Így válassz megfelelő popsikrémet

 

Számos babapopsikrém található a piacon, ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mi alapján érdemes válogatni.

Mikor használjunk popsikrémet?

Gyakorlatilag szinte minden pelenkázáskor felmerülhet a használata, ugyanis bármikor bepirosodhat a baba feneke. A legfontosabb azonban, hogy az összetevők olyanok legyenek, amely nem árt a kisbabádnak!

Na de az első kérdés: szükség van egyáltalán rá?

Erre a kérdésre ahány szülőt kérdezel meg, annyi választ fogsz kapni. Alap esetben elegendő lehet akkor használni, ha kipirosodott a baba bőre, mert a modern pelenkák (mindegy hogy eldobható vagy mosható) olyan jól tartják a nedvességet, hogy nem szükséges állandóan krémre. Azonban babától függ, ha érzékenyebb a bőre, jó lehet, ha minden esetben használod. A legjobb, ha kitapasztalod, hogy mi Nektek a legjobb!

Problémás összetevők

Amikor nézed az összetevőket nagy valószínűséggel meg fogsz lepődni, hogy mi mindent tartalmaz a nagy betűkkel „természetesnek” hirdetett termék. Nem minden rossz, de az alábbiakkal érdemes óvatosan bánni:

  • Kőolajszármazékok
  • allergizáló anyagok
  • hozzáadott, különböző illatanyagok

 

Kőolajszármazékot sajnos szinte minden ilyen termék tartalmaz, de ha lehetőség van rá, kerüljük.

Allergiát kiváltó anyagok már egy érdekes kérdés, nagyban függ, hogy ki, mire lesz allergiás, így itt tapasztalat is szükséges.

A különböző illatanyagok pedig allergiát okozhatnak, ami nem feltétlen csak a babakort keseríti meg.

Teszteljük és figyeljünk

Nyugodtan próbáljunk ki különböző popsikrémeket és látni fogjuk, hogy melyek azok, amikre rosszabbul reagál a baba és Te ez alapján tudod tovább használni vagy másikat keresni. Összességében jó találmány a popsikrém, a Te feladatod, hogy ugyanolyan gondossággal járj el, mint bármely más baba termék vásárlása esetén.

A CareClub kínálatában pontosan a számtalan különböző igény miatt található meg több típusú popsikrém, hogy a legjobb legyen aztán Neked és a babádnak is!

Hogyan válasszunk pelenkát?

 

A pelenka választás nem egyszerű dolog, kisbabánknak nagyon sokáig, akár 3 éves korig szüksége lehet rá. Ebből kifolyólag egyáltalán nem mindegy, hogy milyet vásárolunk ugyanis ez idő alatt súlyos százezreket fogunk elkölteni, egy rossz választás esetén pedig megtöbbszörözhetjük költségeinket. Így most segítünk eldönteni, hogy mi a legjobb Neked, a babádnak és a pénztárcádnak. Utána már csak meg kell találnod a legjobb ajánlatot a Careclub pelenka kínálatából és nyert ügyed van!

Mosható pelenkák – vesézzük ki

Legegyszerűbb, ha a két fő kategória összehasonlításával kezdjük, amelyben a mosható pelenkák és az eldobható pelenkák előnyeit és hátrányait nézzük meg.

A mosható pelenka alapvetően két fontos részből áll és ezeket kell mindenképp tartalmaznia:

  • Belső nedvszívó rész: A pisi felszívásához
  • Külső nedvességzáró rész: Ez pedig benntartja a pisit

 

Ezek nélkül nincs pelenka, így mindenképp szükség van rájuk. Ezen felül van az egy vagy több lépésben feladható mosható pelenkák.

Zsebes és AIO pelenkák (all in one – minden egyben) pelenkák – A legegyszerűbb választás

A zsebes pelenkák egyszerűen és gyorsan összekészíthetőek, így a kezdők számára is szuper megoldás lehet. Könnyen és gyorsan feladhatóak és gyorsan száradnak. Azonban éjszakára nem a legjobb a megoldás, mert nedvszívó képessége nem veszi fel a versenyt az eldobhatóval ilyen távon, továbbá az egész pelenkát mosni kell.

Eldobható pelenkák – A legnagyobb márkák itt vannak jelen

Határozottan népszerűbb választás, mint a mosható pelenkák, ugyan is sokkal kevesebbet kell vele törődni. Azonban a környezet számára sokkal szennyezőbb. Egy baba akár 3-4000 pelenkát is elhasználhat az évek során, lebomlási ideje 1-1 ilyen terméknek viszont 4-500 év is lehet. Az ÖKO pelenkák erre alternatíva lehet, de áruk miatt kevésbé népszerűek

 

Így válassz pelenkát gyermekednek

Most már, hogy tudjuk milyen típusú pelenkák vannak, ezekre figyeljünk amikor vásárolunk:

 

Méret: A megfelelő méret babánk súlyától és testalkatától függ. A pelenkák megfelelő jelzéssel vannak ellátva, ráadásul a leírásokban is mindig részletesen segítünk, hogy mi a legjobb választás. Babánkra a pelenkának tökéletesen kell illeszkednie, így fogja jól érezni magát egész nap és lesz tökéletes a nedvszívó képessége a terméknek.

Ár: Természetesen igen érzékeny téma, érdemes havi, több havi pelenkacsomagokat választani, így olcsóbban ki tudjuk hozni a darabárat.

Tépőzár: Ideális esetben a tépőzár hosszú és jól tapad, így nem kell aggódnunk attól, hogy szétjön a pelenka. A bugyipelenkák nagy előnye, hogy két oldalon csak szét kell szakítani, így csak leemeljük a gyermekről.

Típusa: Az újszülött babáknak a nadrágpelenka az ideális választás, de később már ott vannak a bugyipelenkák utána pedig az az éjszakai leszokható pelenkák. Szerencsére a Careclub kínálatában az összes típus elérhető!

Szájhigiénia a kezdetektől (Baba szájápolás)

A baba szájápolás a születéssel kezdődik, így a szájhigiénia és a rendszeres szájápolás már a kezdetektől nagyon fontos. Ahhoz, hogy a szájápolás napi rutinná váljon, nagyon korán el kell kezdeni. Csecsemőkorban még nincs szükség fogkefére, de mindenképpen ügyelni kell a baba szájüregének és ínyének tisztítására. Amíg nem bújtak ki az első fogak, puha, nedves ruhával vagy a kifejezetten erre kialakított szájápoló eszközzel lehet az ínyt, nyelvet megtörölni.

A szülők és a babák a MAM szájápoló termékekkel könnyedén kialakíthatják a korai szájápoló rutint és a fogápolást élménnyé varázsolhatják. A MAM rágókák nemcsak segítenek a babáknak a fájdalmas fogzás bármely szakaszában, hanem a különböző színekkel, formákkal és felületekkel felkeltik a figyelmüket is.

Miért jók a rágókák?

A baba fogai 6 hónapos kortól bújnak elő, de maga a fogzásnak a folyamata hamarabb elkezdődik. Itt már kezdődik a nyüzsgölődés, éjszakai felkelések. Ilyenkor kezdődik általában az a folyamat, hogy a baba mindent szívesen a szájába vesz. Ennek az oka, hogy a rágás csökkeni a fájdalmat. Itt jön képbe a rágóka, amivel elérhetjük, hogy ne össze vissza rágcsáljon a baba.

Két fontos dolog

Biztonság: Ezek a rágókák nagyon szigorú ellenőrzéseken mennek át, hogy biztonságos legyen a babának, de mindig figyeljünk oda, hogy nehogy probléma legye.

Higiénia: Mindig figyeljünk rá, hogy a higiénia tökéletes legyen, ha leesik, akkor szülőként ne nyaljuk le és ne adjuk csak úgy vissza a babának. Megfelelő fertőtlenítés után adjuk csak vissza!

MAM szájápoló termékek

A fogorvosokkal kifejlesztett MAM termékek lépésről lépésre szoktatják hozzá a babákat a rendszeres szájápoláshoz. A trendi színek és formák felkeltik a babák érdeklődését és vidám élménnyé teszik a fogmosást.

A MAM szájápoló nyuszi tökéletes az első fogacskák tisztításához, vagy az érzékeny fogíny masszírozásához. A száj hátsó területei is könnyedén elérhetők vele. Különleges mikroszálas rostjaival óvatosan tisztítja a baba szájüregét és eltávolítja a baktériumokat.

 

MAM baba szajapolas szajapolo nyuszi

 

MAM rágókák

Az egyedi MAM rágókák nemcsak a fogzást teszik könnyebbé, hanem fejlesztik az érzékeket és a babák aktív érzékelését.

Az új és extra könnyű MAM mini rágókák tökéletesen alkalmazkodnak a babák két fogzási fázisához és segítenek a babák nyugtatásában. Speciális 3D formájuk és különböző rágó felületei nemcsak azonnali megoldást nyújtanak a fogzással járó fájdalom megszüntetésére, hanem kifejlesztik a babák finom motorikus érzékeit is.

Ha többet szeretne tudni a MAM szájápolást támogató eszközeiről és a szájápolás fontosságáról, látogassa meg a MAM honlapját!

Szeretne további szakértői tippeket, tanácsokat a baba életkorának megfelelően? Regisztráljon honlapunkon a MAM Club programba és megajándékozzuk 20% kedvezménnyel, mellyel olcsóbban juthat hozzá termékeinkhez.

Milyen a jó cumi?

A szülők gyakran kérdezik orvosaikat a cumi használatról.

A babák a szopás természetes ösztönével születnek. A cumizás természetes szükséglet a számukra, így fontos szerepet játszik a fejlődésükben. Ha a gyerek szeretne megnyugodni, aludni akar, vigasztalásra van szüksége, örül a cuminak. Használata azonban hatással lehet a fogak későbbi elhelyezkedésére és növekedésé­re, éppen ezért ez egy fontos és aktuális téma minden szülőnek.

A legfontosabb, hogy mit használ cumizáshoz a baba

A cumik sokkal jobb megoldást jelentenek az ujjnál, játékoknál vagy bármilyen más eszköznél. Nemcsak azért, mert egy­szerűbb leszokni róla, hanem azért is, mert a cumik úgy vannak kifejlesztve, hogy a lehető legjobb módon járuljanak hozzá a babák megnyugtatásához. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy tudományos kutatások bizonyítják, hogy a cumi használata csökkentheti a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) esélyét.

Nem mindegy a baba kora

Az, hogy cumi vásárlás közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, egyáltalán nem mindegy, hogy a baba kora alapján milyen típust veszünk. Egészen más fajta kell a 0-3 és 0-6 hónapos kor esetén, majd a 6-18 és 6-36 hónapos kor között is más fajta szükséges. Nem kell ezt egymagad megoldani, a CareClub oldalon egyszerűen le tudod szűrni, hogy csak a Nektek megfelelő korosztályba tartozó cumikat lásd.

Van különbség cumi és cumi között

De a cumik sem egyformák, ezért fontos, hogy figyelmet fordít­sunk arra, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk ki. Vannak olyan átlagos cumik, amelyek túl nagy nyomást gyakorolhatnak a fogakra és az áll­kapocsra, mert nem megfelelő anyagból készülnek, és nem ideális az ergonómiai kialakításuk sem. Ezért fontos, hogy olyan cumit válasszunk a gyermekünknek, aminek fejlesztése figyelembe veszi ezeket a szempontokat. A cumik között egyedülálló a MAM Perfect cumija, amit orvos szakértőkkel folytatott intenzív együttműködés során alakítottak ki, és amelyről hosszútávú tudományos kutatások alapján megerősítést nyert, hogy egyedülálló módon segíti a fogak és az állkapocs egészséges fejlődését.

Mitől jobb a MAM Perfect cumi, mint a többi?

A szakértők egyetértenek abban, hogy minél vékonyabb és rugalmasabb a cumi szívóka nyakának kialakítása, annál kisebb nyomást gyakorol a baba fogaira és állkapcsára. Egy nemrégiben közzétett tanulmány alapján igazolt, hogy a MAM Perfect fogszabályzó cumik nyaka 60%-kal vékonyabb és 4-szer rugalmasabb, mint a piacon lévő más cumiké, így szakértők által is ajánlhatóak az egészséges fogak és állkapocs kialakulásának segítésére és a fogdeformációk kockázatának csökkentésére.

A MAM Perfect cuminak egyedileg fejlesztett tárolódoboza van, amely nemcsak tárolásra, hanem sterilizálásra is hasz­nálható. A sterilizálás mikrohullámú készülékben végezhető néhány egyszerű lépésben, ami nagyban megkönnyíti a szülők dolgát, hiszen így a cumik gyorsan, energiatakarékosan és higiénikusan fertőtleníthetők.

Meddig cumizzon a baba?

A babák első éveiben a cuminak számos előnye van. Mindemellett három éves korukig le kell szok­tatni őket a cumi használatáról, mivel ez fog leginkább hozzá­járulni ahhoz, hogy a fogak és az állkapocs egészségesen fejlődjenek.

Ha szeretne további hasznos információkat megtudni a MAM cumikkal kapcsolatban, látogasson el a MAM oldalára.

Szeretne további tippeket, tanácsokat a baba életkorának megfelelően? Regisztráljon a MAM Club programba.

A koszmó megjelenése

A kisbabák fejbőrén nagyon gyakori jelenség a koszmó megjelenése. Leggyakrabban a kutacs környékén jelentkezik, sárgás, plakkos, vastag lerakódás. Általában ártalmatlan jelenség, mégis kezelést és odafigyelést igényel. Cikkünkben olvashatsz egy kis összefoglalót, az okairól és a kezelésének módjáról.

Ha kisbabádnak koszmós lesz a feje, nem szabad magadat hibáztatni, nem gondatlanságból vagy ápolási hibából ered. Sokkal inkább alkati dolog, valamint életkori sajátosság: a faggyúmirigyek még nem teljesen megfelelően működnek, és a pici vérkeringése is kicsit fejletlenebb, így ez a két dolog a bőr hámlásához vezet, kialakul a sárgás színű, elhalt hámréteg, felrakódás.  Ahogy a bevezetőben említettem ártalmatlan dolog, de foglalkozni kell vele, mert ha nagyon elterjed, viszketni kezd, és ahogy a baba vakargatni kezdi, a felsértett bőr felülfertőződhet.

Leggyakrabban az első hat hónapban jelenik meg, de gyakorlatilag akár még kisgyermekkorban is előfordulhat.

Hol fordulhat elő a koszmó?

A koszmó a következő helyeken szokott előfordulni:

Fejtető, szemöldök vagy akár szemhéj, fül mögötti terület illetve akár kiterjedhet a fej nagy részére is.

Megelőzésére annyit tudsz tenni, hogy fürdetéskor vízzel megmosod a baba fejét, haját, és óvatosan, kutacsot kikerülve, finoman átmasszírozod és egy kis fésűvel átfésülöd. Ez fokozza a vérkeringést a hajas fejbőrön. A mindennapos samponos hajmosás kerülendő, egyrészről egy csecsemőnek felesleges, másrészről a túl gyakori samponozás a faggyúműködést fokozhatja. Ne hagyd, hogy a babácska fejbőre beizzadjon a sapkába, mindig az időjárásnak megfelelő vastagságú anyagú sapkát adj rá!

Ha mégis kialakulna a koszmó, otthoni praktikákkal is lehet kezelni. Önts hidegen sajtolt növényi olajat egy vattadarabra, és óvatos mozdulatokkal kend be vele a baba bőrét. A meleg hatására az olaj jobban beszívódik, így hatásosabban felpuhítja az felrakódást. Ha van olyan kissapkád, amit nem sajnálsz, nyugodtan húzd rá a baba fejére. Egy óra elteltével, egy textilpelenka sarkával, vagy egy kis fésűvel finoman le lehet dörzsölni a koszmót. Egyszerre csak kis területet „tisztíts” meg, ha nagyobb kiterjedésű a koszmó érdemes több részben elvégezni a kezelést.

Ha a házi kezelés nem áll közel hozzád, több készítmény is rendelkezésedre áll, pl: koszmó ellenes samponok. Tovább a koszmó elleni készítményekhez >

Nagy kiterjedésű koszmót meg kell mutatni a háziorvosnak vagy bőrgyógyásznak.

Néhány fontos tipp:

Amire figyelni kell, hogy nem szabad körömmel neki esni és felkapargatni a plakkokat! Legyél kitartó, sokszor nem elég egy alkalommal a kezelést elvégezni! A kutacsot és környékét mindig fokozott óvatossággal kell érinteni!

Ne akarjuk az egészet egyszerre eltávolítani, illetve nem szükséges neki esni egyből különböző mesterésges szerekkel. Mindenképp kezdd el időben kezelni, mert  egyéb esetben szövődmények is előfordulhatnak.

És végezetül: a babák – még ha a tartós sapkahasználatot nem is – a fejük cirógatását, simogatását, hajuk érintését nagyon szeretik, simogasd a fejbőrét, arcát sokat!

Első hetek a babával

Megosztjuk Veled tudásunkat a szoba és a fürdővíz ideális hőmérsékletéről, arról, hogy hány réteg ruhát érdemes adni a babára, hogy hogyan ápold a köldökcsonkot, hogy mit tegyél a fürdővízbe, hogy hogyan add rá helyesen a pelenkát, és még sorolhatnánk. Olvasd el cikkünket a babaápolásról és garantáljuk, hogy levesszük az ezzel járó stressz egy részét a válladról!

A kórház utáni első napok sokszor kétségbeejtőek lehetnek az édesanyák számára. Noha bent úgy tűnhetett, hogy alaposan fel vagy készülve, hazaérve mégis úgy érezheted, hogy mindent elfelejtettél, amit odabent tanítottak Neked a kicsi ápolásáról. Nem szabad viszont kétségbeesni, mert összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az újszülött ápolásáról az öltöztetéstől a fürdetésen át a pelenkázásig.

Hogyan öltöztesd az első hetekben?

Nappal 22-25, éjszakára 21-22 Celsius-fokra ajánlott beállítani a hőmérsékletet a lakásban. Javasoljuk, hogy egy réteggel több ruhát adj rá, mint amiben Te jól érzed magad, mert az újszülöttek keringése ilyenkor még nem az igazi, így a hőérzetük is különbözik a tiédtől, azaz jobban fázhatnak. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor hátul, a ruhája nyakánál nyúlj be a tarkó alatti hátrészhez: ha nyirkos, akkor melege van, ha hideg, akkor fázik.

Hogyan érdemes fürdetni az újszülöttet?

A babákat a kórház utáni első napokban 37 Celsius-fokos vízben javasolt fürdetni. A következő hónapok alatt fokozatosan lehet csökkenteni egy-egy fokkal a fürdővizet, de 34 Celsius-foknál hidegebb sose legyen. A gyógyszertárban kapható fürdőkrémek a legjobbak, a kádban eloszlatva elegendő a babát körbesimogatni vele addig, amíg tartani kell a fejét. Ha már tudja tartani magától, akkor tusfürdőként is használhatjuk. Javasoljuk, hogy a fürdőszoba hőmérséklete ne legyen hidegebb 28 foknál. Ott öltöztesd át a babát, ahol fürdeted, különben könnyen megfázhat, ha ide-oda viszed. Miután megtörölted, szórd be bőrredőket és a hajlatokat hintőporral, de vigyázz, hogy a pelenka alatti részekre ne kerüljön belőle, mert a popsikenőccsel keveredve kisebesítheti a kicsi bőrét.
Válogass popsikrémeink és hintőporaink  széles választékából!

Hogyan kell pelenkázni a babát?

Az újszülött az első héten napi 2-6 alkalommal pisil be. A kakilás nagyobb szórást mutat, vannak babák, akik naponta többször is kakilnak, mások csak hetente egyszer, de attól sem kell megijedni, ha minden szopizás után bekakil. Az anyatejes széklet aranysárga színű, folyós, ezért egy kiadósabb kakilás után érdemes a baba fenekét lemosni, szárazra törölni és úgy bepelenkázni. Az eldobható pelenkák többféle méretben és fazonban kaphatóak, érdemes hát kikísérletezni, hogy a Te babádnak melyik a legmegfelelőbb. Általában minden pelenka szélén találsz egy kis fodrot, azt mindig hajtsd ki, mert az segít a kakit a pelenkában tartani, és kevesebb eséllyel folyik ki. Függetlenül attól, hogy jelzi-e a baba sírással, ellenőrizd rendszeresen, hogy átnedvesedett-e a pelus, és ha igen, akkor cseréld ki. Kisfiúknál a fütyit simítsd le a pelenka összekapcsolása előtt, ellenkező esetben a pisi felül folyik majd ki a pelenkából. A pelenka alatti területet minden cserénél kend be popsikenőccsel. Nyári melegben krém helyett használhatsz hintőport, a kettőt együtt viszont sose alkalmazd, valamint lányoknál is kerülendő a hintőpor használata, ugyanis a hüvelynyílásba kerülhet, ahol gyulladást okozhat.

Olyan felületre fektesd pelenkázás közben, amiről nem tud leesni, és ami vízhatlan, a babák ugyanis a vetkőztetés után, a hőmérsékletkülönbség miatt előszeretettel kezdenek pisilni. A bokáinál fogva emeld fel a magasba a kicsi lábát, így ki tudod húzni alóla a használt pelenkát. Fiúknál a fütyi és a herék alatti területeket is ki kell törölni, a fitymát viszont nem szükséges hátrahúzni. Lányoknál a törlés elölről hátulra történjen – fordított esetben baktérium kerülhet a hüvelybe.

A tiszta pelenkát úgy add a babára, hogy ne legyen túl szoros: ha egy ujjad befér a pelus alatt a hasánál, akkor jól csináltad. Arra figyelj, hogy a köldökéig ne érjen fel a pelenka, mert irritálhatja. Ha azt tapasztalod, hogy a pelenkával fedett bőrfelület kipirosodik, piros pöttyök jelennek meg rajta, azt nevezik pelenka-kiütésnek. Ez nagyon kelletlen tud lenni a babának, így fontos, hogy még nagyobb figyelmet fordíts a pelenkázásra: cseréld sűrűbben a pelenkáját, hagyd levegőzni a fenekét, krémezd sűrűbben. Viszont, ha a tünetek nem javulnak, érdemes megmutatni a gyermekorvosnak.

Fájdalomcsillapítás fogzáskor

A fogzás a legtöbb babánál féléves korban kezdődik, ám vannak kicsik, akiknél jóval hamarabb, így jó, ha fel vagy készülve. A fogzási periódus fájdalommal, sok sírással és álmatlan éjszakákkal járhat, amit sajnos nem lehet sem megúszni, sem felgyorsítani. Megijedni vagy félni azonban nem szabad tőle, mert léteznek hatékony és gyorsan bevethető módszerek, amivel enyhítheted babád fájdalmát.

A lehűtött kiskanáltól kezdve a rezgő rágókán át a fogzást segítő gélig számtalan eszköz áll a rendelkezésedre. Mi nyolc hatékony módszert ajánlunk figyelmedbe, amelyek közül egy-kettő garantáltan működni fog. Olvasd el cikkünket a fogzási fájdalom csökkentéséről és készülj fel erre az időszakra már most!

Hasznos tippek a fogzási fájdalom enyhítésére

A fogzás általában a hatodik hónapban kezdődik, de vannak olyan babák, akiknél korábban, ezért jó, ha fel vagy készülve. A fogak előbújását erős nyálazás előzi meg, az íny kipirosodik vagy kifehéredik, így reagál az alatta lévő fogak mocorgására. Mindig köss partedlit a kicsi nyakába, így nem áztatja át a ruháját. Az alsó középső metszőfogak bújnak elő először a legtöbb esetben, de ha a te babádnál másik fog az első, az is teljesen rendjén van.

A nyálazás mellett az étvágytalanság is általános jele a fogak készülődésének, ám ami az idegeidet a leginkább próbára teszi ilyenkor, az a sok sírás. Babád nyűgös lesz, nehezebben lehet lekötni a figyelmét és a hiszti is sűrűbben előfordulhat.

Ezt az időszakot felgyorsítani nem tudod, de néhány házi praktikával elviselhetőbbé teheted a fogzást a kicsi és saját magad számára is. Lássuk a trükköket!

Masszázs gézzel
A duzzadt fogíny miatti kellemetlenséget enyhítheted azzal, ha egy tiszta gézdarabot tekersz az ujjaidra ás áttörlöd, átmasszírozod vele a fogacskák helyét.

Kiskanál
Ha egy kiskanalat a hűtőbe teszel, majd a hideg, domború felét óvatosan rányomod az ínyére, azzal is csökkentheted a fájdalmát. Fontos, hogy a fogak kibújása előtt alkalmazd ezt a módszert, a kint lévő fogakat ugyanis könnyen megsértheted.

Hideg törölköző
Ugyanez működhet egy törölköző csücskével, amit lehűtve rágogathat.

Hideg ételek
Ha babád már ehet szilárd ételt, akkor adj neki hideg joghurtot vagy pürét, ami nyugtatja a begyulladt ínyt.

Hűthető rágóka
A hűthető rágóka hatékony segítség lehet, ebből szerezz be többet otthonra, de a fogzást segítő gél is hathatós segítség lehet. Ha még szoptatsz, akkor előfordulhat, hogy a fogzó baba ráharap a melledre, ami bizony nagyon fog fájni. Erre próbálj meg felkészülni és ne sikíts vagy ordíts fel, mert ettől úgy megijedhet, hogy soha többé nem akar szopni. Inkább szólj rá határozottan, akár többször is – a hangsúlyból tudni fogja, hogy olyat tett, aminek nem örülsz.

Rezgő rágóka
Többféle verzió kapható a boltokban, de mindegyik arra az elvre épül, hogy a rezgés a figyelmet magára irányítja, ezáltal pedig eltereli a fájdalomról.

Fogzást segítő gél
A gyógyszertárban számos, káros anyagtól – például alkohol vagy színezék – mentes típus kapható. A megfelelő termék kiválasztásában érdemes a védőnénihez vagy a gyermekorvoshoz fordulni.

Homeopátiás szerek
A homeopátiás szerek nem tartalmaznak kemikáliát, hanem kizárólag gyógynövényeket, így nem árthatnak a babának. Érdemes kikérni a védőnő véleményét a leghatékonyabb szerekről.

Ha kinőtt a baba első foga, akkor kezdd el a rendszeres tisztítást. Először csak gézlapocskával, majd ujjra húzható fogkefével naponta két-három alkalommal tisztogasd meg a fogacskákat.

Tejfogak ápolásáról

Az első fogak a kicsi féléves korában szoktak előbújni, ám ez az időpont akár hónapokkal is előbbre jöhet, illetve későbbre tolódhat egyes gyerkőcöknél. Ha a te babádnál sem a nagykönyv szerinti időpontban vagy sorrendben bújnak elő a fogak, akkor a következő bejegyzésünk neked szól, hiszen összeszedtünk benne minden fontos tudnivalót a fogzásról.

A tejfogak ápolása kulcsfontosságú a beszédképzés, a táplálkozás és a maradó fogak szempontjából is. Hogy hogyan lehet megőrizni épségüket és elkerülni a szuvasodást, arról az alábbi bejegyzésben tájékozódhatsz alaposabban.

A tejfogak leggyakrabban féléves kor körül kezdenek előbújni, de vannak babák, akiknél sokkal hamarabb jelennek meg, megint másoknál később, egyéves koruk után. Az alsó, középső metszőfogak szoktak az elsők lenni a 4-6. hónap környékén, de ez is egyénenként változhat. Jellemzően a felső metszők a sorrendben a másodikok, átlagosan a 7. és a 10. hónap között jelennek meg, majd a felső oldalsó metszők érkeznek a 10-12. hónapban. A két alsó oldalsó metsző a 12-14. hónapban bújik elő a legtöbb babánál, majd ha már az összes metszőfog kint van, elindulnak az őrlők is. A négy első tejörlő a 14-16. hónapban mutatja meg magát, a 20. és a 30. hónap között pedig a négy szemfog. Utolsónak a négy második tejörlőfog bújik ki, valahol a 36. hónap környékén.

Ha a te babádnál ettől eltérő időpontokban vagy sorrendben jelentkezik a fogzás, attól sem kell megijedni, hiszen minden baba más. Amíg a pici nem tud fogkefét használni, neked kell a fogát megtisztítani: vagy egy pici fogkefével vagy az ujjadra tekert gézzel dörzsöld át finoman a fogát.

Sokan gondolják azt, hogy ideiglenes fogak lévén a tejfogak nem érdemlik meg azt az ápolást és odafigyelést, mint a maradó fogak, ez azonban egy olyan tévhit, amivel életre szóló károkat okozhatunk gyermekünknek. A tejfogak szerepe kettős: egyrészt a rágásban van jelentőségük, másrészt a hangképzés helyes elsajátításában. Ha a tejfogakat nem ápolják rendesen, az szuvasodáshoz és idő előtti elvesztéshez vezethet, ami pedig káros hatással lehet a gyerkőc beszédfejlődésére, nem is beszélve a fájdalomról, amit egy szuvas vagy gyulladt fog okozhat. Ha ez az állapot sokáig fennáll, az a maradandó fog csíráját is veszélyezteti, extrém esetben el is halaszthatja azt.

A szuvasodás még a legnagyobb körültekintés mellett is elkezdődhet és sokáig tünetmentes. Hogy elkerüld az ezzel járó károkat, javasoljuk, hogy a kicsit hároméves korától félévente vidd el fogorvoshoz szűrővizsgálatra. Ezzel az elővigyázatossággal a gyerkőc maradó fogait is véded, hiszen egy idő előtt kiesett tejfog helyére elindulhatnak a szomszédos tejfogak, ami pedig ahhoz vezet, hogy a maradó fognak nem lesz hová előbújni, így a költséges és sokszor fájdalmas fogszabályozás elkerülhetetlenné válik.

A tejfogak épségét úgy őrizhetjük meg, ha megtanulod – és később megtanítod a kicsinek – a fogkefe helyes használatát. Javasolt naponta háromszor, a főétkezések után fogat mosni, emellett kerülni a szuvasodást okozó, cukros ételeket és italokat.

Ha “fáj” a hajmosás

A hajmosással a legtöbb családban nincs semmi gond a kicsi egyéves koráig. Sőt, mivel féléves korig működik a búvárreflex, a csecsemők még élvezhetik is a vizeskedéssel és merüléssel egybekötött tisztálkodást. Aztán a gyerkőc egyéves kora körül nagyot fordul a világ és mintha a hajmosás hirtelen a legutálatosabb dolog lenne a világon, amitől már akkor kiveri a kicsi a hisztit, ha csak szóba kerül.

Ha a te gyerkőcöd is a hajmosást utálók népes táborát gyarapítja, akkor két dolgot tehetsz: 1. ritkábban mosod a haját (nem lesz semmi baja, ha hetente csak egyszer mosod) és elviseled a hisztit vagy 2. elolvasod cikkünket a hajmosásról, amiben megosztjuk veled a legfontosabb tudnivalókat a helyes procedúráról, és adunk néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan teheted vonzóbbá ezt a programot a gyerkőc számára.

Moshatom ugyanazzal a kicsi haját, mint a sajátomat?

Nem. A baba fejbőre sokkal érzékenyebb a tiédnél, nem véletlenül lehet a boltban babasampont- és balzsamot kapni. Válassz könny- és szulfátmentes terméket, hogy elkerüld a szemcsípést.

A gyerek hajára nem kell balzsam?

De, kell. Az ő haját is ugyanazok a környezeti hatások érik, mint a tiédet, például klóros víz, szmogos levegő. Ha a te hajad megérdemli a kényeztetést, akkor az övé is.

A gyerekek haját is ugyanolyan sűrűn kell vágni? Akkor is, ha növesztjük?

A gyerkőcök haja is töredezik, ezért a válasz egyértelmű igen. Fontos, hogy otthon is minden nap fésüld meg a kicsi haját és ne gondold azt, hogy ez csak a fodrász feladata. Nincs rosszabb, mint egy napok óta fésűt nem látott hajgombócot kifésülni, mert a fésű húzni fogja a haját és az egész fodrászosdi egy kínszenvedés lesz a gyereknek és neked is.

A gyerekem utálja a hajmosást. Mit tegyek?

Ezzel bizony nem vagy egyedül, nagyon sok anyuka találja szembe magát ugyanezzel a problémával. Első és legfontosabb tanácsunk, ha a gyerkőc utál hajat mosni, hogy próbáld meg élménnyé tenni számára az utálatos procedúrát. Játszatok királykisasszonyosat vagy királyfisat, aki épp a bálba készülődik és ott bizony szépnek kell lennie. Beszerezhetsz különleges illatú sampont vagy balzsamosat és játszhattok zöldségeset vagy cukrászdásat is a kádban. Segíthet, ha előre elmeséled neki, hogy mi fog történni, és a kádban is mindig előre szólsz, hogy mit fogsz csinálni. Ez megnöveli a bizalmat a kicsiben a folyamat iránt és nagyobb magabiztossággal ül majd bele a kádba.

Ha ezek közül egyik sem válik be, akkor három dolgot tanácsolunk:

1. Pörgesd fel a folyamatot. Minél gyorsabban túl lesztek rajta, annál jobb lesz mindkettőtöknek.

2. Figyelj oda a technikára. Ha tus helyett egy kis kancsóból vagy edényből öntöd a vizet a fejére, máris kevésbé fog csapódni, és ő sem érzi majd olyan nagyon intenzívnek az ingereket. Beszerezhetsz olyan fejfedőt, ami elvezeti a kicsi arcától a fejére ömlő vizet, így az nem megy a szemébe. Próbáld ki, lehet, hogy csodát tesz.

3. Ügyelj az időzítésre. Ne akkor akard megmosni a haját, amikor már nyűgös a fáradtságtól, válassz inkább olyan alkalmat, amikor jókedve van és még elég élénk. Időzítsd a hajmosást a fürdetés végére, hogy ha kész vagytok a mosással, már csak ki kelljen őt emelni a kádból.