Anya, mozdulj ki picit!

Nagyon sok édesanya panaszkodik kimerültségre és izoláltságra. Te is érezheted úgy, hogy el vagy zárva a külvilágtól és a napjaid nem állnak másból, mint az etetés-altatás-pelenkázás-házimunka örökös körforgásából. Főleg az elején, a baba érkezése után nehéz kitörni a mókuskerékből, joggal érzed hát úgy egy idő után, hogy nincs energiád.

Fontos azonban, hogy tudj töltekezni, ehhez pedig az szükséges, hogy időről időre visszatérj a kicsi előtti életedhez, és ha csak egy-egy rövidebb program erejéig is, de újra a baba nélkül legyél. Énidőre úgy lehet szert tenni, hogy megváltoztatod az attitűdöd és elhiszed, hogy a babának nem egy tökéletes, 0-24 órában szolgálatot teljesítő anyára van szüksége, hanem egy kiegyensúlyozott anyára. Ez nem egyszerű feladat, de mi segítünk Neked!

Íme, néhány tipp, hogy hogyan tudsz időt fordítani magadra a baba mellett:

Babád érkezése megváltoztatja az addigi életed, mondhatjuk, hogy fenekestül felforgatja. Az anyaság 24 órás elfoglaltság, amibe nagyon hamar bele lehet fáradni és ebben semmi szégyellnivaló nincs. Nemcsak Neked, de a babádnak is fontos, hogy tudj töltekezni. A kicsinek nem egy állandóan 100%-on teljesítő, hanem egy kiegyensúlyozott anyára van szüksége, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy magadra is jusson idő.

Ezt úgy tudod megvalósítani, ha már a baba születése után a lehető legaktívabban bevonod párodat a gyereknevelésbe, amivel egyrészt téged tehermentesít, másrész erősödik a közte és a kicsi közötti érzelmi kötődés. Tűzzetek ki egy fix estét a héten, amit magadra fordíthatsz. Ilyenkor csináld azt, ami jól esik: olvass, aludj egyet vagy találkozz a barátaiddal. Ha hosszabb időre mozdulnál ki, akkor fejj le egy adag tejet előre, amit cumisüvegből is megihat a baba, míg te jól érzed magad valahol házon kívül.

Már az első hónapokban figyelj arra, hogy a kicsi hozzászokjon másokhoz: fogadj látogatókat, engedd, hogy megfogják a babát. Régen az újszülöttek is kézről-kézre jártak a rokonság nőtagjai között, míg az édesanya a gyermekágyban pihent. Noha manapság a szokások, a körülmények és az elvárások is megváltoztak, a kicsinek és magadnak is nagy szívességet teszel, ha hamar hozzászoktatod az emberekhez. Egyrészt könnyebben tudsz kimozdulni vele, jól fogja magát érezni a baba-mama tornán, ringatón vagy éppen egy bababarát kávézóban, ahová megbeszélsz egy találkozót a barátnőiddel. Másrészt hamar eljön az a pont, amikor rábízhatod valaki másra: a párodra, a nagyszülőkre, egy rokonra vagy akár egy bébiszitterre. Ha hamar társasághoz szoktatod, akkor a kicsi szociális lesz és nyitott mások felé, ezekkel a tulajdonságokkal pedig könnyebben boldogul majd a felnőtt életben is, mint kevésbé könnyen barátkozó társai.

A pároddal kettesben töltött idő automatikusan háttérbe szorul, ha megérkezik a poronty. Figyeljetek arra tudatosan, hogy ne hanyagoljátok egymást, mert ez nyomot hagyhat a kapcsolatotokon és a gyermek személyiségén is. Szervezzetek programot kettesben, mozduljatok ki ugyanúgy, mint amikor még nem volt veletek a baba.

Ehhez arra van szükség, hogy merd rábízni a kicsit másra! Hidd el, más is képes gondoskodni róla, nem csak Te. Sokan a nagyszülőkre támaszkodnak, ha ki szeretnének mozdulni, de ennél lehetsz nyugodtan bátrabb: nézz szét a környezetedben, hogy van-e olyan rokon, barát, ismerős, akiben megbízol, és akinek esetleg jól jön egy kis kiegészítés a keresete mellé. A kerületi védőnő is tud segíteni megbízható bébiszittert találni, fordulj hozzá bizalommal.

Túrázás kisbabával

Amikor a kicsi megtanul magától ülni, mérföldkőhöz érkeztek. Az ülés ugyanis lehetővé tesz egy sor olyan tevékenységet, amit korábban egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezve, sok szervezést igényelve tudtatok megvalósítani. A 8-9 hónapos babával már el lehet menni rövidebb túrákra, ha babahordozóba ülteted a gyerkőcöt, nem beszélve a biciklitúrákról, amelyek nagyobb állóképességet és egy kis bátorságot igényelnek ugyan, de ha belevágtok, szuper jól szórakozhattok és fel is tudsz töltődni – ami biztosan rád fér.

Következő cikkünkben megmutatjuk Neked, hogy mire figyelj, ha babahordozóval indultok sétálni, és ha bringatúrára készültök, valamint ráadásként összeszedtünk néhány jól bevált, babakocsival is kényelmesen bejárható magyarországi kirándulóhelyet, amelyeket bármilyen életkorban lévő babával könnyen fel tudtok fedezni.

Könnyű túrák

A babahordozó megkönnyíti a kisgyermekes családok életét, hiszen szabadabb mozgást biztosít a babának és a szülőnek is, mint a babakocsi. Mielőtt beleülteted a kicsit a hordozóba, érdemes tisztába tenni, így nem kell elindulás után rögtön megállni pelenkát cserélni. Ha a hordozónak nincs teteje, akkor mindig tegyél a kicsi fejére sapkát, ami véd hidegben és melegben is. Ugyanez igaz a hosszú ujjú pólóra is, ami nyáron megvéd a napégés ellen. Érdemes a vállpántra egy puha plüssfigurát vagy valamilyen játékot erősíteni, amivel menet közben elszórakoztathatja magát. Egy óránál többet valószínűleg nem fog kibírni a hordozóban a kicsi, ezért úgy tervezzétek az útvonalat, hogy óránként ki tudjátok venni kicsit mozogni, járkálni.

Bringatúra a babával

Ha a kicsi már biztosan tud ülni, akkor nincs akadálya annak, hogy hosszabb-rövidebb biciklitúrára indulj vele. A kormány és a nyereg közé kisebb, de már stabilon ülő gyerkőcöt tudsz ültetni, 15 kilóig. Ennek az elhelyezésnek előnye, hogy tudtok beszélgetni tekerés közben, ő pedig jobban lát, mintha a hátad mögött ülne. Mivel a bringa súlypontja a kicsi miatt előre tolódik, könnyebben tudod kormányozni, mintha hátra ültetnéd. A 15 kilónál nehezebb gyerkőcnek hátul van a helye. Ekkor nehezebb kormányozni és egyensúlyozni a bringával, pláne, ha a kicsi oldalra hajol. Ajánlott egy visszapillantó tükröt szerelni a kormányra, hogy lásd, mit csinál a gyerkőc. Az alvásidejét figyelembe kell venned a biciklizésnél, mert az alvó gyerek oldalra billenhet, ami elhúzhatja a bicikli súlypontját.

Mindkét ülés esetében fontos, hogy a háttámla elég magas legyen ahhoz, hogy kényelmesen tudjon ülni benne a gyerkőc, hogy legyen rajta biztonsági öv és bukósisak. Mindig legyen nálad váltásruha, pelenka, elegendő étel és ital, valamint nejlonzacskó a használt pelusnak, mert nem mindenhol van szemetes. A kicsire egy réteggel több ruhát adj, mint ahogy te fel vagy öltözve és mindig figyelj a napvédelemre.

Babakocsis kirándulások

Ugyanez a felszerelés szükséges akkor, ha babakocsival indultok kirándulni. A helyszín kiválasztásánál érdemes előre tervezni, mert bizony nem minden terep ideális a babakocsival közlekedő szülőknek. Az alábbi kirándulóhelyek viszont garantáltan bejárhatóak babakocsival is – hidd el, teszteltük őket!

1. A Tihanyi-félszigeten található sajkodi strandról kényelmes, 2 kilométeres sétaút vezet a híres erdei teázóba. Az út vége enyhén emelkedik, egyébiránt könnyű terep, a kilátás pedig páratlan.

2. A szilvásváradi Fátyol vízeséshez végig betonút vezet, ezért babakocsival is könnyen megtehető a 3 kilométeres táv. Ha nincs kedvetek sétálni, akkor a kisvasúttal is el lehet jutni a gyönyörű vízeséshez.

3. A Tisza-tavi tanösvény ideális babakocsis útvonalat kínál a természet kedvelőinek. Számos madárfajt és vízi növényt megfigyelhetsz, miközben élvezed a tiszta levegőt. A tanösvény mindössze másfél kilométer hosszú, így babakocsival is gyorsan teljesíthető.