Ezért jók az interaktív gyerekjátékok

A babák és a kisebb gyerekek is imádják az interaktív gyerekjátékokat. Bár ezek a szülők legnagyobb ellenségei az óriási zaj miatt, még is érdemes megtűrni, mert rengeteget fejlesztenek gyermekünkön.

Interaktív játékok már egész 0 hónapos kortól, több éves korig rendelkezésre áll, különböző érdekes funkciókkal, amik rengeteg szórakozást és fejlődési lehetőséget nyújtanak a babáknak. Most azonban azt is eláruljuk Neked, hogy miért érdemes ilyet beszerezni, mik azok a fejlődési lehetőségek, amik babád előtt állnak.

Mitől jó egy interaktív játék?

Ez egy fontos kérdés, amit érdemes már az elején tisztázni, így rengeteg pénzt nem dobunk ki az ablakon.

Itt is természetesen meg van határozva, hogy milyen korosztálynak, milyen interaktív játékot ajánlanak. Fontos, hogy funkcióival a kognitív képességeket fejlessze, ösztönözze a kreativitásra és fejlessze a motorikus képességeit. Hidd el, ez nem nagy elvárás egy interaktív játéktól, amint sikerül találnod egy igazán jó játékot, látni fogod, hogy mennyire viselkedik máshogy, mint egy rossz és unalmas játékkal.

Zenél, villog – Muszáj?

Ezek az effektek bár számunkra idegesítőek és unalmasak, babánknak azonban óriási szórakozást nyújt. Így a különböző zenék és villogó effektek azért vannak, hogy minél jobban élvezzék a játékot és fejlődjenek. Később pedig már olyan mondókákat, számokat vagy akár betűket tanulhat meg, amikre később valóban szüksége lesz.

Milyen márkát válasszak?

Számos különböző márka közül választhatunk. A legnépszerűbbek közép tartozik a Fisher-Price vagy a Tomy játékok, mindkettőből széles választék közül válogathatsz a CareClub kínálatában!

A három hónapos baba fejlettsége

A harmadik hónapban megfigyelheted, hogy babád egyre nyitottabb a külvilágra, minden érdekli, ami körülötte történik. Élvezi, ahogy a mozdulataival mozgásba hoz tárgyakat és már képes felismerni a körülötte lévő arcokat, ami szintén állandó öröm forrása lehet. Az alvást illetően még lehetnek eltérések a kicsik között, hiszen vannak babák, akik már több órát alszanak egy huzamban, de olyanok is, akik még nagyon sokszor felébrednek éjszaka.

Nagyon fontos, hogy mennyit és hogyan beszélgetsz vele, mert ezáltal fejlődik a beszédkészsége. Humor és kellemetlen helyzetek forrása is lehet, a kicsi ismeretlenekre reagálása, mert ilyenkor már nem rejti véka alá, hogy számára ki szimpatikus és ki nem. Következő cikkünkben összegyűjtöttük számodra, hogy melyek a legfontosabb értelmi, szociális és mozgásfejlődéssel kapcsolatos képességek, amelyekre szert tesz a baba a harmadik hónapban.

Mozgásfejlődés
Babád már tud a hasáról az oldalára fordulni, hason fekve pedig az alkarjára támaszkodni. Nyakizma egyre erősödik, ezért hason fekve képes magától tartani a fejét. Ha a levegőbe emeled, és a talpa a talajhoz ér, már próbálkozik a lépegető mozdulatokkal. Előfordulhat, hogy magától megpróbál ülni, de ehhez még nem elég fejlett az izomzata. Figyelj arra, hogy mindig meg legyen támasztva a háta, hogy megelőzd a gerincferdülés kialakulását. Fektesd sokszor a hasára a picit – akár a játszószőnyegen-, mert ez nagyon jót tesz a hátizmainak és a mozgásfejlődésének.

Mindent meg akar fogni, egyre jobban érzékeli a távolságot is. A kezeivel előszeretettel játszik, élvezi, hogy változást hajthat végre velük a környezetében. A tárgyakat a szájába veszi, kezeit, sőt még lábait is harapdálja. Egyre ügyesebben nyúl a tárgyakért, amelyeket pár percig is képes megtartani. Jobb, ha hagyod, hogy ő nyúljon azokért a tárgyakért, amik érdeklik, ne adj a kezébe mindent, mert ezzel segíted a fejlődését.

Szociális fejlődés
Már felismeri az arcokat, gazdag mimikával képes kifejezni érzelmeit. Ha olyat lát, aki számára kedves, azt nevetéssel fejezi ki, viszont azt sem rejti véka alá, ha számára nem szimpatikus személlyel van dolga. Ilyenkor elfordul és elsírja magát, érdemes hát odafigyelni a jelzéseire és nem erőltetni olyan emberek társaságát, akikkel a kicsi nem szívesen érintkezik. Sokat és szívesen kommunikál, nevet, gagyog és gőgicsél.

Beszédfejlődés
A kicsi ebben a korban egyszótagú hangsorokat ismételget, köztük olyanokat is, amelyek nem részei az anyanyelvének. Ezek majd fokozatosan kikopnak a szótárából és csak azok maradnak meg, amelyeket sűrűn hall. Fontos, hogy sokat kommunikálj vele már az első hónapokban is. Fejezd ki mimikával, hanglejtéssel és odafordulással, hogy érdekel, amit közölni szeretne veled. Általad fejlődik aktívan babád beszédkészsége, ezért célszerű felnőtt nyelven beszélni hozzá és kerülni a gagyogást. A beszélgetés hatására a köztetek lévő kötelék is erősebb lesz, ezért mesélj neki annyit, amennyit csak tudsz. Énekelj neki sokat, ezáltal fejlődik a ritmusérzéke, valamint az egyszerű, ritmusos mondókákat is nagyon tudják élvezni a picik.

Így játssz a négy hónapos babával

A negyedik hónapban babád látása már majdnem olyan éles, mint a Tiéd, valamint a színeket is meg tudja különböztetni egymástól, ez pedig kibővíti a közösen játszható játékok sorát. A kicsik ebben a korban imádják a babaszőnyegen lévő színes figurákat és a zajkeltő, csörgő, zenélő játékokat. A lovagoltató, tapsikoló és mondókázó játékok is nagy kedvencek, de ne feledkezzünk el a masszázsról és a tornáról sem.

A kicsi szórakoztatása ugyanakkor sok Édesanyának kihívást jelent. Ha Te is attól félsz, hogy nem tudod lekötni a babát, olvasd el cikkünket a négy hónapos gyerkőccel játszható játékokról, ami után látni fogod, hogy hogyan varázsolják el – akár órákra – a babát az olyan hétköznapinak tűnő tárgyak, mint egy lufi, egy kiskanál, néhány üres flakon vagy egy színes zokni.

Így játssz négy hónapos babáddal

Mivel babád a negyedik hónaptól kezdve imád hangokkal kísérletezni, adj neki zörgő, csörgő, zenélő játékokat. Figyelj arra, hogy könnyű anyagból készült játékokkal játsszon, amivel nem tud kárt tenni magában: rongybabát, plüssfigurát, puha labdát vagy színes sálakat.

A kicsi ebben a korban egyre érzékenyebb a vizuális ingerekre, ezért egy színes zokni vagy lábra, kézre kötött lufi akár órákig is nagyon jól elszórakoztatja. Ekkor már nagy sikere lehet a babaszőnyegnek, mivel ha már fel tudja emelni a fejét és a mellkasát, akkor egyre inkább szemügyre tudja venni a szőnyeget díszítő figurákat. Ha leraksz a szőnyegre néhány plüss figurát vagy műanyag játékot, garantáltan elfoglalja magát velük egy ideig. A babák ilyenkor jönnek rá arra, hogy a világ fentről érdekesebb, így érdemes lehet beszerezni egy pihenő- vagy etetőszéket, ahonnan jobban tud nézelődni. Ha már ügyesen fordul az oldalára, akkor érdemes bekötni, nehogy baleset legyen a nézelődés vége.

Ne gondolj túl bonyolult dolgokra

Ebben a korban egészen egyszerű dolgokkal is lehet kötni a kicsiket: a háztartási eszközök, mindennapi használati tárgyak akár órákra elszórakoztathatják őket. Egy kanál, egy műanyag zacskó, üres ásványvizes palackok vagy műanyag flakonok a legizgalmasabb játékoknak tűnnek a picik szemében. Arra figyelj, hogy olyan eszközt adj a kezébe, ami le van fertőtlenítve, és amit nem tud szétszedni, majd lenyelni – ilyenkor ugyanis már minden mozdíthatót a szájába vesz.

A baba fejlődése szempontjából továbbra is nagyon fontos a test- és szemkontaktus: a lovagoltató játékoknál mindig legyen veled szemben a kicsi, játék közben pedig igyekezz tartani vele a szemkontaktust. Az énekeltető, mondókázó, tapsikoló és ringató játékokat nagyon szeretik a négyhónapos kicsik. A kéz- és ujj-játékok is könnyen lekötik őket, ezeket kombinálhatod bábokkal, hiszen ebben a korban már színesben látnak, ráadásul három-négy méterre is képesek fókuszálni.

Figyelj az életkori ajánlásokra

Minden babajátéknak van egy életkori ajánlása, ezeket feltétlen érdemes betartani. Ennek több oka is van: Egyrészt valószínűleg tényleg attól a kortól tudja élvezni a játékot, másrészt a gyártók mindent megtesznek, hogy a lehető legbiztonságosabbak legyenek, de ha túl hamar adsz oda egy játékot, akkor olyan elemekkel találkozhat a baba, ami neki még nem biztonságos.

Ha már hosszabb időre leköti a babát

Kihívást jelenthet számodra, hogy babádat egyre rövidebb ideig kötik le a megszokott játékok, szeretne több helyen is játszani, nem elég már számára a megszokott játszósarok. Ha több helyiség áll rendelkezésedre, akkor érdemes minden szobában kialakítani egy játszósarkot, ahová át tudod vinni, ha az előzőt megunta. Ha ez nem lehetséges, akkor még mindig van két aduászod az unalom ellen: ez a babamasszázs és a tornáztatás. A kicsik bárhol, bármikor nagyon örülnek a masszázsnak és a tornának, hiszen egyrészt maga a mozgás is érdekes, másrészt a Te közelséged mindig óriási örömök forrása lesz számára.

Ha sem Te, sem babád nem vagytok betegek, akkor egyre sűrűbben viheted közösségbe: próbáljátok ki a baba-mama tornát vagy a jógát, és rövidebb kirándulásokra is elviheted, a rengeteg inger garantáltan le fogja kötni. Arra azonban vigyázz, hogy ne terheld túl, egy napra csak egy programot szervezz.

A meseolvasás jelentősége

Már pár napos kortól érdemes elkezdeni mesélni a csecsemőknek – eleinte azt, hogy mi történik vele, ha hazamegy a kórházból, kikkel fog találkozni, miket fog látni otthon. Pár hónapos kortól pedig már a színes figurás könyvek is érdekesek lehetnek számára, melyek szereplőiről Te magad is könnyedén ki tudsz találni egyszerű történeteket.

A mesélés és mondókázás az egyik legfontosabb értelem- és érzelemfejlesztő eszköz, és hidd el, hogy nem lehet elég korán kezdeni. A mesék nemcsak fejlesztenek, hanem felkészítik a kicsit az életre, általuk magabiztosabb, szociálisabb és optimistább felnőtt válhat belőle. Mindezen előnyökön túl számodra is tartogatnak gyakorlati hasznot: segítségükkel könnyebben vezethetsz be szabályokat és tartathatod be őket gyermekeddel. Ha érdekel a ’hogyan’, akkor olvasd el a mesélés és mondókázás előnyeiről szóló cikkünket.

A mesék fejlesztenek

A történeteknek és a mondókáknak már egészen kicsi korban képesség- és személyiségformáló erejük van, ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg minél többet mesélj és mondókázz a kicsinek. A mondókák – még a legegyszerűbbek is – szórakoztatva tanítanak, fejlesztenek, segítik az értelmi és a beszédfejlődést, gazdagítják a szókincset és erősítik az érzelmi kapcsolatot közted és a babád között.

Segítnek megérteni a világ működését

A mondókák a mindennapok működéséről, a baba világáról szólnak, ezáltal segítenek a gyermeknek megérteni és keretbe helyezni a körülötte zajló eseményeket, a természeti jelenségeket és az emberek közötti kapcsolatokat. A mondókákkal és az egyszerűbb történetekkel fel lehet készíteni a babát arra, ami történni fog vele, például a közelgő ünnepekre és szokásokra. Még a legegyszerűbb történetek is tanítanak a gyermeknek valamit, nagyobb korban pedig segítenek megérteni az elvont fogalmak jelentését, általuk (is) megtanulja a gyermek, hogy mit jelent például a jó vagy a rossz.

A mese hatékony segítség a szabályok betartatásában

A mesék hatékony eszközeid lehetnek bizonyos szabályok betartatásában, ezért célszerű a saját magad alkotta szabályokat beemelni a történetekbe. Gondolj arra, hogy ha a mesében szereplő hősnek sem szabad vacsora után játszania, akkor gyermeked is könnyebben elfogadja ezt.

Javítják a ritmus- és mozgásérzéket

Ha a meséhez vagy mondókához apró mozdulatsorokat, ritmust és dallamot párosítasz, az fejleszti a baba mozgáskultúráját, fejleszti a ritmusérzékét és még szórakoztatja is. Az aktuális tennivalót – pelenkázás, etetés – élvezetesebbé teheti, miközben az idő is gyorsabban telik.

Általuk feldolgozhatóak a feszültségek

A mondókák és mesék segítenek feldolgozni a mindennapok feszültségeit, általuk könnyebben élhetik meg érzelmeiket a kicsik. Egy kisgyermeknek az a legnagyobb trauma, amikor ráébred, hogy a világ nem körülötte forog, noha az első hónapok tapasztalatai ezt tanították meg számára. Ezt a traumát segítik feldolgozni a mesék és mondókák, amikor a kicsi elmerülhet a fantáziavilágban és kitalált szereplők segítségével élheti ki frusztrációit.

Szociálisabbá teszik a gyermeket

A meseolvasás jótékony hatása abban is tetten érhető, hogy szociálisabbá és elfogadóbbá teheti a gyermeket, hiszen belőlük megtanulhatja, hogy hogyan kell bánni az állatokkal, hogyan kell jó barátnak lenni, vagy hogy mit jelent az önzetlenség.

Optimistává tesznek

Végül, de nem utolsó sorban a mesékben bekövetkező csodáktól optimista szemléletre tehet szert gyermeked, ami nagyon jól fog jönni neki a későbbiekben, magabiztossá és pozitív szemléletűvé teszik őt.

Segítenek az iskolaérettség elérésében

Az agy 90%-a ötéves kor előtt fejlődik ki, ezért kiemelten fontos a meseolvasás szerepe kicsi korban. A mesék javítják a koncentrációs képességet, aminek nagy szerep lesz az iskolában, vagyis gyermeked helyzetét is megkönnyíted, ha sokat mesélsz neki.

7 hónapos baba – bővülő játéklehetőségek

A hetedik hónaptól kezdve, ahogy babád egyre nyitottabb a világra, a játszható játékok köre is bővül. Most már bevonhatod olyan hétköznapi tevékenységekbe, mint a takarítás vagy a rendrakás. A fürdés önmagában is kiapadhatatlan öröm forrás a kicsiknek, ám egy-kis találékonysággal változatossá is teheted a napi rituálét.

A fürdetés a legjobb játék

A fürdés a nap fénypontja a kicsinek. Számtalan fürdéshez kapható játékot lehet a kádba csempészni, ami formájával, színével vagy mozgásával akár hosszú percekre leköthetik a babát. Ilyenek a vízben úszó vagy vízzel megtölthető játékok, csempére vagy kád szélére rögzíthető játékok és a vízhatlan, színes képeskönyvek. A kád és a víz maga is nagyon szórakoztató tud lenni, ha segítesz a babának megélni a vizeskedés örömeit. A fröcskölés, vízfolyatás, hullámoztatás, szivaccsal játszás is elszórakoztatják a babát, arról nem is beszélve, amikor gyengéden folyatod a hátára vagy a hasára a vizet.

Célszerű a csapnak háttal ültetni a kicsit, így nem lesz benne a késztetés, hogy nyitogassa a csapot. Ezt egyébként tanácsos nem megengedni neki, különben könnyen leforrázhatja magát. Arra figyelj, hogy a fürdetés ne tartson tovább 15-20 percnél, mert ennyi idő alatt ki tud hűlni a víz és megfázhat a kicsi.

Hétköznapi tárgyak öröme

Könnyen játékká alakíthatod a takarítást, a pakolást és a rendrakást is úgy, hogy bevonod a babát a tevékenységbe. Adj a kezébe izgalmas, ritkán látott használati tárgyakat. Egy zacskó vagy egy kiskanál hosszú percekre elbűvölheti a babát, de ugyanez igaz arra is, ha mesélsz neki, miközben végzed ezeket a tevékenységeket. Mondd el neki, hogy mit miért csinálsz, melyik tárgy mire való és közben játssz a hangoddal, néha pedig adj a kezébe egy-egy tárgyat, amivel elszórakozhat.

Mese, mese, mese

Ebben a korban már mindenképpen mondj meséket gyermekednek (ha eddig nem tetted volna), de nem mindegy, hogy mit, hogyan és milyen hosszan mesélsz neki.
A minél előbb elkezdhetsz könyvből vagy fejből mesélni neki. Utóbbiak előnye, hogy az egyszerű, nagy, színes ábrák gyorsan lekötik a figyelmét. Vastag, nem szakadó lapokból álló könyveket vegyél a kicsinek, amit később ő is könnyen tud lapozni. Ha a könyvet nem kevered a többi, számára elérhető játék közé, akkor megőrzi különlegességét és máskor is le tudod kötni vele a figyelmét.
Ha magadtól mesélsz neki, akkor a történetek ne legyenek hosszabbak tíz mondatnál, mert körülbelül ez az a hossz, amire ebben a korban még figyelni és emlékezni is tud. A történetek róla szóljanak, a vele kapcsolatos történésekről, ezzel segíted értelmezni számára a világban elfoglalt helyét és a napi eseményeket is.

Tuti játéktippek

Jolly joker lesz a bújócska, a bábozás és az egyszerű tárgyakból tornyok építése, ezeket szinte bármikor előkaphatod a tarsolyodból, le tudod kötni vele a kicsit. Mivel ebben a korban már tudnak közlekedni, érdemes bababiztossá tenni a lakást, és soha nem hagyni magára a kicsit, mert könnyen okozhat balesetet. A járóka csak rövid időre javasolt és akkor is csak úgy, hogy közben lát téged. Ha takarítani, főzni vagy tornázni szeretnél, tedd bele nyugodtan a babát néhány játék társaságában, de nem javasolt órákig benne hagyni. Ebben a korban a kicsik imádják a zenélő, csörömpölő, sípoló játékokat.

Miért hasznos az építőjáték?

Az építés iránti vágy már egészen kicsi korban megjelenik a babáknál. Megfigyelheted, hogy még alig tud járni, de már halomba pakolja a plüssfiguráit, a tornyokat pedig élvezettel rombolja le, ha már megunta a látványukat. Az alkotás az ember egyik legősibb vágya, hiszen mindannyian szeretnénk megmutatni és megtapasztalni a saját képességeinket, esetleg valami maradandót alkotni. Az építőjáték számtalan képességet fejleszt – nincs is másik, hozzá hasonló tevékenység, ami közel ilyen jó hatással lenne a gyerekek fizikai, mentális és szociális képességeire.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy az építés hogyan fejleszti a babát és milyen korban mely játékok a leghasznosabbak, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket.

Az építőjáték különleges kategóriát foglal el a játékok sorában, mivel egyrészt a többi játékkal ellentétben néhány hónapos kortól majdnem egészen felnőtt korig elkíséri a gyermeket, másrészt az építőjáték egyszerre több igényt is kielégít: a gyermek kiélheti az alkotás iránti vágyát, felhasználhatja szerepjátékra és közelíthet az eszközkészítéshez is. Lássuk, milyen képességeket fejleszt az építőjáték!

Éntudat és testkép

A csecsemő az első hónapokban nem tudja megkülönböztetni saját magát a külvilágtól. Amikor azonban a kis kezével elmozdítja a tárgyakat, rájön arra, hogy a változást ő maga okozza, saját akaratából. A játékok halomba pakolása, majd lerombolása növeli az önbizalmát, megmutatja neki a teste határait, például hogy hány elemet képes megtartani, felemelni, a helyére tenni, és saját magába vetett hitét is erősíti.

Koordináció

Amikor a kisgyermek az építőkockáért nyúl, felemeli és egymásra helyezi őket, önkéntelenül is össze kell hangolnia a szeme és a keze mozgását, azaz a játék folyamatosan fejleszti a koordinációs képességeit, nem is beszélve a térlátásáról. Utóbbit az is fejleszti, amikor körülbelül kétéves korára rájön arra, hogy mely elemek illeszthetők össze egymással és melyiket lehet belehelyezni egy másikba.

Motorikus mozgások

Azáltal, hogy a gyerkőc eltérő méretű, formájú és súlyú építőelemekért nyúl, helyezi őket egymásra, majd szed szét, fejleszti az izmai finommozgását is. A motorikus képességek összehangolása elkerülhetetlen bizonyos szakmákban.

Kreativitás

Míg kezdetben a gyerekek az építőkockákkal a környezetük tárgyait másolják, addig nagyobb korban felfedezik, hogy az építőelemek szabadon variálhatók és létrehozhatnak velük kitalált helyszíneket és alakokat. Felfedezik, hogy ők maguk is részesei lehetnek az általuk megteremtett fantáziavilágnak, sőt meg is személyesíthetnek az építőelemekkel általuk ismert vagy kitalált személyeket.

Szociális képességek

Azok a gyerekek, akik másokkal együtt építenek, hamar rájönnek arra, hogy a társas játékban osztozkodni és kooperálni is kell egymással. Előfordulhat, hogy nem ugyanazt szeretnék építeni vagy éppen mindketten ugyanazt az elemet szemelik ki maguknak. A konfliktusok rendezése és az együttműködések kialakítása szociálisan érzékenyebb és barátságosabb, empatikusabb felnőttekké teszi őket.

Szabálykövetés

Az építés nagyon hamar megmutatja a gyerkőcnek, hogy vannak a világban megváltoztathatatlan törvények. Ilyen például a gravitáció vagy a formák és az elemek súlya által kialakult szabályszerűségek. Ha közösen játszik más gyerekekkel, akkor a közösen hozott szabályokhoz kell alkalmazkodnia, ami segít neki igazodni a szülei és később a társadalom által szabott határokhoz.

Mikor mivel építsen a gyerek?

Kétéves koráig tanácsos olyan játékokat venni a kicsiknek, melyek összeillesztése nem igényel nagyobb erőfeszítést. Álljanak a játékok nagyobb, könnyen megfogható, puha, sérülést nem okozó elemekből. Hároméves kor körül a gyerek már tudja, hogy nem szabad lenyelnie a játékot, így nem kell ügyelned az elemek méretére. Ebben a korban már nem szükséges színes játékokat vásárolni, a natúr színű játékok is megteszik. A jármű- vagy városépítő játékok és a gyöngyfűzés is kornak megfelelő szórakozás.