A helyes táplálkozás szerepe az immunrendszer fejlődésében

Az élet első három éve kiemelkedő jelentőségű az immunrendszer fejlődésében. Ebben az időszakban a tipegő immunrendszere folyamatosan fejlődik és adaptálódik, miközben a külső környezet hatásaira adott válaszok megtanítják a szervezetét arra, hogyan védekezzen bizonyos fertőzésekkel szemben.

Szülőként ezt a korának megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő tápanyagbevitellel támogathatjuk. Egy éves kor után a tipegő gyakran már a felnőttekkel együtt étkezik. Azonban továbbra is fontos szem előtt tartani életkorának megfelelő táplálkozási igényeit, hiszen szervezete még mindig növekedésben, fejlődésben van.

1–3 éves kor között, a „házi kosztra” való átállás időszakában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a gyermekünk nem „mini felnőtt”. A 12–36 hónap közötti kisgyermekek már csaknem fele rendszeresen eszik a szülők ízlésének megfelelően sózott és elkészített ételeket.* Ebben az időszakban az is gyakran előfordulhat, hogy a kisgyermek visszautasítja az ételt, esetleg válogatósabb lesz, és ezáltal táplálkozása akár egyoldalúvá is válhat.

Különösen fontos odafigyelni arra, hogy az immunrendszer támogatásában fontos szerepet játszó tápanyagokból – pl. D-vitamin és vas – elegendő mennyiség kerüljön a tipegők szervezetébe.

Milumil - Mi is az a junior gyerekital
Milumil receptötlet junior gyerekitalból

Ma Magyarországon az 1–3 év közötti kisgyermekek 65%-ánák az étrendje nem tartalmaz elegendő D-vitamint, 24%-uknak pedig alacsony a vasbevitele*.

Még egy fontos elem: a C-Vitamin

Felnőttként mást sem hallunk, mint milyen fontos szerepe van a C-vitaminnak és ennek beviteléről mindenképp gondoskodjunk. A szükséglet a babáknál is fennáll, azonban teljesen más dózisban. Nézzük, hogy pontosan miként változik.

Fontos tudni, hogy minden életkorban más-más mennyiségű C-vitaminra van szükségünk. Továbbá befolyásolja, hogy milyen életmódot élünk, mi a testtömegünk vagy a nemünk. Na de nézzük:

Mennyi C-vitaminra van szüksége a babának?

6 hónaposnál fiatalabb babának átlagos 35-40 mg, hét és 12 hóna között kb. 40-50 mg-ra növekszik ez a mennyiség.

Fontos tudni, hogy a szoptatás segítségével az anyuka szervezetéből átkerül C-vitamin, a túladagolás pedig baba esetében különösen veszélyes lehet. Így, ha pótlás szükség akkor az adagra fokozottan figyeljünk!

Sokat segíthetünk a felnövekvő generációnak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a számukra szükséges D-vitamin- és vasszintet. A tápanyagokban gazdag étkezések és a folyékony tejalapú táplálék – anyatej, annak hiányában például a gyerekital – a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek szükségesek a kisgyermek egészséges fejlődéséhez és természetes védekezőképességének támogatásához.

Milumi Anytej-kiegészítő tápszerek (6-12 hó)
Milumil Junior gyerekitalok (12 hó+)
Milumil Tej- és gabonapépek (4 hó+)

* 0–3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ – TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015.

A hat hónapos baba fejlettsége

A hatodik hónap az önfelfedezés kora a babáknál, ilyenkor kezdik el felfedezni saját testüket és a körülöttük lévő világra is nyitottabbak. Babád egyre több olyan mozdulatot tesz, amit addig nem csinált, és különösnek tűnő szokásokat is megfigyelhetsz nála. Miért támaszkodik a karjára és hintázik előre-hátra? Miért veszi le folyton a zokniját és dobja le a földre? Jó-e, ha hagyod önállóan ülni a babát? Mik azok a legfontosabb fejlődési ugrások, amelyek ebben az időszakban bekövetkeznek? Mekkora az ideális súlya és hossza egy féléves babának? Hogyan tudod fejleszteni a beszédkészségét? Milyen játékokat szeret játszani?

Ilyen és ehhez hasonló, a baba fejlődése szempontjából létfontosságú kérdésekre adunk választ következő cikkünkben, ahol összegyűjtöttünk számodra néhány hasznos információt, amit hat hónapos babád értelmi és mozgásfejlődéséről tudnod kell.

Minden, amit a 6 hónapos baba fejlődéséről tudni szeretnél

Hat hónapos babád nyakizma erős, már tudja egyedül tartani a fejét huzamosabb ideig is. Ebben a korban a babák mindkét irányba forognak, azaz hátról-hasra, valamint hasról-hátra, de előfordulhat, hogy elkezdenek kúszni, nagy egyéni eltérések is előfordulhatnak. Már két kézzel nyúlnak a tárgyakért, azokat egyik kezükből átteszik a másikba, megrágcsálják őket, így ismerkednek, gyűjtenek a tapasztalatot a világról, tárgyakról, anyagokról. Észreveheted, hogy a szájába veszi a lábujjait és megpróbálkozhat az üléssel is. Utóbbit még ne hagyd neki egyedül, mert sérülhet a gerince – mindig támaszd meg a hátát, ha ül. Egyedül majd csak a 8-9. hónap környékén tud ülni, addig szüksége van a segítségre. Megfigyelheted, ahogy babád rátámaszkodik a kinyújtott karjára és előre-hátra hintázik. Ez a mozdulat a mászás első jele. A kicsik ilyenkor kezdik el felfedezni saját testüket, szeretnek játszani a végtagjaikkal, nézegetik magukat a tükörben, leveszik a zoknijukat, és általában véve is minden érdekli őket, ami saját magukkal kapcsolatos. Mivel egyre nagyobb mozgástérre van szükségük, nem tanácsos órákra a járókában vagy a kiságyban hagyni őket. Nyugodtan tedd le a babát egy plédre a padlóra, így lesz elegendő mozgástere a felfedezéshez.

Születési súlytól és hossztól függően a hat hónapos baba 6300-9800 grammot nyom, testhossza pedig 63-72 cm. Ebben a korban a kicsik megduplázzák a születési súlyukat. A nagyon kis súlyú babákat leszámítva már nincs szüksége éjszakai evésre, ezért ha éjjel felébred, ne etetéssel próbáld meg visszaaltatni, hanem inkább simogatással.

Babád már képes utánozni azokat a hangokat, amiket tőled hall és előszeretettel ismételget kétszótagos hangsorokat, ezt nevezzük gagyogásnak. Beszélgess vele sokat, mert ezáltal fejlődik a szókincse. Az ismétlés iránti érdeklődése a mozdulatokban is megnyilvánul. Előszeretettel dobálja el a játékait vagy rombolja le újra és újra a tornyot, amit építesz neki. A játékokat már nemcsak meg tudja tartani, hanem képes elengedni is őket, valamint azt is megfigyelheted, hogy mekkora örömet jelent számára a játékok rázása, egymáshoz ütögetése. Hintázni szintén imád, ez a mozgás nemcsak megnyugtatja, hanem fejleszti a térérzékelését és az egyensúlyérzékét.

A kicsik ilyenkor már akár hosszú percekig is képesek egy adott dologra koncentrálni. Próbáld ki, hogy mutatsz neki ismerős tárgyakat vagy a kedvenc játékait – valószínűleg már fel fogja ismerni őket és abba az irányba fordul, amerre azok találhatóak.

Mivel a baba szája már elég erős ahhoz, hogy hézag nélkül tapadjon a mellbimbódra, a büfiztetés lassan elmarad, hiszen nem nyel annyi levegőt. A hatodik hónaptól bújhatnak ki az első fogak, ezek rendszerint az alsó középső metszőfogak. A fogzás kezdetekor a baba nyugtalanul alhat, többet nyáladzik, illetve előfordulnak hólyagok is az ínyen.

A három hónapos baba fejlettsége

A harmadik hónapban megfigyelheted, hogy babád egyre nyitottabb a külvilágra, minden érdekli, ami körülötte történik. Élvezi, ahogy a mozdulataival mozgásba hoz tárgyakat és már képes felismerni a körülötte lévő arcokat, ami szintén állandó öröm forrása lehet. Az alvást illetően még lehetnek eltérések a kicsik között, hiszen vannak babák, akik már több órát alszanak egy huzamban, de olyanok is, akik még nagyon sokszor felébrednek éjszaka.

Nagyon fontos, hogy mennyit és hogyan beszélgetsz vele, mert ezáltal fejlődik a beszédkészsége. Humor és kellemetlen helyzetek forrása is lehet, a kicsi ismeretlenekre reagálása, mert ilyenkor már nem rejti véka alá, hogy számára ki szimpatikus és ki nem. Következő cikkünkben összegyűjtöttük számodra, hogy melyek a legfontosabb értelmi, szociális és mozgásfejlődéssel kapcsolatos képességek, amelyekre szert tesz a baba a harmadik hónapban.

Mozgásfejlődés
Babád már tud a hasáról az oldalára fordulni, hason fekve pedig az alkarjára támaszkodni. Nyakizma egyre erősödik, ezért hason fekve képes magától tartani a fejét. Ha a levegőbe emeled, és a talpa a talajhoz ér, már próbálkozik a lépegető mozdulatokkal. Előfordulhat, hogy magától megpróbál ülni, de ehhez még nem elég fejlett az izomzata. Figyelj arra, hogy mindig meg legyen támasztva a háta, hogy megelőzd a gerincferdülés kialakulását. Fektesd sokszor a hasára a picit – akár a játszószőnyegen-, mert ez nagyon jót tesz a hátizmainak és a mozgásfejlődésének.

Mindent meg akar fogni, egyre jobban érzékeli a távolságot is. A kezeivel előszeretettel játszik, élvezi, hogy változást hajthat végre velük a környezetében. A tárgyakat a szájába veszi, kezeit, sőt még lábait is harapdálja. Egyre ügyesebben nyúl a tárgyakért, amelyeket pár percig is képes megtartani. Jobb, ha hagyod, hogy ő nyúljon azokért a tárgyakért, amik érdeklik, ne adj a kezébe mindent, mert ezzel segíted a fejlődését.

Szociális fejlődés
Már felismeri az arcokat, gazdag mimikával képes kifejezni érzelmeit. Ha olyat lát, aki számára kedves, azt nevetéssel fejezi ki, viszont azt sem rejti véka alá, ha számára nem szimpatikus személlyel van dolga. Ilyenkor elfordul és elsírja magát, érdemes hát odafigyelni a jelzéseire és nem erőltetni olyan emberek társaságát, akikkel a kicsi nem szívesen érintkezik. Sokat és szívesen kommunikál, nevet, gagyog és gőgicsél.

Beszédfejlődés
A kicsi ebben a korban egyszótagú hangsorokat ismételget, köztük olyanokat is, amelyek nem részei az anyanyelvének. Ezek majd fokozatosan kikopnak a szótárából és csak azok maradnak meg, amelyeket sűrűn hall. Fontos, hogy sokat kommunikálj vele már az első hónapokban is. Fejezd ki mimikával, hanglejtéssel és odafordulással, hogy érdekel, amit közölni szeretne veled. Általad fejlődik aktívan babád beszédkészsége, ezért célszerű felnőtt nyelven beszélni hozzá és kerülni a gagyogást. A beszélgetés hatására a köztetek lévő kötelék is erősebb lesz, ezért mesélj neki annyit, amennyit csak tudsz. Énekelj neki sokat, ezáltal fejlődik a ritmusérzéke, valamint az egyszerű, ritmusos mondókákat is nagyon tudják élvezni a picik.

A négy hónapos baba fejlettsége

A baba négy hónapos kora az egyik legizgalmasabb időszak egy édesanya életében, hiszen ez az a periódus, amikor szinte minden nap láthatsz tőle valami újat. Fantasztikus lesz észrevenned, hogy már felismeri a környezetében előforduló arcokat, akikre egyéni szimpátiája alapján különbözőképpen fog reagálni. Habár még csak gagyog, ez az időszak kiemelten fontos a beszédfejődése szempontjából – beszélj hát hozzá, amilyen gyakran csak lehet. Az addig nem produkált hangoktól, mozdulatoktól vagy gesztusoktól ne ijedj meg, inkább olvasd el cikkünket arról, hogy mi az, amit négy hónapos babádtól várhatsz és milyen okok húzódnak meg az új jelenségek mögött.

A negyedik hónap nagyon izgalmas szakasza babád életének, hiszen most kezdődik a kicsi látványos értelmi és érzékszervi fejlődése. Szinte minden nap tartogat majd számodra valami újat, a babádtól addig nem látott mozdulatot, gesztust, hangot.

A kicsi a negyedik hónaptól kezdve aktívan ismerkedik kezeivel, lábaival. Hason fekve már tudja tartani a fejét és a mellkasát is, és elkezd próbálkozni a hátáról az oldalára fordulással. Ha sikerül neki, akkor ismételni fogja, ezért figyelj arra, hogy nehogy leguruljon valahonnan. Nyúl a játékokért és már képes őket egyik kézből a másikba helyezni, ám elengedni még nem tudja őket. Mindent a szájába vesz, ezáltal szerez információt, így csak akkor hagyd egyedül játszani, ha nincs semmi a közelében, amit lenyelhet.

A babák hallása a negyedik hónapban már majdnem olyan jó, mint a felnőtteké. Meg tudják különböztetni a hangokat egymástól és reagálnak a zenére is. Észre fogod venni, hogy babád egyre intenzívebben próbálgatja a hangját. Sokkal több hangot ad ki ekkor, mint amennyi a környezetében előfordul, és amit sokszor hall, az megerősödik, amit pedig nem hall másoktól, azt elhagyja – így alakul ki a hangoknak az a repertoárja, amelyek az anyanyelvében előfordulnak. Már ekkor nagyon fontos, hogy hogyan beszélsz hozzá, mert azt fogja utánozni, ezért érdemes kerülni a gügyögést és természetesen beszélni hozzá. Nagyon fontos a kicsi gagyogására adott reakciód is. Ha nem reagálsz arra, amit mondani próbál, akkor babád sérülhet érzelmileg, ez pedig kihat az értelmi fejlődésére és a mozgásfejlődésére is. Általánosságban igaz, hogy minél többet beszélsz hozzá, annál hamarabb tanul meg beszélni, és annál nagyobb lesz a szókincse. Ezzel a köztetek lévő érzelmi köteléket is fejleszted: ha sokat beszélgetsz vele és kérdezel tőle, a későbbiekben is szívesen kommunikál majd veled.

Nem kis örömödre babád ebben a korban már képes egyvégtében 10-12 órát aludni, ám ezzel együtt is napközben még két-három alkalommal szundikál. A szervezete regenerálódásához és a további fejlődéshez még mindig sok alvásra van szüksége, ezért azt javasoljuk, hogy hagyd aludni amennyit csak szeretne.

Babád mostantól elkezdi felismerni a környezetében lévő tárgyakat és arcokat, ennek egyik oka, hogy egyre élesebben lát, a hónap végére pedig már teljesen éles a látása. Ezzel párhuzamosan a színeket is elkezdi látni. A számára kedves emberekre kacagással reagál, viszont sírásra fakaszthatják azok, akik nem szimpatikusak számára. A te érzelmeidet is könnyen átveszi, például haragod vagy idegességed félelmet válthat ki belőle, amit sírással fog kifejezni. A színek és formák felismerése, valamint az éles látás egy sor új játék és közös tevékenység lehetőségét nyitja meg előtted, amelyekben Te és a kicsi is biztosan örömötöket lelitek majd.

Öt hónapos baba fejlettsége

Babád az 5. hónaptól kezdve egyre élénkebben érdeklődik a külvilág iránt. Látása folyamatosan élesedik, így könnyebb lekötni színes tárgyakkal, plüss figurákkal és a játszószőnyeg is népszerű kezd lenni. Izmai erősödnek, a kicsi már képes nyúlni az előtte lévő játékokért, és hason fekve előre-hátra billegni. Megfigyelheted, hogy hanyattfekvésben emelgeti a nyakát, mert szeretne minél többet látni a külvilágból.

Testi fejlődésén kívül értelmi-érzelmi fejlődése is nagyot lép előre. Sokszor hallhatod egy szótagú hangsorokat ismételgetni és mivel már igen fogékony a körülötte lévő ingerekre, fontos, hogy beszélj hozzá sokat és reagálj a megnyilvánulásaira. Hogy milyen előnyei vannak a babával való aktív kommunikációnak és hogyan fejlődnek a kicsik az ötödik hónapban, arra a következő cikkünk nyújt bőséges információt.

Így fejlődik babád az 5. hónapban

Az ötödik hónap a felfedezések korának kezdete. A kicsi egyre nyitottabb, érdeklődőbb a külvilág iránt, mindent meg akar fogni és a szájába venni. Innentől kezdve megfigyelheted, hogy babád egyre jobban érdeklődik a színes tárgyak és az ismerős arcok iránt, azaz egyre fogékonyabb lesz a vizuális ingerekre. Hosszú ideig lekötheti figyelmét a játszószőnyeg, amiről színes figurák lógnak vagy egy tarka mesekönyv. Azok a játékok is a kedvencei lehetnek, amelyek nyomásra valamilyen hangot adnak ki, mert a baba ekkor kezdi felfedezni, hogy képes változást előidézni a környezetében lévő tárgyakon.

Ebben az időszakban élesedik a látása, habár a felnőttek szintjét csak egy-kétéves korában éri el. A mélységet és a távolságot is pontosabban érzékeli. Súlya 6000-9000 gramm között ingadozik attól függően, hogy mekkora volt a születési súlya, hossza szintén születési mérettől függően 60-70 cm között alakul.

Babád hanyattfekvésben egyre többször emelgeti a fejét, hogy minél többet lásson a körülötte lévő világból. Háton fekve a lábujjait szopogatja, hason fekve pedig két kezére támaszkodva szemléli a környezetét vagy előre-hátra billegve teszteli saját egyensúlyérzékét. Hason fekve már nyúl az előtte lévő játékokért. Magabiztosan fog meg és enged el tárgyakat. Egyre többet csúszkál a hasán, már képes a hasáról a hátára fordulni és fordítva. Ilyen korban elkezd kísérletezni a kúszással, de ezek még csak próbálkozások. Előfordulhat, hogy lábujjait megfogva rövid ideig felül, az ülést azonban jobb nem erőltetni még ebben a korban. Ha mégis felül, mindig támaszd meg a gerincét, nehogy gerincferdülése legyen a későbbiekben.

Napközben legalább két alkalommal alszik, ennek hossza változó. Már erősen és ügyesen fogja meg a tárgyakat és képes őket huzamosabb ideig megtartani. Megfigyelheted, hogy bizonyos hangokat ugyanazokkal a mozdulatokkal kísérelve ad ki. Bizonyos szótagok nagyon tetszenek neki, ezeket sokszor ismétli, mert élvezi, ahogy a hangok képződnek a szájában. A hangját alapvetően egyre erőteljesebben próbálgatja, kísérletezik a kommunikációval, ezért fontos, hogy mindig reagálj arra, amit közölni szeretne: odafordulással, mimikával, hanglejtéssel fejezd ki, hogy érdekel, amit mond.

Tíz hónapos baba fejlettsége

Babád tíz hónapos lett. Mostanra már biztosan alaposan kiismertétek egymást, érted a jelzéseit, egymásra vagytok hangolódva és már a természete is kezd kirajzolódni előtted. Ebben a korban új szokásokat vehet fel, például megfigyelheted, hogy imádja a kezébe kerülő tárgyakat pakolni, belőlük tornyot építeni, majd lerombolni. A gyerkőcben ilyenkor alakul ki az építés, az alkotás iránti vágy, amit jó, ha támogatsz, ezért hagyd kibontakozni a kicsit – elfogadható keretek között természetesen.

A mozgás-, értelmi és szociális fejlődésében jelentős változások következnek be a tizedik hónap környékén. Hogy pontosan mi történik ebben a korban a kicsikkel, mikre képes az egészséges fejlődésű baba, és milyen viselkedésminták mögött milyen ok húzódik meg, arról az alábbi cikkben írunk bővebben.

Mozgásfejlődés

A tizedik hónapban járó babák is mutatnak különbségeket a mozgásfejődés terén. Vannak, akik még csak kúsznak, mások másznak, megint mások pedig már segítség nélkül masíroznak. Az biztos, hogy az egészséges fejlődésű tíz hónapos baba magabiztosan tud ülni, ülésből le tud feküdni, önállóan meg tud fordulni és magától feláll. Képes az ágyra vagy a székre fel- és lemászni, és ezt előszeretettel gyakorolja is.

Megfigyelheted, hogy az egyik kezét és teste egyik oldalát előnyben részesíti, például, ha az egyik kezébe adsz egy tárgyat és ő átrakja a másikba, az biztos jele az adott kéz preferenciájának.

Ez a korszak a pakolási mánia jegyében telik. Tehetsz kísérletet arra, hogy rendet tarts a lakásban, de vannak kétségeink, hogy mennyi ideig tudod fenntartani ezt az állapotot, a kicsik ugyanis ebben a korban imádnak pakolni. Fiókot, szekrényt, ruhákat, játékokat, edényeket – gyakorlatilag mindent, ami mozdítható. Ha bababiztos a lakás, nyugodtan hagyd kibontakozni, a közös visszapakolás is lehet ugyanakkora élmény a kicsinek, ha játékosan teszitek. Viszont nagyon fontos, hogy az olyan szekrényeket, amikben a vegyszereket tartod, be kell zárni, mert ez a korszak a világ megismerésének az időszaka, és sajnos előfordulhat olyan baleset, hogy megkóstolja a különféle tisztítószereket is. Érdemes a konnektorokat is babazárral bedugni. Mivel ekkor kezd kialakulni az építés iránti igénye, érdemes készülni erre a játéktevékenységre puha építőkockákkal, plüssállatokkal, amiket halomba rakhat, vagy vödrökkel, dobozokkal.

Értelmi fejlődés

Ha sokat beszélgettél vele és meséltél neki, akkor az értelmi fejlődése már biztosan van olyan szinten, hogy egyszerű szavakat és kérdéseket megértsen és képes is válaszolni rájuk. Például rá tud mutatni tárgyakra a „Hol van?” kérdésre, megérti az ’igen’ és a ’nem’ kifejezések jelentését is. Egyszótagú szavakat, illetve szókezdetek már hallhatsz tőle, így könnyebb vele a kommunikáció. Továbbra is kommunikálj vele aktívan és mesélj neki sokat. A mesét mondhatod egy képeskönyv segítségével, de te is nyugodtan találhatsz ki történeteket. Tíz hónapos babád nem tud még sokáig koncentrálni, így a történetek legyenek lényegre törőek, és rövid, egyszerű mondatokból álljanak. A gyerkőc másfél éves koráig célszerű, ha a mesék róla, az ő kis világáról szólnak, hiszen úgyis saját maga a legérdekesebb a gyerek számára ebben a korban.

Szociálisan is egyre fejlettebb, ki tudja fejezni az érzelmeit, így láthatsz rajta dühöt, haragot, félelmet, örömöt és bánatot is. Szívesen utánozza a mimikádat, a hangokat és a gesztusaidat is, általában véve is elmondható, hogy igyekszik minden impulzust felvenni a környezetéből és utánozni azt. Ugyanez igaz a hangokra is. Megfigyelheted, milyen óriási kedvvel utánozza a tőled vagy másoktól hallott hangokat, ráadásul a zenére is egyre fogékonyabb lesz. Előfordulhat, hogy illeg-billeg a zenére, és láthatóan érzi és élvezi a ritmust.