A Montessori pedagógia és a Montessori játékok

Sok szülő számára ismerős lehet a Montessori pedagógia. De vajon ki volt Maria Montessori? És melyek a legfontosabb elemei a pedagógiájának?

Maria Montessori

Maria Montessori egyike volt azoknak, akik először szereztek nőként diplomát Olaszországban. Mindez a 19. és a 20. század találkozásánál történt, amikor még a gyerekek nevelése egyet jelentett azzal, hogy egyoldalúan átadták nekik a tudást: fehér papírként tekintettek rájuk, amit tele kell írni a bölcsességekkel.

Montessori azonban másképp vélekedett. Azt vallotta, hogy a gyerekek számára sokkal inkább segítséget kell nyújtani, és nem konkrét tudást. Támogatni kell őket abban, hogy saját maguk fedezzék fel a világot, és a tudáshoz a saját tapasztalataik révén jussanak hozzá.

Pszichológiai-pedagógiai módszertant alkotott, amelyben részletesen kifejtette a metódus mikéntjét. Róma külvárosában megnyitotta a Casa dei Bambini-t (a Gyermekek Házát), ahol be tudta bizonyítani, hogy működnek a módszerei. Az általa létrehozott irányzat híres lett, nemzetközi hírű előadó lett belőle, és később tudományos kutatások is bizonyították, hogy a Montessori-pedagógia eredményes.

A Montessori pedagógia lényege

A Montessori pedagógiai lényege az olyan készségek fejlesztése, mint például az önállóság, a problémamegoldás vagy épp az együttműködés másokkal. A lexikális tudásnál előrébb valónak gondolta a kompetenciafejlesztést (már ami a gyerekek nevelését illeti).

Montessori elveinek egyik egyedisége a gyermekek igényeihez igazított környezet. Ő volt az első, aki a babák kezének méretéhez szabott játékokat, eszközöket és bútorokat alkalmazott. Számos olyan gyakorlat származik tőle, amely ma már magától értetődő a babák fejlesztése, a gyerekek nevelése során, de akkoriban még formabontó innovációnak számított.

Montessori megfigyelése volt, hogy a babák már legkisebb koruktól kezdve azt utánozzák, amit a felnőttektől látnak. Azóta bebizonyosodott, hogy valóban kulcsfontosságú a picik tanulás során az utánzás. Ezért mondta azt Montessori, hogy a szülőknek és a pedagógusoknak fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy viselkedésük olyan legyen, amit a gyerekektől is viszont szeretnének látni.

Montessori játékok

Kétségtelen, hogy Montessori pedagógiája követendő példa. Nem véletlen, hogy a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a Montessori játékok (vagy Montessori eszközök), amelyek a babák mozgásának és érzékszerveinek fejlődését teszik lehetővé.

A legtöbb Montessori játék alapanyaga természetes (például fa vagy bambusz). Sok ilyen játékot ugyan nem személyesen Montessori talált ki, de mivel az ő módszereire és alapelveire épülve lettek megalkotva, tökéletesen támogatják a babák fejlődését.

A fából készült építőtornyok tipikusan Montessori játékok. A Bambam Öko Fa Macis Építőtorony például természetesen színeivel és természetes anyagával tökéletesen illeszkedik Montessori tanításaihoz.

Egy ilyen építőtorony képes egyszerre fejleszteni és szórakoztatni a kisbabákat. Az elemek szétszedése és sorbarendezése ideális kihívás egy gyerkőc számára, amiből rengeteget tanulhat úgy, hogy saját maga fedezi fel a formákat és a méreteket.

Nem csak a kisbabák, hanem az óvodáskorú gyermekek fejlesztése is szívügye volt Montessorinak. A Montessori Állatok fejlesztő játék is jó példa erre, hiszen a 3-6 éves korosztály számára nyújtja a felfedező tanulás örömét.

A játék az állatvilág megismerésében segíti a gyerekeket, intuitív módon. Maguk jönnek rá az összefüggésekre, így önállóan, sikerélményekkel gazdagodva tudnak tanulni és fejlődni.

A 3-7 éves korosztályt megszólító Montessori Farmon fejlesztő játék ugyancsak önálló tanulást tesz lehetővé. Hozzásegíti a piciket a szavak megtanulásához és az első mondatok megalkotásához is.

Mindezt olyan természetközeli témakörben, amilyet egy farm jelent. Ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek érdeklődése olyan dolgok felé forduljon, ami színesíti tudásukat és szélesíti látókörüket.

Montessori felhívta a figyelmet a készségfejlesztés fontosságára. Webáruházunkban számos különböző készségfejlesztő játékot vásárolhatsz csemetéid számára! Tedd lehetővé számukra, hogy olyan játékok segítségével fedezzék fel a világot, amelyek a fejlődésükhöz is hozzájárulnak!

Kelléktár nyári pancsoláshoz: fürdős játékok

A nyár remek alkalmat kínál arra, hogy minél többet pancsoljatok a babával, így megszerettetve vele a vizet. Jól jönnek ilyenkor azok a fürdős játékok, amelyek még jobb mókává varázsolják a lubickolást.

Nyári pancsolás babákkal

A nyári melegben a babáknak is jót tesz egy kis hűsítő lubickolás! A vidám, boldog pancsolások jó lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerkőc megszokja a vizet, és otthon érezze magát benne. Emellett pedig a fürdős játékoknak köszönhetően a készségei is fejlődhetnek.

Arról nem is beszélve, hogy az aktív, játékkal és mókázással töltött órák gondoskodni fognak arról is, hogy este pillanatok alatt álomba merüljenek a kicsik, és nyugodtan átaludják az éjszakát.

Nézzük is meg, milyen játékok gondoskodhatnak arról, hogy a nyári pancsolások felejthetetlenek, bájosak és kalandosak legyenek!

Clementoni Készségfejlesztő horgász szett csónakkal

Az 1-3 éves babák gyorsan és látványosan fejlődnek. A szem- és kézkoordináció fejlődése, a logikus gondolkodás kialakulása nap mint nap tetten érhető. Ehhez a fejlődéshez járulhatnak hozzá az olyan játékok is, mint amilyen a Clementoni készségfejlesztő horgász szett is.

A Clementoni készségfejlesztő horgász szett egy klasszikus horgászós játék. Egyszerű és szórakoztató formában segíti a finommotorika fejlődését játékosan. A szett részét képezi 4 különböző színű halacska, amelyeket a mágneses horgászbot segítségével tudnak kihasználni és a játékhoz tartozó csónakba helyezni a lurkók.

A Clementoni készségfejlesztő horgász szett fürdés és pancsolás közben teremti meg a lehetőséget a veszélytelen játékra, így otthonosabbá téve a vizes közeget.

Munchkin úszó búvár pingvin

Ki ne ismerné azt az önfeledt babakacajt, azt a göndör nevetést, amit a derűs babák hallatnak, ha valami számukra mókás dolgot látnak…? Ha szeretnéd, hogy gyerkőcöd kacagása a pancsolások során is minél többször felcsendüljön, akkor a Munchkin úszó búvár pingvint kell a fürdések állandó kellékévé tenned!

A Munchkin úszó búvár pingvin tényleg tud úszni, de azért nem hétköznapi módon – éppen ez a móka forrása! Fel kell húzni az uszonyait (visszafelé), beletenni a vízbe, és már indul is tréfás úszás: ide-oda, előre-hátra. A pingvin olyan aranyosan fog cikázni, hogy azt nem lehet nevetés nélkül bírni!

Clementoni Kukucska vidám vízi pajtások

Ha már a mosolyra derítő játékoknál tartunk! A Clementoni Kukucska vidám vízi pajtások csak tovább fokozzák a mókát!

A vidám vízi pajtások lebuknak a víz alá… majd váratlanul kikukucskálnak a víz alól. Felemelve pedig újabb meglepetéssel készülnek: szökőkútszerűen locsolják a vizet. Aztán ismét elmerülhetnek, és kezdődhet elölről a játék!

A vidám vízi pajtások nem csak a jó hangulatért felelősek. Méretezésüknek köszönhetően a legapróbbak is önállóan játszhatnak velük, ami hozzájárul a kézügyesség fejlődéséhez.

Válaszd akár a kacsás, akár a macis, akár a pingvines változatot (és ne feledkezzünk meg a rák pajtásról sem), egész biztos, hogy elbűvölően édes perceket fog nektek okozni!

Munchkin felfedező tengeralattjáró

Szárnyaljon a képzelet, induljon a kaland, itt az ideje vízbe bocsátani a sárga tengeralattjárót!

A Munchkin felfedező tengeralattjáró csörög, ontja magából a buborékokat, forog a propellere, pörög a kabinja – mi kellhet még? Egy igazán kreatív játékról van szó, ami sokoldalúan és változatosan fejleszti a babák gondolkodását és kézügyességét, és lehetővé teszi azt is, hogy a fantáziájukat használják.

A nyári pancsolások elmaradhatatlan kelléke, ti se maradjatok le a Munchkin felfedező tengeralattjáró okozta örömökről!

Munchkin White Hot hőfokjelzős fürdős kiskacsa

Nem maradhat le a listáról az igazi klasszikus, a sárga gumikacsa sem! Ha valaminek helyet kell kapnia egy fürdőkádban vagy egy is kismedencében, akkor az ez a játék!

Pontosabban a hagyományos kacsa egy újragondolt változata, a Munchkin White Hot hőfokjelzős fürdős kiskacsa, amely többet tud annál, hogy lehetőséget teremt a babának játékra. Egy beépített hőfokjelzővel is fel van ugyanis szerelve, melynek segítségével biztonságosan ellenőrizhető, hogy a víz ne legyen forró.

Ez azért kiemelten fontos, mert a babáknak még rendkívül érzékeny a bőre, ami miatt különösen ügyelni kell a víz hőmérsékletére. Az innovatív White Hot® technológiával ellátott kiskacsa lehetővé teszi, hogy elkerüljétek a túl meleg víz okozta problémákat, kellemetlenségeket! A fürdővízbe helyezett kacsa rövid időn belül felméri a helyzetet, és az alján HOT felirattal jelzi, ha a baba számára forró a víz. Ha nem jelenik meg a felirat, akkor a víz hőmérséklete megfelelő, és a kacsa mellé már jöhet a vízbe a gyerkőc is.

Munchkin Rája xilofon zenélő fürdőjáték

Ha már mókázás, akkor csináljátok rendesen, kerüljön egy hangszer is fürdős játékok közé! A zenei aláfestés mindig jól jön, nincs ez másképp pancsolás során sem, nem igaz?

A Munchkin Rája xilofon zenélő fürdőjáték egy pancsoláshoz tervezett, rája formájú apró xilofon, amelyhez természetes ütő is jár. Tartós, rozsdamentes anyagból készült. A vízen lebegve kínálja 5 színes billentyűjét, hogy a baba az ütő segítségével megszólaltassa őket. Ezáltal a szem- és a kézkoordináció fejlődéséhez is hozzájárul, hogy a muzikalitás kialakulását ne is említsük!

A zene iránti érdeklődés felébresztése már csak azért is fontos, mert pozitívan hat a kreatív, kognitív és érzelmi fejlődésre is. A Munchkin Rája xilofon zenélő fürdőjáték megteremti a lehetőséget, hogy a muzsika iránti szeretet és a tehetség minél előbb kibontakozzon.

Ne szalasszátok el a nyári jó idő nyújtotta lehetőségeket, és pancsoljatok minél többet a babákkal! Minél több időt töltötök vízi mókázással, annál jobban fogják magukat érezni a vízben. És minél több fürdős játék kerül elő ilyenkor, annál többféleképpen teremtitek meg a fejlődésre is a lehetőséget!

Babazsúr helyszínek, ha inkább kimozdulnátok otthonról

Szülinapi bulit rendezni sokszor fárasztó az anyukáknak. Ha csak néhány vendéget is hívunk, az előkészületek, a születésnap közbeni rohangálás majd a romeltakarítás elvehetik az ünnep fényét. Pedig rengeteg helyszín van, ahol mindent megadnak a vidám hangulatért és Te is a szülinapos kisbabáddal foglalkozhatsz! Mutatunk néhány kedvenc helyet Budapesten.

HelloAnyu! családbarát közösségi tér és ökokávézó

A HelloAnyu! közösségi teret kifejezetten a kisgyermekes családok igényei szerint alakították ki. Minden korosztály biztonságos és izgalmas teret talál magának, ahol szabadon játszhat, a szülők közben nyugodtan beszélgethetnek akár egy helyben ülve is, hiszen a tér jól belátható. A személyzet nagyon kedves és az ízletes egészségtudatos finomságok mellett szinte minden ötletre, programra nyitottak, ami csak egy szülinapozás során szóba jöhet!

Piczinke Póniudvar a Normafán

Nem is tudunk cukibbat elképzelni szülinapi helyszínnek, mint a Piczinke Póniudvar. A baba-farm 3 különböző szolgáltatáscsomagot kínál a szülinaposoknak, amikben a mini pónilovaglástól az alpaka és a tengerimalacsimogatóig aranyosabbnál aranyosabb programok várják a kicsiket felkészült animátorokkal és kidekorált terasszal. Felejthetetlen élmény az egész családnak!

Bartók Pagony

Bár a Pagony legtöbb programja 4-5 éves kortól ajánlott, a Kalandszoba már a 2 éveseknek is rengeteg mókás élményt tartogat. A nagy rendezvénytermeknek köszönhetően akár 14 fő is együtt ünnepelhet, izgalmas társasjátékok és segítőkész animátorok teszik színesebbé a napot.

Premier KultCafé

A Premier Kultcafé Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere, ahol kávézó, pékség, mozi és egy akadálymentes rendezvényterem várja a vendégeket. Talán nem ez az első születésnapi helyszín, ami az eszünkbe jut, pedig kiváló hely a kicsiknek! Az akadálymentességnek köszönhetően lépcsők, patkák, bukkanók nélkül szaladgálhatnak a gyerekek. A fogyatékkal élő kiszolgálók pedig óriási szeretettel, sőt már-már rajongással fordulnak az apróságokhoz.

Szülinapi ajándékötletek 2 éveseknek

Amikor kisbabánk 2. szülinapja közeledik, egyre több minden jut eszünkbe mi lenne a legjobb szülinapi ajándék. Minden vágyunk, hogy örömöt okozzunk gyermekünknek, azonban figyelnünk kell arra is hogy hosszú távon is hasznos és tartós ajándékot válasszunk. Cikkünkben segítünk megtalálni a korosztály kedvelt játéktípusait.

Elképesztően fogékonyak 2 évesen a gyerekek és szinte minden érdekli őket, amivel csak találkoznak. Érdemes kihasználni ezt a kort a játékos tanulásra. Az egyszerű kirakósok és formaillesztők gazdagítják a kicsik szókincsét, az bővítik ismereteiket és a finommotorikus képességeiket. Mivel a korosztály képességeinek megfelelő nehézségűek a feladatok, garantált sikerélményben lehet részük a gyerekeknek játék közben, így egyre magabiztosabbá tudnak válni.

A gyerekkor egyik legjobb eleme a végtelen kreativitás. Ebben az időszakban kezd el kibontakozni az alkotói vágy a kicsikben, az építőjátékok pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy ezt felfedezzék. A fa építőkockákból készült tornyok könnyen leborulnak, ez pedig a kedvét szegheti a gyerkőcöknek. Válasszuk egymásba illeszthető darabokat, amiket könnyen össze és szét tudnak szedni.

“Olvass még mesét!” Az első években rongyosra lapozgatott képeskönyvek sikere után itt az ideje beszerezni az első “hosszabb” mesekönyveket és fejlesztő könyveket. Nagyjából két éves korra van már a gyerekeknek elég türelme hozzá, hogy az elejétől a végéig meghallgasson egy történetet. Mivel a cselekmény fő vonalát már kristálytisztán értik, a különböző ok-okozati összefüggéseket, tanulságokat és érzelmeket meg tudják érteni, így rengeteget fejlődik karakterük.

A kánikulában is vidáman

Egész télen azt hajtogatjuk mikor lesz már itt a nyár. Szépen kitavaszodik, érezzük már a melegedő időt, a nyári ruháinkról álmodozunk és hogy milyen könnyű lesz júliusban felöltöztetni a gyerkőcöket, aztán beköszönt a június és mindenki kifekszik a kánikulától. Ismerős? Ritka alkalom, amikor egész nap “pont jó idő” van. Azonban egy kis felkészüléssel a forró napokat is élvezetessé lehet tenni. Nem, nem a tengerpartra gondoltunk!

Nyári szünet, otthon van mindenki. Ilyenkor könnyen felborul a megszokott napi rutin, kihasználjuk, hogy reggel sokáig lehet aludni este pedig tovább gyönyörködünk a nyári naplementében. De kettő között mit lehet csinálni? 11-14 óráig a nagy forróság és az UV sugárzás miatt nem érdemes sétálni indulni. Erre az időre árnyékos, növényes kertrészben lehetőleg vízközelben vagy, ha nincs más otthon a rögtönzött beltéri uszodában lehet elütni az időt a kicsikkel.

Játékok babamedencébe

Ha van kertünk, rendezzünk be egy árnyékos sarkot babaszigetnek! Egy kis medence langyos vízzel, homokozó játékok, szélforgó, labdák meg egy leterített pokróc játékokkal. Nem is kell több egy kellemes nyári naphoz! Ügyeljünk rá, hogy nyáron még árnyékban is igen erős az UV sugárzás. Használjunk naptejet, a babának ne legyen fedetlen a fejecskéje se a bőre. A nagy karimás UV szűrős sapkák és strandpólók vigyáznak a pihe-puha bababőr épségére.

Ha nincs kertünk, bent is nagyszerű pancsi élményeket lehet megvalósítani! A fürdőkád ugyanolyan tökéletes medence, mint a felfújhatós társa. Sok-sok fürdősjátékkal pedig egész nap el lehet mókázni. A vízálló járólapra kismedencét is lerakhatunk, vagy használhatjuk a babakádat. Csak arra kell figyelnünk, hogy mindig legyen kéznél törölköző, ha kiszállna a kicsi. A konyhai eszközöktől a virágszirmokon át a habig napról-napra számos újdonságot kitalálhatunk.

Jó móka együtt fagyit készíteni gyümölcspépből. A krémesebb hatásért keverjünk natúr joghurtot a gyümölcspépbe, öntsük formába és tegyük fagyasztóba egy éjszakára. Hidegen minden falat jobban esik. Ügyeljünk rá, hogy kisbabánk sok vizet fogyasszon.

Házi babafagyi gyümölcspépből

Kreatív elfoglaltságok 1-2 éveseknek

A gyermekkor a felfedezésről és a tanulásról szól. 12-18 hónapos kor után a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés már-már kibontakozóban van, így a gyerekeknek rengeteg kreatív energiája szabadul fel. Mivel a kezecskéjüket már ügyesen tudják irányítani, a kézműves feladatokba szívesen vágnak bele és a legtöbbjüket hosszú ideig leköti az alkotó foglalkozás. Cikkünkben összeszedtünk néhány egyszerű és otthon is kivitelezhető ötletet a közös kézműves foglalkozásra.

Otthon is elkészíthető ehető gyurma

Általában a só-liszt gyurma jut először az anyukák eszébe, ha otthon elkészíthető gyurmáról beszélünk. Só és liszt azonos mennyiségben, egy kevés víz, amíg a massza össze nem áll és néhány csepp olaj a kellemesebb tapintásért. Gyorsan össze lehet állítani és szívesen játszanak vele a gyerekek, azonban a só az érzékeny bőrt sok használat után kicsípheti és a gyurma sem lesz túl tartós. A főzött gyurma minőségibb eredményt ad és az alkotás is kellemesebb belőle! Anikó receptjét mi is kipróbáltuk és tökéletes! Készítsétek el ti is otthon!

Hozzávalók: 

  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
  • 3 dl víz

Elkészítés:

A vizet egy lábasban elkezdjük melegíteni, majd hozzá adjuk az ételfestéket. Ha már kezd forrni, beleöntjük az összes többi hozzávalót és jól elkeverjük. Folytonos kevergetés mellett főzzük, majd ha már kezd összeállni, levesszük a tűzről. Lehűlés után fóliába csavarva vagy fedett dobozban tároljuk és mehet is a gyurmázás! Használat után a hűtőben tárolva sokáig eláll és bármikor újra elővehető.

Vízfesték házilag

A festés hatalmas élmény a kicsiknek, hiszen legális maszatolásról beszélünk! Néhány szülő természetesen tart attól, hogy esetleg a gyermek szájába kerülhet a toxikus festék, így hoztunk egy szuper receptet Virágtól, ami semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz, nagyon olcsó és 2 perc alatt ki lehet keverni! A kicsik bátran festhetnek az ujjukkal, készíthettek kéz- és lábnyomatokat és tégelybe zárva elrakhatjátok későbbre is.

Hozzávalók: 

  • 100g szódabikarbóna
  • 4 különböző színű ételfestékből 1-2 csepp
  • 4 evőkanál víz
  • 4 kicsi tál

Elkészítés:

A szódabikarbónát négy felé osztjuk a négy tálba. Mindegyik tálat más-más színűre festjük az ételfesték cseppekkel, majd egy kanál vízzel folyékonnyá keverjük és készen is van!

Gyöngyfűzés tésztával

A gyöngyfűzés talán egy kicsit idősebb korban jön elő a gyerekeknél, azonban szülői segítséggel jó móka tud lenni és a nagyobb (nem lenyelhető méretű) gyöngyöket már magabiztosan meg tudják fogni és fel tudják fűzni a kisebb gyerkőcök is. Ha tésztát választunk a fűzéshez, akkor ráadásul nagyobb kiadások nélkül is megúszhatjuk a kreatívkodást.

Hozzávalók: 

  • Néhány marék penne tészta
  • 4 különböző színű ételfestékből 1-2 csepp
  • Tompa végű nagyobb gyöngyfűző vagy horgoláshoz használt tű (opcionális)
  • Cérna vagy fonál
  • 4 zacskó
  • mélyebb tál

Elkészítés:

A tésztákat egyenlően 4 felé osztjuk a zacskókba, majd a különböző ételszínezékkel más-más színűre festjük őket. Elég néhány csepp festék, majd jól össze kell rázni a zacskó tartalmát. Kis száradási idő után kiöntjük a színes tésztákat a mély tálkába. Befűzzük a tompa tűbe a cérnát és mehet is a gyöngyfűzés! Az elején lehet úgy segíteni, hogy anya tartja a tűt és a baba csak ráhúzza a tésztát, egy idő után mindenki belejön és aranyos nyakláncokat és karkötők tudnak elkészülni.

Játékok kartondobozból

Azok, akik szoktak online rendelni, tudják mennyi kartondoboz fel tud halmozódni otthon. Nem is kell több a szuper kreatív játékhoz, hiszen kartonpapírból BÁRMIT el lehet készíteni! Babaházat már mi is csináltunk, itt meg is tudod nézni, hogy hogyan. De autópálya, garázs, mosógép, repülő és még sok minden készíthető belőle. Általában nem is kell több eszköz, mint olló vagy sniccer és egy erős ragasztó. A kicsik pedig a színezésben, dekorálásban tudnak segíteni.

Last minute húsvéti programok

A húsvéti hosszú hétvégére jól jönnek az otthonon kívüli programok is. Amikor már csak unatkoznak és randalíroznak a csöppségek a friss levegő és a sok látnivaló nagyon jótékony hatással tud lenni a közérzetükre. Cikkünkben összeszedtük milyen húsvéti programok közül válogathattok az ünnepek alatt Magyarországon. Nézz körül és találd meg a hozzátok leginkább illő húsvéti helyszínt!

Húsvéti Sokadalom Budapest

Budapesten számos helyen tartanak családi programokat. A Mogyoródi úton a Budapest Feszt színpadán  04.15-18-ig minden nap ingyenesen látogatható rendezvénysorozatot tartanak. A Jégvarásztól a Nyuszis mesejátékon át Ricsi bohócig rengeteg fellépő nyújt szórakozást a család apraja-nagyjának.

Budapest Feszt Húsvéti programok

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Siófok főterén megadják a módját a húsvéti ünneplésnek! Kézműves foglalkozásokkal, játékos vetélkedőkkel, jelmezes versenyfutással és rengeteg előadással készülnek a kisgyerekes családoknak. Töltsetek egy napot a Balatonnál, a kicsiknek egészen biztosan szuper élmény lesz!

Húsvéti ünnepek a Balatonnál

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Ha a hamisítatlan hagyományőrző húsvéti programokat részesítitek előnyben, Hollókőre kötelező ellátogatnotok! Igazi magyar népviselet, kölni helyett vödör víz, palóc gasztronómia és folklórprogramok. Erre mind számíthattok a hosszú hétvége alatt. Belépőjegyet 7 éves kor fölött kell fizetni.

Hagyományörző Húsvét

Ibolya-nap a Gödöllői Királyi Kastélyban

Sisi királyné kedvenc virágával és hercegnős pompával várják a családokat a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az előkelő ünnepségek jegyében izgalmas programokkal várja a családokat a díszes épület és a meseszép kert 04.17-18-án. Váltsatok jegyet és éljétek újra a királynők és királyfik korát!

Ibolya nap Gödöllőn

Húsvéti állatsimogató a Budakeszi Arborétumban

Április 14-19-ig nyuszik és bárányok várják a gyerekeket a Budakeszi Arborétumban. A gyönyörű természetben a kicsik szabadon szaladgálhatnak, feldíszíthetik a tojásfát és kézműves foglalkozásokban is részt vehetnek.

Húsvéti Állatsimogató

Húsvéti ajánló a család legkisebbjeinek

Miről szól a Húsvét a gyerekeknek? Tavaszi kincskeresés, hagyományok, nyuszi na és persze ajándék! Ahány család, annyi féle húsvéti ünnep és hagyomány létezik, azonban egy valami közös: mindenki szeretne szép emlékeket, maradandó élményt adni a gyermekének. Cikkünkben összeszedtük hogyan tudunk kedveskedni a 0-6 éves korosztálynak.

Idén a négy napos Húsvéti ünnep 2022.04.15-18-ra esik, vagyis lesz egy csodás hosszú hétvégénk, amibe a rokonlátogatástól a sonka főzésen át a locsolkodásig minden belefér. De mit tervezzünk a család apró tagjainak? A kicsiknek az egyik legnagyobb élmény a szabadban töltött idő. Akár egy húsvéti piknik vagy egy nyuszisimogatással összekötött délutáni séta garantált sikert fog hozni! A tavaszi jó idő azonban nincs garantálva, így jó, ha van a tarsolyunkban egy-két beltéri játék ötlet.

Húsvét 0-6 hónapos babával

A néhány hónapos kisbabákat a Húsvét még nem igazán hozza lázba. Az ő kiegyensúlyozottságuk érdekében a legjobb amit tehetünk, hogy tartjuk magunkat a megszokott napi ritmushoz és biztosítjuk számára a kényelmes és megnyugtató környezetet. A húsvéti ünnepek kézenfekvő alkalmak arra, hogy szélesebb családi körben is bemutassuk az új érkezőt. Ha hosszabb utazásra készültök, azt javasoljuk, hogy jó előre kezdjétek el összepakolni a szükséges holmit és szerezzetek be a kisbaba utaztatását kellemesé tevő eszközöket. Az egész család békésen élvezheti az együtt töltött időt, ha minden fontos babaápolási eszköz kéznél van.

Nézd meg az utazáshoz szükséges termékeket és tedd kényelmessé a húsvéti családi kiruccanást: Utazás babával – CareClub.hu

Húsvét 6-12 hónapos babával

Fél éves kor után kisbabánknak már jobban feltűnnek a változások. A tavaszi megújulás, a virágok örömet okoznak a gyerekeknek. Érdeklődve figyelik a színes húsvéti dekorációkat. Kedvüket lelik a húsvéti nyuszik és bárányok vizsgálatában. Ilyenkor érdemes a lakást kicsik kidekorálni az ünnepnek megfelelően, természetesen mindig szem előtt kell tartani a kicsik biztonságát. Ne rakjunk elérhető magasságba lenyelhető méretű, vagy fulladást okozó dísztárgyat. Ügyeljünk rá, hogy a tojásokat ne tudják összetörni és kerüljük a porcelán figurákat. A négy napos ünnepet az ilyen idős gyerekeknél teljesen át tudja hatni a felfedezés öröme.

Válogass a hagyományos húsvéti ételek ízének megfelelő bébiételt kisbabádnak: Húsos menük – CareClub.hu

Húsvét 1-2 éves babával

Az első éveikben járó gyerekeknek nem egyszerű zökkenésmentes programokat szervezni, hiszen sem ők sem és mi nem tudjuk pontosan kiszámítani a reakciójukat. Élvezik, hogy már részt tudnak venni a közös készülődésben, kipróbálhatják magukat a kreatív foglalkozások alkalmával. Izgalommal ülnek neki tojást festeni, de még folyamatosan a saját korlátaikba ütköznek és feszegetik a saját határaikat. Azt javasoljuk, hogy tervezz többféle jellegű programot. Hagy élvezze tojáskeresés során a mozgást és bújócskázást. Ha elfáradt, kösd le húsvéti színezővel vagy asztali játékkal és legyél hozzá végig türelmes. Elalvás előtt a nagy izgalmakat segítenek feldolgozni a húsvéti témában írt mesék és beszélgetések.

Szerezd be az új esti mesét gyermekednek! Mesekönyvek – CareClub.hu

Az óvoda előtt álló gyermekek mindent tudni akarnak! A Húsvéti ünnepek alkalmából rengeteg dolgot taníthatunk nekik. Bemutathatjuk a kicsiknek a keresztény ünnepet a bibliai történeten keresztül vagy kitérhetünk a népi hagyományokra és elmagyarázhatjuk miért locsolkodunk és mit jelent a piros tojás. Vidáman alkothatunk velük együtt, az óriási mozgásigény kielégítése után pedig kirakókkal és fejlesztő játékokkal köthetjük le a figyelmüket.  Ez a korosztály már észreveszi a boltok polcain sorakozó húsvéti csokikat is, érdemes egészséges alternatívákkal, közös süteménykészítéssel is csillapítani kalandvágyukat.

Rakd tele a polcod egészséges nasikkal, hogy ne a cukortól pörögjön egész hétvégén! Egészséges nasik – CareClub.hu

Húsvét óvodásokkal

A Húsvét talán az ovisok számára tartogatja a legtöbb kalandot. A locsolkodásban való részvétel, a különböző mintájú tojásokkal való kísérletezés, tojásfújás egy életre szóló élményt jelent a kicsiknek. Valósággal lebegnek a sok ajándék, kedves rokon és finomság között. A húsvéti nyusziból legjobb barát lesz és alig várják, hogy elmesélhessék majd élményeiket a csoporttársaiknak. Töltsük meg tartalmas időtöltéssel ezt a hosszú hétvégét és válasszunk olyan ajándékot, amit hosszútávon is ki tud majd használni.

Montessori fejlesztő játékokkal békés a délután! Fa játékok – CareClub.hu

Boldog Húsvétot és jó ajándékozást kívánunk! 🐰🌸

Állathangok és beszédfejlődés

Az állathangok néhány szótagos hangutánzó szavak, amiket az 1- 2 éves gyerekek könnyedén el tudnak sajátítani. Az érthető beszéd a gyermekeknél a szülők szavainak a hallás utáni utánzásával kezdődik, így az állathangok megtanítása kézenfekvő fejlesztő gyakorlat. Természetesen azoknak a gyerekeknek, akiknek a környezetükben sokféle állat van, könnyebb kifigyelni és leutánozni az állatok hangjait. Azonban az állatos játékok, könyvek és formakirakók sokat segítenek a memorizálásban.

Szeretnél többet tudni a gyerekek beszédfejlődéséről? Olvasd el cikkünket a témában: Hogyan tanulnak meg beszélni a kisbabák? – CareClub.hu

Üdv a játszótéren! 12 szuper hely kisgyermekkel Magyarországon

Amikor kisbabánk  már stabilan ül és kezd nőni a mozgásigénye, elkezdheted bevezetni a játszóterezés világába. A friss levegő és a zöld környezet mindkettőtöket jobb kedvre derít majd, 30-40 perc játszóterezés után pedig egészen biztosan nagyot fog aludni a gyermeked!

12 szuper játszótér Magyarországon

1.Budapest, Városligeti Nagyjátszótér

Budapest Városliget

A babák egyik kedvenc kinti elfoglaltsága a hintázás. A játszótéren a babahintába nyugodtan beültetheted és indulhat a hinta-palinta! A finom ringatózás fejleszti a kicsi idegrendszerét és segít neki megnyugodni. Lökés közben énekelhetsz is neki, ettől még vidámabb lesz a móka! A Városligeti Nagyjátszótéren számos hinta közül válogathattok. Belefekvős, dupla hinta, körhinta és babahinta is vár a kicsikre.

2. Székesfehérvár, Koronás Park

Székesfehérvár koronás park

Átmászás az alagúton. Egyre több játszótéren találkozunk alagúttal, lejtővel, dombokkal, amik nagy örömforrásai babáknak, hiszen próbára tehetik kúszó-mászó képességeiket és új sikereket érhetnek el. A különböző felületeken való mozgás segítségével még magabiztosabb koordinációra tehetnek szert.

3. Pécs, Tüskésrét

Pécs, Tüskésrét

Nem csak nyáron nagy sláger a homokozás, de megfelelően felöltöztetve az enyhébb tavaszi napokon is jó időtöltést jelenthet. Vigyetek magatokkal homokozó vödröt és lapátot, esetleg egy-két formát és hosszú percekig elbabrálhattok az izgalmas homokkal. A homok szórása, pergetése, gyúrása nem csak a taktilis érzékelését, de a kreativitását is fejleszti gyermekednek. Egyedül arra kell figyelni, hogy a pici ne falatozzon a homokozóból.

4. Szeged, Máltai Játszótér

Szeged, Máltai játszótér

A nagyobb babák imádnak motorozni! Kincset ér egy olyan hely, ahol simán járható út és biztonságos környezet ad teret a motorozni vágyóknak. Nagyon fontos minél hamarabb megtanítani a gyerekek számára az “Állj meg!” kifejezést. A játszótéren ezt nyugodt szívvel begyakorolhatjuk, hogy a járdán már jól menjen.

5. Eger, Érsekkert

Eger, Érsekkert

Zöld, zöld és még több zöld! Sokszor egy fatörzs, a kavicsos út vagy egy szökőkút érdekesebb a kicsik számára a mászókánál vagy a csúszdánál is. Ezért nagyszerűek az olyan játszóterek, amik egy park mellett vagy zöld övezetben találhatóak.

6. Debrecen, Ötholdas Pagony

Debrecen Ötholdas Pagony

Az első csúszda élmény nagyon intenzív kaland a babáknak. Ebben a korban még segítséggel tudnak csak biztonságosan lecsúszni, érdemes fogni a kis kezüket, nehogy elbillenjenek csúszás közben. Mivel az első néhány alkalommal akár még ijesztő is lehet a kicsiknek, ezt a játékformát nem érdemes még erőltetni. De jó, ha megmutatjuk számára, hogy heves játék közben is biztonságban van, hiszen így sokat tanul a bátorságról, a biztonságról és a határainak a feszegetéséről.

7. Hévíz, Buba éneke

Hévíz, Buba éneke

Ismeritek Weöres Sándor Buba éneke című versét? Ez a vers inspirálta Hévíz varázslatos játszóterét. Halász Judit meg is énekelte. Tanuljátok meg együtt gyermekeddel:

Ó ha cinke volnék,
útra kelnék,
hömpölygő sugárban
énekelnék –
minden este
morzsára, buzára
visszaszállnék
anyám ablakára.

Ó ha szellő volnék,
mindig fújnék,
minden bő kabátba
belebújnék –
nyári éjen,
morzsára, buzára
visszaszállnék
anyám ablakára.

Ó ha csillag volnék,
kerek égen,
csorogna a földre
sárga fényem –
jaj, de onnan
vissza sose járnék,
anyám nélkül
mindig sírdogálnék.

8. Kaposvár, Gyermekmosoly játszótér

Kaposvár, Gyermekmosoly játszótér

A rugós játékokra szívesen felülnek a gyerekek. Először még szülői segítséggel hintáznak rajta előre-hátra, 1-2 éves korban azonban már egyedül is örömmel “lovagolnak” a kisállaton vagy motoron. Nagyon jól fejleszti az egyensúlyérzéküket ez a játék is.

9. Nyíregyháza, Sóstói játszótér

Nyíregyháza, Sóstói játszótér

“Enyém a vár, tiéd a lekvár!” Ki ne érezné jól magát egy ilyen szuper izgalmas játszótéren. A különböző korosztályok találkozása mindig izgalmas a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Jó lehetőség arra, hogy a nagyok megtanuljanak gyengéden bánni a kicsikkel, a kisebbek pedig rengeteg ügyességet ellesnek a nagyobbaktól.

10. Veszprém, “A part alatt” játszótér

Veszprém, A part alatt

A mondókás játszótereken megelevenednek a szereplők és a mondókában feltűnő helyszínek. Nagyszerű élmény a gyerekeknek ebben a mesevilágban barangolni. Egy ilyen alkalom után fogékonyabbak a mondóka vagy vers megtanulására. Hallgassátok meg együtt az “A part alatt” dalocskát!

11. Kecskemét, Népmese játszótér

Kecskemét, Népmese játszótér

A képzelőerő szárnyal a mesejátszótereken! Rendkívül változatos szerepjátékokra invitálnak a szokásostól eltérő játszóterek. Legyen vár, kastély, vidámpark a gyerekek biztosan nagyon jól szórakoznak a színes vidám környezetben, hiszen érzik, ide tartoznak.

12. Budapest, Csepeli Rákóczi kert

Csepeli Rákóczi kert

A játszóterek nagyon gyorsan mindennapos elemeivé válnak az életeteknek, így jó, ha van a tarsolyodban néhány szuper hely. Ha pedig egy kis pihenésre, nyugodtabb családi programra vágysz, arra is van ötletünk! Nézd meg milyen családbarát éttermek között válogathatsz ezen a linken.

Ajándék ötletek első szülinapra

Nem csak azért különleges az első szülinap, mert annak az évfordulóját ünnepeljük, hogy új tag érkezett a családba, de egy óriási vízválasztó a gyermeked életében is. A 12. hónapban már rengeteg mindenre képes kisbabád. Valószínűleg már segítséggel lépeget, megérti amit mondasz és saját szavaival is próbál veled kommunikálni. Már nem az a magatehetetlen újszülött csöppség akit először a kezedbe fogtál, hanem önálló akarattal és cselekvőképességgel rendelkező kis egyéniség. Így tehát érdemes olyan ajándékokat választani a szülinapjára, amik megfelelőek a korának és képességeinek. Szerezz igazi örömöt a gyermekednek, nézz szét ajánlataink között!

Járássegítők és motorok

A mozgás rendkívül izgalmas az egy éves korú gyermekek számára. Napról napra ügyesebben járnak-kelnek és nagyon élvezik, hogy egyedül is felfedezéseket tehetnek és útnak indulhatnak a szobában. Természetesen minden gyermek más ütemben érez rá a különböző mozgástevékenységekre. Egy biztos, minél több lehetősége lesz kiélvezni a sétálás, szaladgálás és motorozás örömét, annál mosolygósabb és kiegyensúlyozottabb napoknak néztek elébe.

Formaillesztők és képeskönyvek

A beszédfejlődés a 12 hónap után nagyon gyorsan be tud indulni. Az egyes szavak utánzása, tárgyak felismerése igazi kihívást jelentő játék az ilyen korú gyermekek számára. Újra és újra szeretnék hallani ugyanazt a mesét. Vidáman rámutatnak az egyes képekre és nagy sikerélményt jelent számukra, ha felismerik mi micsoda. A formaillesztő és kirakós játékokkal a figurák és a színek könnyen elsajátíthatóak. Ezentúl kitűnően fejlesztik a motorikus képességeket. A mesekönyveknek szintén nagyon fontos szerepük van ebben az életkorban. Az meseolvasás nagyban befolyásolja az érzelmi fejlődést, az ismeretlennel való megismerkedést és a szókincs bővülését is. Tegyünk meg mindent érte, hogy kielégítsük kisbabánk kíváncsiságát és mutassuk be neki a világot!

Építőjátékok

Az alkotás és a kreativitás iránti vágy az önállósággal párhuzamosan szabadulnak fel. A toronyépítéshez, a formák egymás mellé rakosgatásához már óriási koncentráló képességre van szüksége gyermekünknek és tudnia kell előre tervezni. Az építőjátékok kiváló lehetőséget nyújtanak a játékos tanulásra. Az építőkockák ráadásul évekig izgalmas játéklehetőséget tartogatnak gyermekednek. Ha olyan játékot keresel, amit hosszútávon is ki tud használni kisbabád, jó szívvel ajánljuk az építőjátékokat!

Ha úgy érzed nem találtad meg még az igazit, látogass el játék oldalunkra, hiszen még rengeteg minden vár kisbabádra! Ha szívesen leolvasnád tuti tippjeinket a születésnapi zsúrral kapcsolatosan, kattints ide!

Segítség! Annyi játéka van, mégis unatkozik

Nálatok is előfordult már, hogy hiába van tele pakolva a játékos polc és a kosár gyönyörű játékokkal, a gyerek mégis unatkozik és egy percre sem hagyja békén a szüleit? Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni a megoldást az ilyen helyzetekre.

Irány a kert!

Az unalomnak legegyszerűbben egy kis környezetváltoztatással lehet véget vetni. Mindenkinek jól esik egy séta a szabadban és milyen nagyszerű dolog, amikor a kis totyogók jól elfáradnak a játszótéri hancúrozás közben! Rengeteg szuper játszótér vár rá, hogy szórakoztassa a kicsiket, Itt be is mutattuk a lejobbakat. Oké, de mi a helyzet az esős vagy hideg nappal? Mit csináljunk mondjuk télen, amikor nem lehet csak úgy kiszaladni meg beszaladni az udvarról?

Vond be az otthoni feladatokba, engedd kreatívkodni

Ilyenkor bizony be kell vetni a szülők összes kreativitását! A közös játék, közös barkácsolás, sütés-főzés szórakoztató élmény az egész családnak. Érdemes beszerezni színes papírokat, kicsiknek téphető krepp papírt, bababarát zsírkrétát és festéket. Nagyobbak örömmel látnak neki kifestőknekEzen a linken rengeteg szép színes foglalkoztató füzetet találsz. A picúrok lefoglalására bevethetünk biztonságos konyhai eszközöket is, mint például egy fényes lábas vagy nagy habverő. Ne felejtsük el, hogy a kisbabánknak minden tárgy új és érdekes, legyen annak a helye a konyhában, a fürdőszobában vagy akár a szerszámok között. Arra figyeljünk, hogy se szúrós, se éles, se túl nehéz, se túl apró dolgot ne rakjunk a baba közelébe.

Legyen kevesebb, de változatos játék a polcon

És hogyan tegyük izgalmasabbá a játékait? Először is érdemes elgondolkodni rajta, hogy mivel játszik a legtöbbet és melyik játékot hagyja legtöbbször érintetlenül. A kisbabák érdeklődése sokszor egy dologra fókuszál, hiszen így sajátítják el a különböző tevékenységeket. Vannak pakolászós korszakok, van, amikor a zenére fogékonyabbak… A lényeg az, hogy próbáljunk összeválogatni a kedvenc játékai és a kevésbé használt játékok közül is egy-egy dobozzal. Ha sok játéka van, a hét minden napjára válogathatunk egy külön összeállítást. Rakjunk a dobozba esetleg egy-két használati tárgyat is és minden nap csak az egyik dobozt ajánljuk fel neki az önálló játékra. Így nem sokkoljuk a bőséges választékkal a polcon, hanem segítünk neki a felfedezésben és minden nap valami újdonságra lelhet! 

Arra vágysz, hogy gyermeked önállóbb legyen? Ismerd meg a Montessori-módszert!

A Montessori pedagógiai lényege az olyan készségek fejlesztése, mint például az önállóság, a problémamegoldás vagy épp az együttműködés másokkal. Ha a gyerekek igényeihez és méretéhez van igazítva a környezet, vagy a gyerekszoba, akkor a gyerekek önállóan képesek felfedezni a világot. A babák már legkisebb koruktól kezdve azt utánozzák, amit a felnőttektől látnak, éppen ezért egy gyerek méretű seprű, vagy egy vízzel töltött műanyag kancsó és egy pohár órákig le tudja kötni a figyelmüket.