni, így a bébik lényegében az ínyükkel és a nyelvükkel is pépesíteni tudják. Mivel nem morzsákra esnek szét, így nem fognak száraz hatást kelteni: a babák könnyen és kényelmesen le tudják nyelni őket. Egy szó, mint száz: a babakekszek tökéletesen alkalmazkodnak a kicsik evési technikájához és fejlettségéhez. Összetevőiknek hála pedig megemésztésük sem fog problémát okozni.

Babakekszek 6 hónapos kortól

A legtöbb babakeksz tartalmaz valamilyen gabonafélét, így akkor érdemes kekszszel kínálnod először a csemetéd, ha már be van vezetve a glutén nála. A kicsiknek adható babkeksz előnye, hogy összemorzsolva és pépbe keverve a gyümölcsös pépeket is gazdagíthatod velük. Ha pedig falatokkal kezdtétek a hozzátáplálást a BLW ajánlásai alapján nyugodtan a kicsi kezébe is adhatod.

A Nestlé Babakeksz például kifejezetten omlós állagával szolgálja ezt a célt. Összemorzsolva akár tápszerrel, gyümölcspürével is összekeverhető. Amikor pedig a baba már fogyaszt darabos ételt, akkor önmagában, finom rágcsálnivalóként adhatod a gyerkőcnek.

Babakekszek 8 hónapos kortól

8 hónapos kor felett már nem kérdés, hogy a babanasik a mindennapok részei lehetnek. Már a főétkezések között is előkerülnek a babakekszek.

Például a HiPP Bio Almás-áfonyás rizskorong, amely nem csak tízóraira vagy uzsonnára, hanem utazások során is könnyen fogyasztható. Összetevői kivétel nélkül ökológiai gazdálkodásból származnak. Kiegészítő táplálkozás főétkezések között napi 3-5 db korong fogyasztása javasolt a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz.

Babakekszek 1 éves kortól

Egy éves kortól pedig lassan jöhetnek a valódi ropogtatnivalók. A nyammogást szép fokozatosan felváltja a valódi rágcsálás, a fogak használata egyre mindennaposabbá válik.

A Pumpkin Organics Ropogós BIO Lencse Pufi Snack ugyanakkor megkönnyíti azért a rágcsálást: finoman olvad a szájban. Sajtos-metélőhagymás, valamint paradicsomos-répás-petrezselymes változatban is kapható, így igazán ínycsiklandozó és re ndkívül egészséges babanasit csempészhetsz be a baba mindennapjaiba.b

Tökéletesen alkalmas az önálló étkezés megtanulásához, és az ízlelés fejlődését is segíti jellegzetesen finom ízével. A lencsének hála pedig értékes növényi fehérjéket és rostokat is tartalmaz.

Boldog gyermekkor gluténmentesen is!

Elsőre kicsit tanácstalanok lehetünk, amikor kiderül, hogy kisbabánk gluténérzékeny. Azonban nem kell kétségbe esni, rengeteg alternatívája van a búzalisztnek! Számos receptet és bébiételt is találunk amivel kedveskedhetünk csemeténknek.

A glutén bevezetését a szakmabeliek 6 hónapos kortól ajánlják kis mennyiségben, így minél hamarabb ki tud derülni, ha a kisbabánknak gluténmentes diétára van szüksége. Az árpát, búzát, rozst és a tönkölybúzát intolerancia esetén kerülni kell. Mutatjuk melyek azok a lisztfajták, amik nem tartalmaznak glutént, így nyugodt szívvel adhatjuk gluténérzékenyeknek is: kukoricaliszt, rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, mandulaliszt, quinoaliszt, kókuszliszt, csicseriborsóliszt és még néhány különlegesség, mint a zöld banán liszt, tökmagliszt és a szezámliszt. De ne aggódj nem hagyunk magadra a konyhában ezekkel a nem hétköznapi összetevőkkel! Számos bébiétel közül válogathatsz kisbabádnak gluténmentesen!

Nézz szét Online Babaáruházunkban a babakekszek és a babanasik között! A szűrő segítségével kiválaszthatod azt is, hogy milyen márkájú babakekszet keresel, ahogyan azt is, hogy hány hónapos kortól ajánlott nasit szeretnél vásárolni.

Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on is, hogy ne maradj le az újdonságokról sem!

Így védd nyáron a babát a napsugaraktól!

A nyári jó idő egyszerre áldás és átok, főleg a kisbabás szülőknek. Védd meg a kisbabádat a hőségtől és az ártalmas UV sugaraktól! Mutatjuk, mire kell figyelned ennek érdekében!

Védd a baba bőrét!

A kisbabák bőre jóval vékonyabb és sérülékenyebb, mint a felnőtteké. Éppen ezért fokozott fontossággal bír, hogy a nyári napsütésben minél inkább óvjuk őket! Hangsúlyosan védeni kell bőrüket az UV-sugárzástól, így nyáron minden nap érdemes őket bekenni babáknak szánt naptejjel.

A szakemberek javaslata alapján 3 hónapos kor alatt teljes mértékben védeni kell a piciket a közvetlen erős napsugárzástól. Ebben a korban még nagyon érzékeny a babák bőre. De az idő előrehaladtával sem szabad félvállról venni a napsugarak elleni védekezést!

A nyári babakocsis séták szabályai

Megszívlelendő tanács, hogy nyáron a babakocsis kimozdulásokat időzítsd minél korábbi vagy minél későbbi időpontra. Reggel és kora délelőtt, illetve késő délután vagy napnyugtakor már nem olyan erős a sugárzás, könnyebb árnyékos helyet találni, és a hőmérséklet is jóval elviselhetőbb.

Ez utóbbi azért sem elhanyagolható, mert a babát teljes testét elfedő ruházatba érdemes öltöztetned ilyenkor. Magától értetődő, hogy a babakocsi árnyékolóját pedig úgy kell hajtani, hogy a gyerkőc mindvégig árnyékban legyen! Erre még akkor is ügyelj, ha elbújt a Nap, ha hűvösebb az idő, vagy ha kellemes fúj a szél. Az UV-sugárzás ugyanis még ilyenkor is magas lehet.

A babák árnyékolása napernyővel

Fontos lehet rögzíteni, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára sem! A friss levegő, a szabadban való tartózkodás nagyon jó hatással van a babákra, úgyhogy rossz döntés, ha nyáron azt a taktikát választod, hogy ki sem mozdultok a lakásból!

A valódi megoldást tényleg a séta megfelelő időpontjának megválasztása és az árnyékolás fogja jelenteni. Ide kattintva például számtalan szuper napernyőt találsz, amelyek babakocsira is felszerelhetőek. Az univerzális konzolnak köszönhetően kerek és ovális csőhöz is rögzíthetőek, a hajlítóelemeknek hála pedig optimálisan és egyedileg is állíthatóak. Ha a babakocsi mózeskosarát szeretnéd tökéletesen leárnyékolni, akkor pedig a napvitorla nyújt praktikus segítséget.

Ha már a kocsiknál tartunk, ejtsünk pár szót az autós utazásokról is. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az autók üvege nem szűri meg tökéletesen az UV-sugarakat. Ezért az autós árnyékolók és napellenzők is elengedhetetlen kellékei a nyárnak!

Napszemüvegek babáknak

Ahogyan mi, felnőttek is hálásak vagyunk a napszemüvegnek, amiért nem kell hunyorognunk, úgy a picik is nagy hasznát fogják venni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon vagányak is tudnak lenni benne.

A gyerekeknek kialakított napszemüvegek úgy lettek megalkotva, hogy könnyűek, hajlékonyak és rugalmasak legyenek. Így nagyon kényelmes viseletet biztosítanak, a babák pedig nem tudnak kárt tenni bennük.

A napszemüvegekkel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy 4 szűrőosztályt különítünk el: a 4-es osztály a munkavédelmi szemüvegek kategóriája, tehát a 3-as besorolás már kellően magas szűrési képességet jelent a mindennapokra, így kitűnő választás babáknak. Kattints ide, ha ilyen napszemüveget keresel a csemetédnek!

A gondtalan nyár csak egy karnyújtásnyira van, egyedül arra kell figyelned, hogy védd a babákat (és persze magadat is) a Nap káros sugaraitól! Ehhez minden fontos eszközt megtalálsz webáruházunkban: nézz szét a babáknak szánt napozószerek, napszemüvegek, UV szűrős pólók és a többi hasznos holmi között!

Utazás babával: Ezekre lesz szükséged

Egész évben arra vágytál, hogy végre kimozduljatok egy kicsit a megszokott környezetből és most mégis azon aggódsz be merjétek-e vállalni a babával az utazást? A válaszunk, igen! Gondos tervezéssel, praktikus eszközökkel és egy kis lazasággal bárhová elmehettek pihenni, mindenki élvezni fogja a kirándulást!

Nyaralás babával

Itt a nyár, eljött a nyaralások, utazások ideje. Nincs ez másképp akkor sem, ha pici gyermek van a családban. Babákkal is igazi élmény lehet az utazás. Gondolj csak bele, hogy milyen jó lesz pár év múlva visszanézni a nyaraláson készült fotókat, amin a család legkisebb tagjai is szerepelnek. Arról nem is beszélve, hogy milyen sokat jelentenek ezek a közös élmények mindenkinek. Erősebb családi kötelékek szövődnek, hiszen ezek lesznek azok az emlékek, amelyekre mindig jó lesz visszaemlékezni és felidézni őket. A készülődés azonban rengeteg stresszel jár, hiszen ki kell mozdulni a megszokott komfortzónából, ahol már kialakultak a rutinok.

Hidd el, a gyermekednek leginkább Rád lesz szüksége a nyaralás során is. Neked viszont jól jöhet egy-két praktikus segédeszköz, amivel magabiztosan gondoskodhatsz kisbabádról az otthontól távol is. Mutatjuk mik ezek!

Munchkin 2 az 1-ben babakocsi és autóülés háttámla tároló

Hogy csomagold el a sok játékot, a pótcumit, a kulacsot, a nasit, a váltóruhát úgy, hogy ne keveredjenek el, de mégis kéznél legyenek? Jól jöhet egy praktikus tároló, amiben rendszerezni tudod a legfontosabb dolgokat, amelyekre bármelyik pillanatban szükség lehet.

A Munchkin 2 az 1-ben babakocsi és autóülés háttámla tárolót – ahogy a neve is mutatja – autóülés háttámlájára és babakocsira is rögzítheted. Segítségével rendszerezheted a holmikat: ha mindennek megvan a maga zsebe, nem kell majd hosszú percekig keresned azt, amire épp szükség van és az anyósülésről hátranyúlva is gyermeked kezébe adhatod.

Diono Puha övvédő szett plüss játékkal

Üvölt, amint becsatolják a biztonságiövet. Ismerős neked is a helyzet? Pedig milyen fontos a védelem! A nyűglődés és a ficánkolás miatt, ráadásul az öv irritálja, kidörzsölheti a kicsik bőrét. Ezt előzheted meg Diono Puha övvédővel, ami nem csak puha, de eszméletlen cuki is! A kedves plüssel el lehet szórakoztatni a gyerekeket, utána pedig édes az álom.

A plüss játékkal (rókás, baglyos és mosómedvés változatot is választhatsz) is felszerelt övvédő szettek kényelmes utazást biztosítanak a babáknak babahordozóban, babakocsiban és autóban egyaránt. A plüssfigura ráadásul csörgő és rágóka is egyben, így segít lekötni a picit utazás közben.

Babakocsira szerelhető napernyő

Félted az erős napsugárzástól a kicsit? Akkor a babakocsira szerelhető napernyő mellett nem mehetünk el szó nélkül!

A Fillikid babakocsira szerelhető napernyővel ezt a védelmet is meg tudod adni a picinek! Az univerzális konzolnak köszönhetően kerek és ovális csövekhez is rögzítheted a napernyőt. Egyedileg állíthatod a dőlésszöget is, hogy mindig tökéletesen védje a babát az UV-sugaraktól. A vízálló poliészter anyagnak hála pedig esernyőként is funkcionálhat, ha elkap egy nyári zápor.

Munchkin Multifunkciós hordozható etetőszék

Ha hosszabb időt fogtok eltölteni egy apartmanban, vagy a nagyinál, esetleg a barátoknál, akkor érdemes gondolni a közös étkezésekre is a babával!

Ebben segít a Munchkin Multifunkciós hordozható etetőszék! Elegendő egy szék, amire rögzítheted, és máris kényelmesen megetetheted a babádat.

A Munchkin Multifunkciós hordozható etetőszék strapabíró, könnyen tisztítható anyagból készült, ráadásul praktikus zsebekkel is el van látva! Erős és stabil belső kerete tartást ad neki, mindemellett pedig könnyen összecsukható, és a vállpántnak köszönhetően remekül hordozható.

Tommee Tippee Closer to Nature hőtartó cumisüveg tároló

Ha Tommee Tippee Closer to Nature hőtartó cumisüveg tárolót használsz, nem fog felmelegedni a baba itala az autóban vagy a kirándulások során. A hőszigetelt termosztáskákban biztonságosan és kényelmesen elhelyezheted a Closer to Nature cumisüvegeket. A folyadékoknak akár 4 órán át is megőrzi a hőmérsékletét a tároló a kiváló hőtároló képességnek köszönhetően.

Reméljük, sikerült pár tippet adnunk ahhoz, hogy mire lesz szükséged a nyaralás során annak érdekében, hogy számodra és a gyerkőcöd számára is kényelmes legyen az utazás! Ne álljon semmi a gondtalan és gördülékeny kikapcsolódás útjába!

Készülünk az ovira! Montessori vagy Waldorf?

Nagyon izgalmas feladat kiválasztani gyermekünk óvodáját. Az állami intézmények mellett egyre többen teszik le a voksukat a reformpedagógiai irányzatok óvodái mellett, hiszen rengeteg szülő számára szimpatikus az a szemlélet, amit képviselnek. Hazánkban a Montessori és a Waldorf iskolák  a legelterjedtebbek, nézzük miben hasonlóak és miben különböznek!

Hasonlóságok

  1. Holisztikus szemlélet: a gyermekek teljes lényét, személyiségét és karakterét figyelembe veszik. Fejlesztik a testi, lelki és szellemi képességeiket is.
  2. Gyakorlatias tanulás: kétkezi munkával és gyakorlati feladatokon keresztül gyarapítják a tudásukat.
  3. Természetes anyaghasználat: a minőségi fa, gyapjú, üveg, porcelán tárgyakat részesítik előnyben és kerülik a műanyagot és szintetikus anyagokat.
  4. A modern technológia és az elektromos kütyük mellőzése
  5. Tisztelettel tekint a gyermekekre és különös figyelmet szentel az egyéni igényeiknek
  6. A tanulás szeretetének átadása

Különbségek

Montessori

Zalaegerszegi Montessori óvoda
Zalaegerszegi Montessori óvoda

“Kövesd a gyermeket!”

A gyermekekben születésüktől fogva megvan a tudásvágy. Ha a környezetüket a képességeiknek és az érdeklődési körüknek megfelelően alakítjuk, ők fel fogják fedezni maguk számára a világot. Tehát a felnőtteknek csak az a dolguk, hogy kövessék a gyermeket és mindent biztosítsanak számára, ami a fejlődéséhez szükséges.

A Montessori az önállóságot, a találékonyságot és a problémamegoldóképességet helyezi középpontba, ami úgy tud leginkább kiteljesedni, hogy szabadságot adnak a gyerekeknek bizonyos korlátok között.

Fontos, hogy a gyerekek valósághű képekkel és illusztrációkkal találkozzanak a könyvekben és a mesékben is. Hiszen elég izgalmas a való világ, nincs szükség mesefigurákra és tündérekre.

Nem támogatja a szerepjátékokat, izgalmasabb, ha mindent valóságosan csinálhatnak a gyerekek. Ha főznek, tényleg főzzenek, ha takarítanak, takarítsanak, kertészkedjenek, varrjanak. A lexikális tudást hamar beemeli a kicsik hétköznapjaiba.

„Arra taníts, hogy önálló lehessek, hogy büszke lehessek magamra! Hogy elgondolkozzam rajta, hogy képessé váljak rá, hogy eldönthessem, hogy véghezvigyem. Én magam! Mert ez az út vezet el a gyermeki lét végső céljához, a boldog felnőttséghez.” – Maria Montessori

Waldorf

Csillagbölcső Waldorf óvoda
Csillagbölcső Waldorf óvoda

“Oktatjuk az elmét, a szívet és a kezeket.”

A gyermekek elképesztő kreativitását, tiszta fantáziáját és játékosságát használja fel a tudásszerzésre. A felnőttek vezetik a játékokat, ahol a gyermekek képzelőereje szabadon szárnyalhat.

A zene és a művészet a fő vezérelv a tananyag közvetítésében. A mesék világa és a gyakorlati kísérletezés által szereznek életre szóló tapasztalatokat a kicsik.

A lexikális tudást későbbre sorolják, hiszen a fő szempont az élvezetes tudásszerzés és a gyerekkor kiélése.

A minőségi és természetes anyaghasználaton túl odafigyelnek a harmonikus illatokra, a lágy fényekre, így a gyermekek hamar találkoznak a növényi illóolajokkal és a gyertyafénnyel.

A játékokat sokszor a gyerekek maguk készítik, a bábelőadásokkal, szerepjátékokkal sajátítják el a kritikus gondolkodást és az igazságosságot. A felnőttek fő feladata a gyermek intelligenciájának fejlesztése példamutatás és utánzás által, változatos érzéki benyomásokon, táncmozdulatokon és akarati benyomásokon keresztül.

A Waldorf szemléletben központi helyet foglal el a környezettel való harmonikus együttélés, a hála és a környezetvédelem.

Ha megtetszett valamelyik irányzat, érdemes felkeresni a közeletekben lévő óvodákat, hiszen minden egyes intézmény és pedagógus alakíthatja a szemléletet. A Montessori óvodákról a Magyarországi Montessori Egyesület oldalán, a Waldorf óvodákról pedig a Waldorf szövetség oldalán</span tájékozódhatsz.

Energiatakarékosság otthon, avagy hogyan spóroljunk egy kisgyermekes háztartásban?

Az egyre magasabb energiaárak és a tudatosság is az energiatakarékos életmód felé tereli az emberek érdeklődését. De hogyan ültessük be a gyakorlatba azt a sok tippet és tanácsot, ami minden felől érkezik hozzánk egy kisgyerekes háztartás hétköznapjaiba? Cikkünkben összeszedtük hogyan spórolhatsz a fűtésen-hűtésen, az elektromos áramon, a vízen otthon és abban is segítünk, hogyan termelj kevesebb szemetet!

Spórolás a szokások megváltoztatásával

Az, hogy válts megújuló energiára, szigeteltesd be a házat és cseréld ki a háztartási gépeidet és izzóidat AA+ jelzésűre, mind szép és jó. Hosszú távú célnak alkalmas is lehet, de min tudunk változtatni akár holnaptól pénzbefektetés nélkül? Mutatjuk!

1. Lámpafelelős. A gyerekek már 2-3 éves korban is nagyon élvezik, ha kapnak saját feladatot otthon. Nevezzünk ki lámpafelelőst, akinek az a dolga, hogy lekapcsolgatja azokban a szobákban a lámpát, ahol nem tartózkodunk. Lefekvési idő előtt az altatásban is segít, hogy ha lekapcsoljuk a világítást. Aranyos hagyomány lehet, ha lámpást gyújtunk az elalvás előtti órákban.

2. Ha a tűzhelyen vizet forralsz vagy mást főzöl, mindig tedd az edényre a fedőt is, így ugyanis hamarabb felforr a víz és kevesebb gázt/áramot vesz igénybe a főzés. Sütőnél 1-1,5 órás sütést igénylő sülteknél 20-30 perccel hamarabb is lekapcsolhatod a sütőt, ha nem nyitogatod ki az ajtaját a hőt még kellő ideig benntartja és ugyanúgy elkészül az étel.

3. Mosogatásnál figyelj rá, hogy ne folyó víz mellett mosogass. Áztasd be a koszos edényeket és étkészleteket langyos vízben, majd mosogatószerrel habosítsd be őket és csak az öblítésnél használj meleg folyó vizet. Ha hamar kiszállt kisbabád a fürdőkádból és nem lett túl koszos a fürdővíz, akár ott is beáztathatod az edényeket. A zuhanyzóval amúgy is egyszerűbb az öblítés és vizet is spórolsz vele.

4. A hűtés-fűtés szempontjából fontos a család komfortját figyelembe venni. A szakmai ajánlás szerint újszülötteknél az ideális szobahőmérséklet 22-24 fok, később pedig a 20-21 fok a legjobb. Télen ezzel jobban járunk, a nyári szezonban pedig elsősorban az árnyékolásra, szellőztetésre érdemes jobban odafigyelni.

5. Számold össze hány elektromos eszköz van folyamatosan rácsatlakoztatva a hálózatra (hűtő, mikró, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, TV, porszívó, telefontöltők) és gondold át mi az, amit csak ritkán használtok, ezért ki lehet húzni a konnektorból. Figyelj rá, hogy csak azok az eszközök legyenek bedugva, amire tényleg szükségetek van, mivel minimálisan, de ezek is fogyasztják az áramot.

6. Energiafelhasználásnál az is alapszabály, hogy maximális kapacitáson használjuk a lehető legtakarékosabb üzemmódban és a legrövidebb ideig az eszközöket. A mosógépet mindig teli dobbal indítsuk be, használjunk folttisztítót, ami alacsony hőfokon is kiszedi a foltokat és lehetőség szerint teregessünk a napra, hiszen az tovább fertőtleníti és tisztítja a ruhákat. Ha fogasra akasztjuk a pólókat, ruhákat, gyűrődés nélkül száradnak meg, így megússzuk a vasalást is. Ugyanez igaz a mosogatógépre, szárítógépre is. Figyeljünk háztartási gépeink karbantartására, tisztítsuk, vízkőtelenítsük őket rendszeresen.

7. Vásárolj kevesebbet, használd újra és gyűjtsd szelektíven! Ez a műanyag csomagolásra, befőttesüvegekre, pelenkás dobozokra egyaránt igaz. Egy kis kreativitással hasznossá tehetjük az elsőre szemétnek tűnő dolgokat is. Ha csak egy kis délutáni kézműves foglalkozás lesz a joghurtos dobozok második élete, már az is megérte. A gyerekek sokszor napokig elvannak egy dobozzal! Itt  megnézheted hogyan készíthetsz babaházat az üres pelenkás dobozból.

8. A kertes házban lakóknak az esővízgyűjtés, komposztálás és a veteményes kert sokat segíthet a spórolásban. Nyilvánvalóan ezekhez idő és energia is kell, azonban érdemes megfontolni.

9. Figyeljünk rá, hogy csökkentsük a kidobott élelmiszerek mennyiségét. Tervezzük előre a heti menühöz a bevásárlást, tároljuk őket megfelelően és ha van ételmaradék, felcímkézve fagyasszuk le. Ezen a linken több információt is találsz róla mit hova érdemes tenni a hűtőben, hogy a legtovább friss maradjon.

10. A kiürült tusfürdősdobozok, samponok alján általában még marad használható kozmetikum. Meleg vízzel felhigítva egy-két napig tovább bírja a szappan is. Fogkrémek, popsikrémek esetében érdemes felhasítani a tubus közepét, hogy az utolsó adaghoz is hozzáférjünk. A testvérek fürödhetnek ugyanabban a kád vízben. Egyrészt jó móka, másrészt kevesebb víz megy úgy el.

Spórolás kisebb befektetésekkel

1.A csapra szerelhető perlátor vagy a vízszűrős kancsó nem jelent nagy kiadást, azonban rengeteget lehet velük spórolni! A perlátor segítségével kevesebb vizet használsz el a csapból ugyanazzal a sugárerősséggel, a vízszűrő pedig kiválóan helyettesíti a palackozott ásványvizeket.

2. Válaszd a minőségit, hogy tartósabb legyen. Hosszútávon többet spórolsz, ha a minőségi ruhákat választod. Ugyan a gyerekruhák gyorsan koszolódnak, a természetes anyagokat nem csak kellemesebb viselni, de könnyebben kezelhetőek is, ráadásul nem terhelik mikroműanyagokkal a környezeted. Ha a testvérek tudják örökölni egymás ruháját vagy van csere-bere a rokonok, barátok között, még jobb! Ugyanez igaz a játékokra, babaápolási eszközökre is. Ami 2-3 gyereket kiszolgál, esetleg generációk élvezhetik a használatát, az mindig jobban megéri.

3. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mosható pelenkák előnyeit. Egyrészt olcsóbban jön ki a végén a kiadások listája, másrészt sokkal környezetbarátabb, mint az eldobható változat. A modern kialakításnak és rendszereknek köszönhetően már egészen egyszerű a mosipelus használata. Nézd meg Vegamama videóját a témában.

4. Ha nem szoktál otthon főzni, válaszd a kész bébiételeket kisbabádnak. Kis mennyiségben nehéz változatosan és jó áron készíteni az egészséges bébiételeket. Ha a melegítéshez vásárolsz bébiétel melegítőt is, akkor éppen csak annyi energiát használsz fel, amennyi az étel kellemes hőmérsékletéhez szükséges. Mikróban vagy forró vízben nehezebb belőni az ideális melegítési időt.

5. A háztartási eszközök korszerűsítése, a villanykörték kicserélése energiatakarékos égőkre tényleg megéri! A mostani rezsiárak mellett a befektetés hamar megtérül. Ebben a cikkben olvashatsz róla mire kell figyelni.

Spórolás nagyobb befektetésekkel

Költözzünk ki a családdal egy önfenntartó zöld farmra, ahol a gyerekek a természetközelben nőhetnek fel és az életünk teljes harmóniában áll a környezettel. Csak viccelünk! Bár milyen jó lenne 🙂

Természetesen a zöld otthon a legjobb megoldás az energiatakarékos és tudatos háztartásra. Ha építkezés vagy felújítás előtt állunk, mindenképp tájékozódjunk a zöldenergiás megoldásokról, hiszen egyértelmű, hogy ebben van a jövő. Az alábbi cikket jó szívvel ajánljuk.

Gyermekkori félelmek

A félelem az egyik legösztönösebb emberi érzés. A fejlődésben és a túlélésben is óriási szerepe van. Nem csoda, hogy már az újszülötteknél is tapasztalható veleszületett félelem, igazán jellemzővé azonban 2-3 éves korban válik. Szülőként a mi feladatunk, hogy megtanítsuk gyermekünknek kezelni a félelmét és biztonságot és megnyugvást nyújtsunk számára minden helyzetben.

0-6 hónapos korban

A hangos zajtól, a hirtelen mozdulatoktól, a váratlan zuhanástól a babák születésük pillanatától félnek. Óvjuk őket ezért az olyan szituációktól, amiben bármelyik hatásnak is ki vannak téve. Ha pedig már megijedt a gyermekünk, nyugtassuk meg a testünk közelségével: öleljük magunkhoz, simogassuk, ringassuk, amíg abba nem hagyja a sírást.

6-24 hónapos korban

Bár nagyon sok változáson mennek keresztül a kicsik ezalatt a másfél év alatt, a fő félelemforrásuk ebben az időszakban mégis az ismeretlen emberek, vagyis az idegenek. Az úgynevezett szeparációs szorongás onnantól kezdve, hogy a gyermek felismeri, hogy független lény az anyukájától egészen odáig, hogy már tapasztalja, hogy önálló döntésekre és cselekvésre képes személy meg-meg jelenik. Ilyenkor elbizonytalanodnak benne a gyerekek, hogy anyukájuk közelségére vágynak jobban vagy a felfedezésre. Ráadásul nehéz feldolgozniuk az elválást, ami sokszor megnehezíti az elköszönést. Ezt csak türelemmel, figyelmességgel lehet megtanítani a gyerekeknek. A kulcs az, hogy ne hagyjuk minden előzmény nélkül másra a gyermekünket és mindig készítsük fel rá, hogy vissza fogunk jönni hozzá.

2 éves kor után

Ahogy a képzelőereje egyre aktívabb a gyerekeknek és a világ folyamataiból is egyre többet megértenek, egyre több okuk akad a félelemre. Soha nem szabad elbagatelizálni a gyerekek félelmét, mert még ha számunkra triviális dolgoktól is esnek kétségbe, belül ők tényleg rettegést élhetnek át. Ezért a legfontosabb, hogy empatikusan közelítsünk a problémához és próbáljuk meg elérni gyermekünknél, hogy mondja el mitől fél. A kutatások szerint ebben a korban a félelmet leghatékonyabbat úgy lehet legyőzni, ha a gyerekkel közösen találjuk meg a megoldást.

Félelem a sötéttől

Vannak, akik a szeparációs szorongáshoz kötik, más szerint ez is a képzelőerő lendülete miatt általános, hogy a 2-3 éves gyerekek egyszer csak elkezdenek félni a sötétben. Nem akarják, hogy anyukájuk lefektetés után kimenjen a szobából és gyakran felébrednek. Kézenfekvő megoldás az éjszakai lámpa, de még jobb, ha sikerül elérnünk, hogy gyermekünk ura legyen a félelmének. Mesével, a saját történetünkkel, hogy mi hogyan nyugodtunk meg mikor gyerekként féltünk a sötétben, esti rutinnal meg lehet nyugtatni a gyerekeket. Ha van szabadidőnk, egy éjszakai csillagnézés vagy a Hold felfedezése megmutathatja a kicsiknek, hogy az éjjel csodálatos is tud lenni. Tanácsoljuk azt a gyermekünknek, hogy ha egyedül érzi magát a sötétben, ölelje magához a macit. Ha pedig megijed valamitől a sötét szobában, kapcsolja fel az éjszakai lámpáját. Biztosítsuk róla gyermekünket, hogy ha úgy érzi reszket a félelemtől, nálunk mindig megnyugvást talál.

Félelem hétköznapi dolgoktól

Meg tudja nehezíteni a mindennapokat, ha a gyerekünk retteg a porszívótól, vagy sikítva elbújik, ha jön egy hangos autó, esetleg bepánikol, ha dörög az ég… Ezek a hétköznapi jelenségek a családi élet részei és nem jelentenek veszélyt, ha ügyelünk velük kapcsolatban bizonyos dolgokra. Ezt kell átadnunk a félős gyermeknek. Biztonságos helyről (pl. az ölünkből) mutassuk meg közelről a rettegett tárgyat. Magyarázzuk el hogyan működik, hol lehet bekapcsolni, kikapcsolni, mire jó. Ha a gyerek biztonságban érzi magát, engedjük, hogy ő is kipróbálja (pl. megfogja az autó kormányát). Magyarázzuk el, mit nem szabad csinálni és hogyan maradunk biztonságban. A nagy viharban a figyelemelterelés is jó megoldás lehet.

Sokat számít az is, hogyan fejezzük ki saját aggodalmunkat, hogyan kommunikálunk. Szülőként a veszélyforrásokat szinte azonnal felismerjük és szeretnénk megóvni gyerekünket a balesetektől. Azonban ezt úgy is kommunikálhatjuk feléjük, hogy közben nem keltünk bennük félelmet. pl.: Ahelyett, hogy azt mondanánk: Óvatosan mássz fel arra a mászókára, nehogy leess! figyelmeztethetjük úgy is, hogy: Óvatosan mássz fel arra a mászókára, jó erősen kapaszkodj meg és figyelj rá hova teszed a lábad!

Félelem kitalált dolgoktól, mesefiguráktól

Talán akkor van a legnehezebb dolgunk, ha szörnyektől, mesefiguráktól, kitalált dolgoktól kezdenek el félni a gyerekek, ekkor ugyanis nem lehet észérvekkel, racionálisan meggyőzni őket, hogy nincs okuk a félelemre. A gyermeki képzelőerő, bizonyos tapasztalatok rossz értelmezése vagy egy ijesztő mese megterhelheti a kicsik lelkét. Felnőttként nehéz azonosulni ezekkel a képzetekkel, azonban egy kis játékossággal és sok-sok figyelemmel meg lehet találni a megoldást. Szörnyek ellen működhetnek “varázsszavak” vagy el is lehet fújni őket. Máskor szerepjáték közben lehet kikérdezni a gyermeket miért retteg a” Tűzoltó Samtől”. Figyeljünk rá, hogy ne lásson felnőtt tartalmat a képernyőkön és ha a TV vagy a laptop ijesztő számára még kikapcsolt állapotban is, akkor egy időre tegyük el előle.

Miért válogatós a babám?

A hozzátáplálás elkezdése után, szinte mindig téma, hogy kinek a babája mennyit és mit eszik. Vannak olyan babák, akik teli szájjal szó szerint habzsolják az életet és bármit szívesen lenyelnek, ami a szájuk ügyébe kerül és vannak megfontoltabb kicsik is, akik szeretnek a biztosra menni és a jól megszokott ízeket mindig szívesebben fogadják, mint az újdonságokat. Ezzel nincs semmi probléma, más a természetük! Ha valakinek több idő kell az új ízek megszokásához, az még nem jelenti azt, hogy válogatós.

Az igazi válogatósság általában egy éves kor után jelentkezik. Ebben az időben alakul ki a személyes ízlésük, teljesen érthető, ha valami ízlik, míg más nem ízlik a gyerekeknek. Általában a zöldségféléket utasítják el legtöbben és szívük szerint egész nap péksüteményen, kekszen és husin élnének. A probléma akkor kezdődik, amikor nem csak egy-egy ételt utasítanak vissza, de egész élelmiszercsoportokat hagynak ki az étrendjükből. Például egyáltalán nem esznek tejterméket vagy zöldséget vagy húsokat. Ilyenkor sem szabad pánikolni, egy kis játékossággal 1-2 hónap alatt vissza lehet vezetni a kiegyensúlyozottságot.

Tippek a válogatósság leküzdéséhez

1.Az első, amit meg kell lépnünk, hogy megfigyeljük, hogy nem-e betegség vagy fájdalom okozza az ételek elutasítását. Megfázás, torokgyulladás vagy láz esetén általában kevesebbet fogyasztanak a kicsik, hiszen ilyenkor sokszor a nyelés is fáj. Ha lázat, köhögést veszünk észre nála, mindenképp forduljunk gyerekorvoshoz. Ügyeljünk rá, hogy a betegség ellenére is sokat igyon.

2. Tipikus oka a válogatósságnak a fogak növekedése is. Az érzékeny ínnyel fájó lehet a kemény falatok megrágása. Ilyenkor is inkább a folyadékot, leveseket, püréket fogadják el szívesebben. Ha úgy látjuk, meg van duzzadva a baba ínye, próbáljuk neki hűsíteni vagy kenjünk rá fájdalomcsillapító gélt, hogy ne okozzon gondot számára a falatozás addig se, amíg ki nem bújik a fogacska. További fogzás-tippeket itt találsz!

3. A válogatós gyerekek szeretnek maguk választani az ételek közül. A “Mit szeretnél enni? ” kérdés még túl tág nekik és nem feltétlenül ismerik az opciókat, de ha megkérdezzük, hogy “Kakaóscsigát vagy sajtkrémes kenyeret kérsz reggelire?” akkor tudnak választani. Remélhetőleg azt szívesebben eszik meg, amiről ők maguk döntöttek.

Munchkin Tapadokorongos osztott tanyer

4. A gyerekek szeretik felismerni, hogy mi van a tányérjukban. Úgy több bizalmuk van étel felé, hogy ha a rizsről egyértelműen látják, hogy az rizs, külön van a husi és a párolt zöldség is. Egy ideig hagyjuk el a rakott ételeket és ha tehetjük, válasszunk olyan tányért, aminek osztott a belső fele.

5. A töltött kekszeknél, szendvicseknél, túró rudinál normális jelenség az, hogy elemeire szedik szét a dolgokat. Először a kekszből a krémet nyalják ki, utána a keksz két oldalát. A felfedezés, megismerés folyamata ez, nem érdemes tiltani. Persze elmagyarázhatjuk neki, hogy együtt az igazi, úgy a legfinomabb a falat, de ebben a korban még hagyhatjuk trancsírozni őket.

6. Ha az ebédet egyáltalán nem hajlandó elfogyasztani, ne marasztaljuk órákig az asztalnál és ne kínáljunk neki mást helyette! Ha az ebéd helyett mindig megkapja a kedvenc kakaós csigáját, akkor hozzá fog szokni és csak azért sem akar majd normálisan enni. Higyjük el, hogy ha egészséges, akkor enni fog, ha éhes lesz.

7. Figyeljünk rá, hogy ne nasizzon egész nap. Ha ebéd után desszert jön és végig kint van az asztalon a ropi, meg a gyümölcspép, akkor ne csodálkozzunk, hogy vacsorázni meg majd nem szeretne. Igyekezzünk olyan programokat, játékokat találni neki, ami lefoglalja két étkezés között.

Kreatív tányérok válogatós gyerekeknek

8. Ha van időnk a konyhában, tálaljuk kreatívan az ételt. Egy aranyos cicust biztos nem utasítanak kapásból vissza! Rengeteg szuper ötletet találhatsz Ambrus Éva Manómenü oldalán.

9. Érdemes többféleképpen is elkészíteni a nem szeretett zöldségeket. Ha főzelék formájában kiköpi a tököt a babánk, próbáljuk meg kirántani vagy megsütni. A zöldbabnak egészen más íze van serpenyőben párolva, mint főzelékként, a cukkini is nagyon finom tud lenni, ha felkarikázva kisütjük. Kísérletezzünk amennyire csak az időnkből telik. A Milupa oldalán rengeteg receptből inspirálódhatsz!

10. Ha minden kötél szakad, a kész babaételek még mentőövet tudnak jelenteni. Azontúl, hogy időt is spórolhatsz vele, a legtöbb anyuka csodálkozva számol be róla, hogy az otthoni kosztot elutasító gyermeke kétpofára eszi az üveges ételt. Már egy éves kor feletti gyerekeknek is rendelhetsz változatos és egészséges darabos menüket.

Hogyan előzzük meg a testvérféltékenységet, ha érkezik a kistesó?

Mindenki, aki több gyereket szeretne, arról álmodik, hogy a gyerekei majd összetartó, elválaszthatatlan testvérek lesznek. Aztán szóba jön a testvérféltékenység… Mire kell odafigyelni, hogy szerető nagytesó legyen az elsőszülöttből? Olvass tovább!

Először is, tisztázzuk mi az a testvérféltékenység

A fogalom legelőször a második gyermekkel való várandósság alatt merül fel. Bizonyos szituációkban már a születés előtt is feltűnnek az elsőszülötten a féltékenység jelei. Leginkább azonban a születés utáni hónapokban vagy az első egy évben kritikus a helyzet. Az addig egyke gyerek helyzete és körülményei óriási változáson mennek át a baba érkezésével. A központi pozíció a családban, a szülők osztatlan figyelme és a rokonság rajongása mind veszni látszik. Joggal érezhetik úgy magukat a gyerekek, hogy kicsúszik a talaj a lábuk alól. Emiatt nyűgösebbek lesznek, a figyelmet hisztivel és rendetlenkedéssel próbálják megszerezni és olykor a fejlődésben is visszaesnek egy kicsit. Ilyenkor nagyon nagy szerepe van a szülők kommunikációjának. Kellő felkészültséggel és tudatossággal hamar át lehet lendíteni a gyerekeket a feszültségeken. Sajnos azonban, ha a szülő nem ügyel a helyzetre, vagy akaratlanul még ront is rajta, a testvérféltékenység akár egész életen át is meg tud maradni.

Mik az érzékeny pontok?

Minden olyan dolog, ami a kisbaba érkezése előtt fontos volt és örömöt okozott a gyerekünknek, továbbra is érzékeny pont lesz. Ha a szülők ezeket nem folytatják vagy nem keresnek alternatívát számukra a kicsi mindent meg fog tenni, hogy kiharcolja őket:

1. figyelem pl.: közös játék a szülőkkel, együtt töltött idő, közös séták, biciklizés, hintázás

2. testi érintés pl.: összebújós meseolvasás, játékos birkózás, lovacskázás, mondókázás, csiklandozás

3. ajándékok pl.: játékok, matricák, ceruzák, labda, finomságok

4. dicséret, méltatás pl.: Már ez is megy? Nagyon büszke vagyok rád! Ügyesen mész fel a lépcsőn! Szépen ettél, megdicsérlek.

Legegyszerűbben megfogalmazva nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagyobb gyerek is még gyerek, ugyanúgy szeretetre, törődésre vágyik. Amennyire csak tudjuk érdemes előre  megtervezni a kettesben (apa-fia, anya-lánya) töltött programokat is, hogy ne veszítse el örökre az osztatlan figyelmet a nagytesó.

A nagyteső segíteni szeretne

Jó nagytesó leszel!

Már a várandósság alatt is beavathatjuk gyermekünket a jó hírbe. Valószínűleg nem sok mindent fog érteni belőle, a titkot pedig szinte biztos kikotyogja izgatottságában, így érdemes az utolsó trimeszter felé időzíteni a beavatást. A kerekedő pocak, a rugdalózás és a babaszoba készülése úgyis megragadhatóbbá teszik számára a helyzetet. A kistestvérről szóló történetek segítenek felkészülni számára az eseményekre. Már ilyenkor is figyelhetünk rá, hogy ha a babának veszünk valamit, ő is kapjon egy kis apróságot. A babaváró partin is adjunk neki szerepet. Sokkal nagyobb élmény a testvérvárás, ha róla is szó esik közben és nem csak a kisbaba mindig a téma. A szülés időpontjához közeledve meséljünk neki róla, hogy anya egy pár napot a kórházban fog tölteni. De alig várja majd, hogy hazajöhessen hozzád és a kistesódat is bemutathassa. Kedves ötlet az első kórházi látogatás során is megajándékozni a nagytesót, mondván, hogy ezt a “kistesó hozta”.

Az első pár hónap abból a szempontból nehezebb, hogy a gyerekek nem tudnak együtt játszani és nem igazán tud segíteni a baba körül a nagytesó. Azonban mivel a picúr még sokat alszik napközben, több lehetőség marad az anyával való közös játékra. Akár szoptatás közben is össze tud bújni a család, ha a nagyobb gyerek az anyuka másik oldalához dől. Ilyenkor könnyen meg lehet tanítani rá, hogyan kell közeledni a kisbabához, milyen erővel lehet megsimogatni, megpuszilni a kis testét. Ne tiltsuk el a kistestvérétől és ne zárjuk ki a szobából a nagyobbat. Igyekezzünk megértéssel és empátiával fogadni a nyűgösségét és magyarázzuk el neki a helyzetet.

Később, mikor már meg tudja nevettetni és a picúr is elkezd érdeklődni a játékok iránt, egyre több időt tudnak kettesben tölteni. Ebben az időszakban azt kell megtanítanunk nekik, hogyan tudnak osztozkodni. Ne mindig a nagy legyen a hibás! Ha a kicsi folyton eldobálja a játékait, széttépi a rajzait és megrágcsálja a könyveit, szereljünk fel magasabb polcokat, vagy engedjük meg hogy a nagy egy kicsit a másik szobában is játszhasson. Mindenkinek kell a privát szféra, néha a gyerekeknek is szükségük van rá. Ha nagyon más a temperamentumuk, nehezebben fognak tudni kijönni egymással. Egy kis közvetítéssel azért biztosan fognak tudni nagyokat játszani. Sőt! Sok anyuka arról számol be, hogy a két gyerek már teljesen elszórakoztatja egymást, neki nem is kell közéjük ülni napközben.

Szerető testvérek

További jó tanácsok egy pszichológustól

Medveczky Kata pszichológus bővebben is ír a témában az oldalán. A legfontosabb tanácsait megosztjuk veletek:

  • Ne hasonlítgassuk a testvéreket egymáshoz! Nincs két egyforma gyerek, ezt minden szülő tudja.
  • Ne legyen “bezzeg” gyerek a családban.
  • Kerüljük azokat a helyzeteket, amelyek bűntudatot ébresztenek a testvérekben. Először meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy az érzés és a tett két különböző dolog. Semmi baj nincs azzal az érzéssel, amikor a nagytesó kupán akarja vágni a kistesót, de szülőként mindenképp meg kell akadályoznunk ebben a gyereket. Az a bűntudat, ami a helytelen viselkedést követi sokkal rosszabb, mint az, ami csupán abból az érzésből fakad, hogy “rosszra gondoltam”. Fontos, hogy a szülői beavatkozás ilyenkor gyors és határozott legyen.
  • Mindegyik gyermekünkben találjuk meg azt az egyedi, pozitív tulajdonságot, képességet, ami rá jellemző és ezt gyakran erősítsük meg benne.
  • Vegyük észre azokat a helyzeteket, amikor nem veszekednek és nem keltenek semmilyen feltűnést, csak úgy “jól elvannak” a gyerekek!!! Nagyon fontos, hogy azonnal reagáljunk ezekre a helyzetekre, hogy mekkora örömöt okoznak azzal, hogy pl. milyen szépen játszottak együtt. Ne féljünk attól, hogy megzavarjuk őket, ha hozzájuk szólunk! Az időben adott pozitív visszajelzés kincset ér.
  • Dícsérjük meg másoknak is (apának, a nagyinak vagy a szomszéd néninek), hogy milyen büszkék vagyunk rájuk, mert olyan jó kis játékokat találtak ki együtt (felsorolni, hogy mit: pl. bunkerezés, labdázás, stb.), hogy addig el tudtad készíteni a vacsorát. Fontos, hogy a gyerekek fültanúi legyenek a dícséretnek és konkrétumot mondjunk róluk, hogy tudják pontosan mi is az, aminek örülünk.