Szükséges tisztítószerek a lakásodba

 

A lakásodba számos különböző tisztítószer szükséges, nézzük a legfontosabbakat, hogy mire jók és miért érdemes őket beszerezned a háztartásodba.

 

Domestos

A Domestos az egyik legnépszerűbb háztartási tisztítószer, amely a legtöbb baktériumot, gombákat, spórákat vagy tisztítószereket elpusztítja. A fertőtlenítő hatóanyag, amelytől erre képes az az oxidálószer és elpusztítja a nem kívánt vírusokat, baktériumokat.
Fontos, hogy tartsuk be a flakonon lévő tájékoztatót és ne kerüljön szembe, illetve az irritációk elkerülése érdekében hordjunk kesztyűt.

Általános tisztítószerek

Számos általános tisztítószer van, mint például a Mr Proper márka, amelynek előnye, hogy rengeteg különböző felületen használható és a baktériumok nagy részét ugyanúgy elpusztítja.
Így, ha csak egy gyors takarítást és fertőtlenítést szeretnénk, ez is remek választás lehet.

Flóraszept termékek

Az otthonod tisztántartásához az egyik legjobb és leghíresebb márka a Flóraszept, amely segítségével rengeteg baktériumtól tudsz megszabadulni.

ÖKO termékek

A 21. században egyre fontosabb környezetvédelem, így sorra születnek az ÖKO termékek, amelyekből a legnépszerűbbek a Seventh Generation tisztító eszközi. Ezek megfelelnek az Európai Bizottság által létrehozott EU Ecolabel tanúsítványnak és nem végeztek álatokon teszteléseket. Továbbá nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat és 100%-ban illóolajokból és növényi összetevőkből készültek. Így amennyiben a környezetvédelem is fontos nekünk, remek választás lehet.

Mosogatószerek cumisüvegekhez

A cumisüvegek tisztítására különösen oda kell figyelni, azért, hogy különböző vegyi anyagok nehogy a pici szervezetébe jussanak. E miatt a CareClub kínálatában is találsz ilyet, amelyek bőrgyógyászatilag tesztelt, kifejezetten erre a célra gyártott termékek.

Segítünk a legjobb bébiőr megvásárlásában

A bébiőrök terén óriási választék tárul elénk, bármelyien webáruházat nézünk meg, nehéz eldönteni, hogy pontosan mire van szükségünk. Most néhány olyan információval segítünk, ami segít úgy választani, hogy utána könnyedén meg tudd különböztetni a jó és a kevésbé jó bébiőröket.

 

Sok apróság, amit figyelni kell egy bébiőr vásárlásakor, de hidd el, érdemes vele foglalkozni, így sok kellemetlenséget elkerülhetsz.

 

Mire jó egy bébiőr?

Kezdjük ott, hogy egy bébiőr nem feltétlen alapfelszerelés. Amennyiben olyan lakásban, házban élünk, ahol a babánk ágya közel van hozzánk, nem feltétlen van rá szükség. Tehát mielőtt egyáltalán a vásárlásban gondolkoznánk, először mérlegeljük az élethelyzetünket és akkor már könnyebb lesz eldönteni, hogy egyáltalán szükségünk van-e ilyen eszközre.

 

Mire kell figyelni egy bébiőr vásárlásakor?

Lépj túl a marketing szövegeken és figyeld csak a termék részleteket. Ezekre kell figyelned, hogy ne vásárolj olyat, ami számodra nem megfelelő.

 

Hány csatorna van: Ez azért fontos, mert minél több áll rendelkezésre, úgy a legkisebb az esélye, hogy a szomszéd babájának a sírását fogod hallani. Így tehát, ha elég a Te kisbabádnak a sírására ébredni, akkor nézd meg mennyi csatorna áll rendelkezésre.

 

Kapcsolat: Ezért is hívtuk fel már az elején a figyelmedet, hogy mérd fel, hogy mire van szükséged, mert nagyon fontos, hogy a termék a távolság miatt működjön. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen messze van a gyerekszoba, hány méterig képes a jelet átadni. Ne felejtsd, a falak és egyéb szigetelők csökkentik a hatótávolságot!

 

Érzékenység: Ennek a beállítása pont ugyanolyan fontos, mint az előzőeké, hiszen nem szeretnék a kocsik, motorok zaját hallani a bébiőrben. Amennyiben ezt megfelelően lehet hangolni, csak akkor fog megszólalni, amikor szükséges.

 

Ezen kívül számos extra funkció van, mint a légzésfigyelés, töltési lehetőség, éjszakai fény, némítás, digitális kijelzés, amely igény esetén fontosak lehetnek számunkra. A CareClub kínálata széles válogatási lehetőséget biztosít, így szinte biztos, hogy megtalálod, amire szükséged van!

Így válaszd ki a tökéletes babakocsit

 

A tökéletes babakocsi kiválasztása nagyon nehéz és nagyon sok kattintgatással jár, mire megtaláljuk a tökéleteset. Most segítünk lényegre törően elmondani, hogy mire kell figyelned a vásárláskor és már is szuperül le tudod szűkíteni a kereséseket.

Körülmények – lépcsők és egyéb nehezítő tényezők

Először érdemes végiggondolni, hogy mi vesz minket körbe. Rengeteg lépcső vagy akadálymentesített környezetünk van? Szűkös belvárosi utcákon vagy nyugodt, kertes övezetben sétálhatunk? A lakásba hogyan jutunk be? Lifttel vagy rengeteg lépcsőn keresztül? Ez már mind-mind segít, hogy milyen babakocsit válassz, hidd el, neked sem lesz kedves századjára is több emeletet fel-le cipelni.

Kialakítás

Mindent a babakocsiban tervezel tárolni vagy csak pár dolgot bedobsz az aljára? Ez sem mindegy, mert ha például szeretnél bevásárolni vele, különösen hasznos lehet, ha nagy a tároló kapacitás, megúszod, hogy még plusz zsákokat kelljen cipelned a hátadon.

Újszülött babáknak különösen figyeljünk oda

Nagyon fontos, hogy újszülött babáknak sima felületre van szükségük, hogy a gerincük ne károsodjon. Tehát azok, amelyek ülő vagy félig-ülő pozíciót tudnak csak, biztos, hogy nem lesznek jók nektek.

Hány kilót bírsz el?

Nem mindegy, hogy milyen fizikumunk. Egy nehéz babakocsit nehéz tologatni, emelgetni, plusz képzeld bele még a rengeteg cuccot, amit cipelsz, na és persze még a gyereket. Hosszú távra gondolkozz, ne bánd meg a harmadik cipekedés után, hogy milyen nehéz a babakocsi.

Kiegészítők

Amikor babakocsit vásárolunk, ne hagyjuk ki a kiegészítőket sem. Szuper lábzsákokat, esővédőket, napernyőket, rovarvédő hálókat, poharakat, fényvisszaverő fóliákat vehetünk, amik mind-mind hasznos lehet. Vedd meg egyben a CareClub-on és nem futsz több felesleges kört!

Számtalan opció közül lehet tehát választani. Tudjuk, hogy a pénz, mint minden vásárlás esetén itt is nagy kérdés, de ne feltétlenül a legolcsóbbat válasszuk, ha hosszú távon az igényeinket az x ezer forinttal kedvezőbb fogja kiszolgálni.

Így segíts a szúnyogok elleni védekezésben gyermeked

 

A szúnyogok sokak életét megkeseríti és valljuk be, hogy igencsak idegesítő, amikor ott zümmögnek körülöttünk és igyekeznek tönkretenni a nyugodt esténket akár otthonunkban vagy éppen egy szabadtéri esemény során. Ennél sokkal nagyobb gond, hogy csípésükkel különböző betegségeket terjesztenek, ami már túlmutat a zavaró tényezőn. Fontos, hogy gyermekünket megvédjük ezektől a betegségektől és szerencsére már sok különböző szúnyogriasztó közül válogathatunk.

A szúnyogoktól szeretnénk mindannyian megmenekülni, mert azon kívül, hogy idegesítőek, még ráadásul rengeteg betegséget is terjesztenek, így különösen fontos, hogy gyermekünket is megvédjük tőlük. Azonban itt bizonyos kor alatt nem lehetséges, hogy bármilyen mesterséges szert használjunk.

Hány éves kortól lehetséges szúnyogriasztó használata?

Fontos, hogy 2 hónap alatt semmilyen mesterséges szert nem tudunk adni a babának így addig mindenképp ruhával és egyéb eszközökkel kell védenünk. Kerüljük azt az időszakot, amikor a szúnyogok a leginkább aktívak, így már ezzel is sokat segíthetünk. 0 hónapos kortól léteznek már természetes spray-k, amikkel tudunk segíteni túlvészelni ezt az időszakot.

2 hónapos kor felett is korlátozott, amit tudunk használni, azonban már van szúnyogriasztó törlőkendő, amely természetesen anyagokat tartalmaz és sokszor még érzékeny bőrűek is megfelelően használhatják. Összetevői az emberek számára kellemes illatot áraszt, de a szúnyogok számára már riasztóbb.

Később egyre könnyebb

3 éves kor felett már sok lehetőségünk van. Különböző tapaszok (nem közvetlen bőrre ragasztva, ne kövessétek el a hibát), karkötők állnak rendelkezésre, így itt már gyermekünk védelme sokkal egyszerűbb, nagyobb kínálatból válogathatunk.

Összességében tehát ajánljuk mindenképp a természetes szereket, kínálatunkban számos különböző verzió található, így a CareClub termékekben megbízhatsz, hogy jó lesz Neked és a babádnak is!

A legjobb akasztós és babakocsi játékok

Játékokra mindig szükség lesz a gyerekek életében. A babák figyelmét is számos különböző módon leköthetjük, amivel fejlődnek, tanulnak és jól érzik magukat. Nézzük milyen lehetőségek közül válogathatunk. 

Babakocsi játékok

A babakocsi játékok az egyik legjobb szórakozást nyújtja a babádnak, mindenképp érdemes beszerezni belőle. Fellógatva, különböző színes elemeivel és akár zenei effektjeivel biztos, hogy lefoglalja utazás közben.

Altató játékok

Ezt a kategóriát se felejtsük el, mert az alváshoz is szuper játékok vannak. Nyugtató hangok, különböző színek és világítás jellemzi őket, amelyek mind-mind segítik az elalvást.

Fejlesztő hatásúk sem utolsó

A babák leginkább a szórakozással tanulnak ebben a korban, így különösen fontos, hogy legyen pár játék, amely különböző dolgokban segít.

A puha és fényeket adó játékok az érzékelést fejlesztik.

A megfogható játékok a finommotoros képességeket javítják.

 

Fontos, hogy tartsuk meg a megfelelő korhatárt és annak megfelelően vásároljunk játékot gyermekünknek, a balesetek elkerülése végett.

 

A CareClub kínálatában lévő termékek esetén pont ezért van szűrési opció a korra is, így nem fogunk olyat vásárolni, ami még nem való a babánknak.

A napi ritmus kialakítása

A kórházban töltött napok után sok édesanyát szinte sokként éri, hogy mennyire másként néz ki egy-egy nap otthon, mint addig. A rengeteg tennivaló közepette úgy tűnhet, hogy rendszertelenül, logikátlanul követik egymást az események: a baba össze-vissza sír, lehetetlen időpontokban éhezik meg, és az alvását sem lehet kiszámítani. Lehet, hogy az első napok káoszosnak tűnnek, de hidd el, hogy képes vagy uralni ezt az összevisszaságot és néhány apró, ám fontos lépéssel ki tudod alakítani a baba napirendjét.

A napirend biztonságot ad a babának, számodra pedig rendszert és magabiztosságot: bevezetésével mindketten tudni fogjátok, hogy mire számíthattok a másiktól, ez pedig a köztetek lévő kötődést is erősíti. Hogy hogyan alakítható a napirend és mi szükséges a megtartásához, arról az alábbi cikkben írunk részletesen.

Így alakítsd ki a baba napirendjét

Sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy a babának az a jó, ha szigorú napirendje van: mindig pontosan ugyanakkor alszik, kel, eszik, fürdik. Ma már tudjuk, hogy ez a merev hozzáállás nem jó a babának, mégis nehéz megtalálni az arany középutat a merev és a rugalmas napirend között.

A baba igényei úgy változnak, ahogy ő maga fejlődik. Azonban van néhány módszer, amellyel kialakítható egy babádnak és neked is komfortos, rugalmas napirend. A napirend kialakításánál egy dolgot mindenképp tarts szem előtt: hosszú távra tervezz! Ez azt jelenti, hogy már a legelső otthon töltött napon érdemes készülni arra, hogy előbb-utóbb hozzá kell szoktatnod egy napirendhez a kicsit. A napirendjét nyilván nem hasraütésre fogod kitalálni – meg kell ismerned a babádat, tudnod kell, hogy mire hogyan reagál, mik az igényei és a preferenciái. Hogyan tudod mindezt megtenni?

Úgy, hogy feljegyzel mindent. Noha az elején ez nem lesz egyszerű, de törekedj arra, hogy már a legelső naptól kezdve vezess naplót a kicsi tevékenységeiről, arról, hogy mikor és hogyan sír, mikor kell pelenkát cserélni és mikor, mennyit alszik, illetve eszik. Néhány hét után már úgy fogod ismerni a kicsit, mint a tenyeredet és könnyen be tudod vezetni a napirendet is.

A napirend bevezetésének 4 alapszabálya:

1. Határozz meg fix pontokat

Kezdetben tűzz ki egyetlen fix pontot a napban, amihez egy adott tevékenységet rendelsz, például határozd el, hogy a fürdetés 7-kor lesz. Ahogy nő a baba, úgy bővítsd a fix pontok listáját a napirendben.

2. Vezess be rutinokat

A fix pontokhoz érdemes szokásokat társítani, amelyeket soha nem hagysz el. Például a fürdetés előtt legyen egy kis babamasszázs vagy énekelj egy dalt a kicsinek az etetések előtt. Ezekből ő mindig tudni fogja, hogy milyen program várható és rájuk tud hangolódni.

3. Tartsd a határokat

A babának fontos tudnia, hogy mit szabad és mi nem megengedett számára. A határok kijelölésére azért van szükség, hogy támpontokat adj neki a világban történő eligazodáshoz, ami biztonságérzetet, kiegyensúlyozottságot, a későbbiekben pedig magabiztosságot ad a gyermeknek.

4. Legyél következetes

Ha egyszer kijelöltél bizonyos határokat, akkor tartsd magad hozzájuk minden esetben. Ne hagyd, hogy egy nagyobb hiszti vagy betegség alkalmi szabályokat alkossanak helyetted, mert ezzel összezavarod a babát, felborítod a biztonságérzetét és megnehezíted a saját helyzetedet is. Gondolj bele: ha eddig nem volt szabad fürdés után játszani, ám egy hiszti hatására mégis megengeded, akkor a későbbiekben is jogosan várja majd el tőled ugyanezt.

Első hetek a babával

Megosztjuk Veled tudásunkat a szoba és a fürdővíz ideális hőmérsékletéről, arról, hogy hány réteg ruhát érdemes adni a babára, hogy hogyan ápold a köldökcsonkot, hogy mit tegyél a fürdővízbe, hogy hogyan add rá helyesen a pelenkát, és még sorolhatnánk. Olvasd el cikkünket a babaápolásról és garantáljuk, hogy levesszük az ezzel járó stressz egy részét a válladról!

A kórház utáni első napok sokszor kétségbeejtőek lehetnek az édesanyák számára. Noha bent úgy tűnhetett, hogy alaposan fel vagy készülve, hazaérve mégis úgy érezheted, hogy mindent elfelejtettél, amit odabent tanítottak Neked a kicsi ápolásáról. Nem szabad viszont kétségbeesni, mert összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az újszülött ápolásáról az öltöztetéstől a fürdetésen át a pelenkázásig.

Hogyan öltöztesd az első hetekben?

Nappal 22-25, éjszakára 21-22 Celsius-fokra ajánlott beállítani a hőmérsékletet a lakásban. Javasoljuk, hogy egy réteggel több ruhát adj rá, mint amiben Te jól érzed magad, mert az újszülöttek keringése ilyenkor még nem az igazi, így a hőérzetük is különbözik a tiédtől, azaz jobban fázhatnak. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor hátul, a ruhája nyakánál nyúlj be a tarkó alatti hátrészhez: ha nyirkos, akkor melege van, ha hideg, akkor fázik.

Hogyan érdemes fürdetni az újszülöttet?

A babákat a kórház utáni első napokban 37 Celsius-fokos vízben javasolt fürdetni. A következő hónapok alatt fokozatosan lehet csökkenteni egy-egy fokkal a fürdővizet, de 34 Celsius-foknál hidegebb sose legyen. A gyógyszertárban kapható fürdőkrémek a legjobbak, a kádban eloszlatva elegendő a babát körbesimogatni vele addig, amíg tartani kell a fejét. Ha már tudja tartani magától, akkor tusfürdőként is használhatjuk. Javasoljuk, hogy a fürdőszoba hőmérséklete ne legyen hidegebb 28 foknál. Ott öltöztesd át a babát, ahol fürdeted, különben könnyen megfázhat, ha ide-oda viszed. Miután megtörölted, szórd be bőrredőket és a hajlatokat hintőporral, de vigyázz, hogy a pelenka alatti részekre ne kerüljön belőle, mert a popsikenőccsel keveredve kisebesítheti a kicsi bőrét.
Válogass popsikrémeink és hintőporaink  széles választékából!

Hogyan kell pelenkázni a babát?

Az újszülött az első héten napi 2-6 alkalommal pisil be. A kakilás nagyobb szórást mutat, vannak babák, akik naponta többször is kakilnak, mások csak hetente egyszer, de attól sem kell megijedni, ha minden szopizás után bekakil. Az anyatejes széklet aranysárga színű, folyós, ezért egy kiadósabb kakilás után érdemes a baba fenekét lemosni, szárazra törölni és úgy bepelenkázni. Az eldobható pelenkák többféle méretben és fazonban kaphatóak, érdemes hát kikísérletezni, hogy a Te babádnak melyik a legmegfelelőbb. Általában minden pelenka szélén találsz egy kis fodrot, azt mindig hajtsd ki, mert az segít a kakit a pelenkában tartani, és kevesebb eséllyel folyik ki. Függetlenül attól, hogy jelzi-e a baba sírással, ellenőrizd rendszeresen, hogy átnedvesedett-e a pelus, és ha igen, akkor cseréld ki. Kisfiúknál a fütyit simítsd le a pelenka összekapcsolása előtt, ellenkező esetben a pisi felül folyik majd ki a pelenkából. A pelenka alatti területet minden cserénél kend be popsikenőccsel. Nyári melegben krém helyett használhatsz hintőport, a kettőt együtt viszont sose alkalmazd, valamint lányoknál is kerülendő a hintőpor használata, ugyanis a hüvelynyílásba kerülhet, ahol gyulladást okozhat.

Olyan felületre fektesd pelenkázás közben, amiről nem tud leesni, és ami vízhatlan, a babák ugyanis a vetkőztetés után, a hőmérsékletkülönbség miatt előszeretettel kezdenek pisilni. A bokáinál fogva emeld fel a magasba a kicsi lábát, így ki tudod húzni alóla a használt pelenkát. Fiúknál a fütyi és a herék alatti területeket is ki kell törölni, a fitymát viszont nem szükséges hátrahúzni. Lányoknál a törlés elölről hátulra történjen – fordított esetben baktérium kerülhet a hüvelybe.

A tiszta pelenkát úgy add a babára, hogy ne legyen túl szoros: ha egy ujjad befér a pelus alatt a hasánál, akkor jól csináltad. Arra figyelj, hogy a köldökéig ne érjen fel a pelenka, mert irritálhatja. Ha azt tapasztalod, hogy a pelenkával fedett bőrfelület kipirosodik, piros pöttyök jelennek meg rajta, azt nevezik pelenka-kiütésnek. Ez nagyon kelletlen tud lenni a babának, így fontos, hogy még nagyobb figyelmet fordíts a pelenkázásra: cseréld sűrűbben a pelenkáját, hagyd levegőzni a fenekét, krémezd sűrűbben. Viszont, ha a tünetek nem javulnak, érdemes megmutatni a gyermekorvosnak.

Fájdalomcsillapítás fogzáskor

A fogzás a legtöbb babánál féléves korban kezdődik, ám vannak kicsik, akiknél jóval hamarabb, így jó, ha fel vagy készülve. A fogzási periódus fájdalommal, sok sírással és álmatlan éjszakákkal járhat, amit sajnos nem lehet sem megúszni, sem felgyorsítani. Megijedni vagy félni azonban nem szabad tőle, mert léteznek hatékony és gyorsan bevethető módszerek, amivel enyhítheted babád fájdalmát.

A lehűtött kiskanáltól kezdve a rezgő rágókán át a fogzást segítő gélig számtalan eszköz áll a rendelkezésedre. Mi nyolc hatékony módszert ajánlunk figyelmedbe, amelyek közül egy-kettő garantáltan működni fog. Olvasd el cikkünket a fogzási fájdalom csökkentéséről és készülj fel erre az időszakra már most!

Hasznos tippek a fogzási fájdalom enyhítésére

A fogzás általában a hatodik hónapban kezdődik, de vannak olyan babák, akiknél korábban, ezért jó, ha fel vagy készülve. A fogak előbújását erős nyálazás előzi meg, az íny kipirosodik vagy kifehéredik, így reagál az alatta lévő fogak mocorgására. Mindig köss partedlit a kicsi nyakába, így nem áztatja át a ruháját. Az alsó középső metszőfogak bújnak elő először a legtöbb esetben, de ha a te babádnál másik fog az első, az is teljesen rendjén van.

A nyálazás mellett az étvágytalanság is általános jele a fogak készülődésének, ám ami az idegeidet a leginkább próbára teszi ilyenkor, az a sok sírás. Babád nyűgös lesz, nehezebben lehet lekötni a figyelmét és a hiszti is sűrűbben előfordulhat.

Ezt az időszakot felgyorsítani nem tudod, de néhány házi praktikával elviselhetőbbé teheted a fogzást a kicsi és saját magad számára is. Lássuk a trükköket!

Masszázs gézzel
A duzzadt fogíny miatti kellemetlenséget enyhítheted azzal, ha egy tiszta gézdarabot tekersz az ujjaidra ás áttörlöd, átmasszírozod vele a fogacskák helyét.

Kiskanál
Ha egy kiskanalat a hűtőbe teszel, majd a hideg, domború felét óvatosan rányomod az ínyére, azzal is csökkentheted a fájdalmát. Fontos, hogy a fogak kibújása előtt alkalmazd ezt a módszert, a kint lévő fogakat ugyanis könnyen megsértheted.

Hideg törölköző
Ugyanez működhet egy törölköző csücskével, amit lehűtve rágogathat.

Hideg ételek
Ha babád már ehet szilárd ételt, akkor adj neki hideg joghurtot vagy pürét, ami nyugtatja a begyulladt ínyt.

Hűthető rágóka
A hűthető rágóka hatékony segítség lehet, ebből szerezz be többet otthonra, de a fogzást segítő gél is hathatós segítség lehet. Ha még szoptatsz, akkor előfordulhat, hogy a fogzó baba ráharap a melledre, ami bizony nagyon fog fájni. Erre próbálj meg felkészülni és ne sikíts vagy ordíts fel, mert ettől úgy megijedhet, hogy soha többé nem akar szopni. Inkább szólj rá határozottan, akár többször is – a hangsúlyból tudni fogja, hogy olyat tett, aminek nem örülsz.

Rezgő rágóka
Többféle verzió kapható a boltokban, de mindegyik arra az elvre épül, hogy a rezgés a figyelmet magára irányítja, ezáltal pedig eltereli a fájdalomról.

Fogzást segítő gél
A gyógyszertárban számos, káros anyagtól – például alkohol vagy színezék – mentes típus kapható. A megfelelő termék kiválasztásában érdemes a védőnénihez vagy a gyermekorvoshoz fordulni.

Homeopátiás szerek
A homeopátiás szerek nem tartalmaznak kemikáliát, hanem kizárólag gyógynövényeket, így nem árthatnak a babának. Érdemes kikérni a védőnő véleményét a leghatékonyabb szerekről.

Ha kinőtt a baba első foga, akkor kezdd el a rendszeres tisztítást. Először csak gézlapocskával, majd ujjra húzható fogkefével naponta két-három alkalommal tisztogasd meg a fogacskákat.

Ha “fáj” a hajmosás

A hajmosással a legtöbb családban nincs semmi gond a kicsi egyéves koráig. Sőt, mivel féléves korig működik a búvárreflex, a csecsemők még élvezhetik is a vizeskedéssel és merüléssel egybekötött tisztálkodást. Aztán a gyerkőc egyéves kora körül nagyot fordul a világ és mintha a hajmosás hirtelen a legutálatosabb dolog lenne a világon, amitől már akkor kiveri a kicsi a hisztit, ha csak szóba kerül.

Ha a te gyerkőcöd is a hajmosást utálók népes táborát gyarapítja, akkor két dolgot tehetsz: 1. ritkábban mosod a haját (nem lesz semmi baja, ha hetente csak egyszer mosod) és elviseled a hisztit vagy 2. elolvasod cikkünket a hajmosásról, amiben megosztjuk veled a legfontosabb tudnivalókat a helyes procedúráról, és adunk néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan teheted vonzóbbá ezt a programot a gyerkőc számára.

Moshatom ugyanazzal a kicsi haját, mint a sajátomat?

Nem. A baba fejbőre sokkal érzékenyebb a tiédnél, nem véletlenül lehet a boltban babasampont- és balzsamot kapni. Válassz könny- és szulfátmentes terméket, hogy elkerüld a szemcsípést.

A gyerek hajára nem kell balzsam?

De, kell. Az ő haját is ugyanazok a környezeti hatások érik, mint a tiédet, például klóros víz, szmogos levegő. Ha a te hajad megérdemli a kényeztetést, akkor az övé is.

A gyerekek haját is ugyanolyan sűrűn kell vágni? Akkor is, ha növesztjük?

A gyerkőcök haja is töredezik, ezért a válasz egyértelmű igen. Fontos, hogy otthon is minden nap fésüld meg a kicsi haját és ne gondold azt, hogy ez csak a fodrász feladata. Nincs rosszabb, mint egy napok óta fésűt nem látott hajgombócot kifésülni, mert a fésű húzni fogja a haját és az egész fodrászosdi egy kínszenvedés lesz a gyereknek és neked is.

A gyerekem utálja a hajmosást. Mit tegyek?

Ezzel bizony nem vagy egyedül, nagyon sok anyuka találja szembe magát ugyanezzel a problémával. Első és legfontosabb tanácsunk, ha a gyerkőc utál hajat mosni, hogy próbáld meg élménnyé tenni számára az utálatos procedúrát. Játszatok királykisasszonyosat vagy királyfisat, aki épp a bálba készülődik és ott bizony szépnek kell lennie. Beszerezhetsz különleges illatú sampont vagy balzsamosat és játszhattok zöldségeset vagy cukrászdásat is a kádban. Segíthet, ha előre elmeséled neki, hogy mi fog történni, és a kádban is mindig előre szólsz, hogy mit fogsz csinálni. Ez megnöveli a bizalmat a kicsiben a folyamat iránt és nagyobb magabiztossággal ül majd bele a kádba.

Ha ezek közül egyik sem válik be, akkor három dolgot tanácsolunk:

1. Pörgesd fel a folyamatot. Minél gyorsabban túl lesztek rajta, annál jobb lesz mindkettőtöknek.

2. Figyelj oda a technikára. Ha tus helyett egy kis kancsóból vagy edényből öntöd a vizet a fejére, máris kevésbé fog csapódni, és ő sem érzi majd olyan nagyon intenzívnek az ingereket. Beszerezhetsz olyan fejfedőt, ami elvezeti a kicsi arcától a fejére ömlő vizet, így az nem megy a szemébe. Próbáld ki, lehet, hogy csodát tesz.

3. Ügyelj az időzítésre. Ne akkor akard megmosni a haját, amikor már nyűgös a fáradtságtól, válassz inkább olyan alkalmat, amikor jókedve van és még elég élénk. Időzítsd a hajmosást a fürdetés végére, hogy ha kész vagytok a mosással, már csak ki kelljen őt emelni a kádból.