Hétvége kettesben?

A kisbaba érkezése teljesen fel tudja borítani a családi dinamikát. A szülők figyelme a kicsire irányul, az ő igényeit helyezik előre számos szituációban, hiszen teljesen rájuk van utalva. Ez egy természetes állapot, amin a legtöbb szülő átesik. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a család kiindulópontját apa és anya szerelme és egymás iránti szeretete jelenti, vagyis erre is nagyon kell vigyáznunk!

Az első hónapokban nagy a felhajtás az új családtag körül. Mindenki próbál beletanulni a kisbaba ápolásába, alakul a napi rutin és egyre jobban beleszokunk a kihívásokkal teli mindennapokba is. Az alváshiány és a kimerültség ilyenkor a legnagyobb ellensége a kettesben töltött időnek. Amíg a baba alszik, egy-egy jóleső beszélgetés vagy közös gyönyörködés a kis csöppségben is óriási feltöltődést tud adni. Ha van rá lehetőségünk, kérjünk segítséget a ház körüli munkákban vagy rendeljünk ételt, így időt és energiát tudunk spórolni, amit nem csak kisbabánknak, de a párunknak is szentelhetünk.

Ahogy növekedik a gyermek, egyre több közös játékban és programban lehet részünk. Ilyenkor élhetjük át igazán milyen nagyszerű apa / anya a párunk. Minél többet játszik el önállóan a babánk, annál több közös pillanatunk lehet a párunkkal is. Közös vacsoránál érdemes olyan éttermet választani, ahol a kisgyerekekre is gondoltak és játszósarkot vagy animátort biztosítanak számukra. Ide kattintva szemezgethetsz a bababarát éttermekből.

Természetesen ezek sokszor csak félmegoldásnak bizonyulnak, valljuk be, néha szüksége van anyának és apának is az “egyedüllétre”. A rokonok, nagyszülők nagy segítséget jelentenek az első baba nélkül töltött este alkalmával. Fontos, hogy a fokozatosság elve alapján szoktassuk hozzá kisbabánkat a nélkülünk eltöltött időhöz. Először csak néhány órára menjünk el a közelbe, jó ötlet ilyenkor egy közös séta. Így, ha a kicsi megijed, hamar vissza tudunk érni hozzá és nem esik kétségbe. Valószínűleg ezután később is szívesebben marad egyedül a mamával.

Ha nincs lehetőségünk rá, hogy valamelyik közeli rokon, vagy jól ismert barát vigyázzon egy kicsit a gyerekünkre, kereshetünk bébiszittert is. Mindenkinek nehéz lépés egy idegenre bízni a saját gyermekét, mi nem is javasoljuk, hogy a netről megismert személyt az első alkalommal kettesben hagyd a legféltetteb kincseddel. Azonban kellő óvatosság és ismerkedési idő után, vagy ismerősök ajánlása alapján meggyőződhetünk róla, hogy egy bébiszitter is lehet tökéletesen megbízható és szeretetteljes a babánkkal. Kiindulási pontként nézd meg esetleg a bébiszitterkereső.hu-t!

Amikor kisbabánk már rutinosan ott alszik egy-egy napot a rokonoknál, vagy találtunk olyan bébiszittert, aki el tudja altatni, felmerülhet a szülőkben a kettesben töltött hétvége gondolata is. Általában 15-18 hónapos korban hagyják először másnál a gyermeküket több napon keresztül. Ilyenkor jellemzően már nem szopiznak a kicsik, így egyszerűbben megoldható az etetés és éjszaka is kevesebbet ébrednek fel. A kedvenc plüss vagy fénykép anyáról és apáról elkísérheti a kicsit a nagyszülőkhöz. Az első babamentes kikapcsolódás általában lelkifurdalást okoz indulás előtt az anyukáknak. A tapasztalat azonban az, hogy a gyerekek könnyen veszik a kis környezetváltozást, sőt jól érzik magukat mások társaságában. Apára és anyára pedig teljes megújulásként hat a közös időtöltés.

Ki lettem anyaként?

Az egy éves szülinap nem csak a baba életében nagy mérföldkő, de az anyákéban is! Egy éve új dimenzióba került az életed, anyuka lettél és ezzel akarva-akaratlanul nagyon sok minden megváltozott. Sok anyuka számol be róla, hogy akkor tör fel az igény rá, hogy  újra megismerjék magukat, amikor a gyerekük betölti az egy éves kort. Ilyenkor a kicsik már sokkal önállóbbak, többet játszanak el egyedül és mivel már nem igényelnek annyi anyatejet, a nagyszülőkkel, barátokkal is hosszabb ideig elvannak. Vagyis valamivel több szabadideje lesz az anyukáknak, így jobban észreveszik a bennük lezajló változásokat.

Megváltozott érdeklődési kör

Lehet azt gondoltuk, hogy a hobbink, az érdeklődési körünk jelentős súllyal bír a személyiségünkben. Mi történik, ha azon kapjuk magunkat, hogy már nem jövünk lázba a divattól? Ha a cukrászkodás már nem olyan élvezetes? Ha a rajzolás és festés macerává válik? Ha a kedvenc hangszerünket egyáltalán nincs kedvünk elővenni? Semmi. Megváltozunk. Mások lettek a prioritások, felértékelődött az idő és a pihenés, a nyugalom  vagy éppen a nagy társasági élet. Ez azt is jelenti, hogy esetleg más dolgok jobban kikapcsolnak majd minket. Érdemes tehát nyitottan, keresve-kutatva körülnézni milyen elfoglaltság járulna hozzá a tökéletes én-időhöz. Fontos, hogy anyaként is fel tudjunk töltődni.

Pihenés

Átalakuló barátságok

Észrevetted, hogy mióta kisbabád van többet beszélsz azokkal a barátaiddal, akik szintén gyereket nevelnek? A megváltozott élethelyzet új beszédtémákat, élményeket ad, amit nagyon jó olyanokkal megosztani, akik hasonló cipőben járnak. Emiatt sok anyuka azt veszi észre, hogy eltávolodott a nem gyerekes barátaitól, ami nem igazán kelt jó érzéseket bennük. A megoldás egyszerű, döntsd el, hogy nem szigeteled el magad azoktól az emberektől, akik fontosak számodra csak azért, mert neked kisbabád született. Hívd fel őket és kezdeményezz, ha szívesen találkoznál velük. Ha pedig úgy érzed, új kapcsolatokra és barátságokra lenne szükséged, akkor nyugodtan elegyedj szóba akár online, akár a játszótéren más szülőkkel. A legtöbb friss anyuka tapasztal egyfajta izoláltságot, ebből pedig érdemes kitörni. A társasági élet és az őszinte barátságok pozitív hatással vannak a mentális egészségre.

Barátság

Új énkép

Anya vagyok, világra hoztam egy gyermeket.” Ez a tény és az a rengeteg tapasztalat beépült az énképünkbe. Büszkének kell lennünk rá, amiért ilyen erősek és kitartóak vagyunk. Feladatot kaptunk egy egész életre, támogatnunk kell a gyerekünket. Nagyon sok anyuka azt tapasztalja meg, hogy elképesztően megnövekedett a teherbíróképessége a kisbaba mellett. A kialvatlan éjszakák és a nyűgös nappalok ellenére is mindenre képesek a gyermekükért. Mégis nagyon fontos az, hogy ne vállaljuk túl magunkat és ne szégyelljünk segítséget kérni. Lehet, hogy átalakultak a határok, de attól még ott vannak. A saját jóllétünk megőrzése az egész család érdekében elengedhetetlen. Mérjük fel tehát a lehetőségeinket és keressünk vagy fogadjunk el segítséget ott, ahol szükséges.

Mama

Arról, hogy milyen fontos anyaként is megismernünk magunkat mások is sokat írtak. Olvasd el az Anyahős.hu írását a témában ezen a linken.

Pihenés baba mellett – tervezd meg a nyugodt pillanatokat 

 

Már biztosan elkezdted tervezgetni a mindennapjaitokat a babával. Elképzelted milyen lesz együtt a reggel, kitaláltad merre fogtok sokat sétálni. Alig várod, hogy találkozz vele és a mellkasodhoz ölelhesd a gyermekedet. Türelem, nincs már hátra olyan sok idő és kéz a kézben együtt lehettek! Addig is fel tudsz készülni az érkezésére. Érdemes már a második trimeszterben elkezdeni az otthonod bababaráttá alakítását, az utolsó trimeszterben ugyanis sokaknál visszajön az állandó kimerültség érzése és a mozgásban is korlátozottabbak a kismamák.  

A várandósságot ugyanúgy körbe tudja lengeni a rózsaszín köd, mint a szerelmet. Azonban legyél reális magadhoz, ne csak a jóra készülj, de ne is pánikolj! Biztosan lesznek nehezebb időszakok, el fogsz fáradni, de ezekre elő lehet készülni. Sokat számít, ha a rokonok vagy barátok készen állnak arra, hogy segítsenek a szülőknek, ha szükségük lesz rá. Azonban praktikus kiválasztani néhány olyan babanyugtató eszközt is, ami mindig rendelkezésre áll.  

Egy kis otthoni segítség: a pihenőszékek

Ahhoz, hogy a szülőknek és a babának egyaránt boldog időszak lehessen az első közös év fontos, hogy mindannyian eleget pihenhessenek. Az újszülöttek legtöbbször anyukájuk közvetlen közelében tudnak igazán jót aludni. A testkontaktus és a ritmikus mozgás fontos szerepet játszanak abban, hogy kisbabánk kellemesen érezze magát. Csodálatos érzés, amikor az öledben alszik gyermeked, azonban elveszi az idődet más tevékenységtől és sokszor egy idő után fárasztóvá és kényelmetlenné válik a merev helyzet. Milyen jól jön ilyenkor egy pihenőszék, vagy fekvő hinta, amiben tovább ringatózhat a kicsi azután is, hogy leraktad! Nem szakad meg a mély, békés alvás és a te kezeid is felszabadulnak. 

A ringatás nem csak az alvás közben nyugtatja meg a kisbabákat, de akkor is hatékony módszer, ha a kicsi sír. Ráadásul a ritmikus himbálózás fejleszti az egyensúlyérzéküket, hozzájárul a ritmusérzék kialakulásához és a vizuális érzékelés fejlődésére is pozitív hatással van. Rengeteg édesanya számol be arról, hogy kisbabája néhány alkalom után magától is elaludt a pihenőszékben, ez pedig hihetetlenül hangzik azoknak az anyáknak, akik több órás sétálás, döcölés és ringatás után képesek alvásra bírni fáradt gyermeküket. Természetesen a cél sosem az, hogy minél hamarabb leválasszuk a csecsemőt. Az ölelés, dédelgetés, karban tartás, simogatás ugyanúgy megmarad a nap többi részében. 

Amikor nem lehet letenni a babát

A testkontaktust sem kell feladni, ha szükségünk van mindkét kezünkre. A hordozókendők évszázadok óta segítik a szülőket és nem csak akkor lehet használni őket, ha el kell mennünk valahova! Vannak nyűgösebb napok, amikor a kicsik hallani sem akarnak róla, hogy letedd őket. Ilyenkor egy perc alatt magadra veheted a kenguru hordozót, ami körülöleli gyermeked ahogy a mellkasodon pihen és máris ugyanúgy tudsz járni-kelni, pakolászni, mosogatni, teregetni, főzni, enni, írni, olvasni, mint előtte, csak a szemed fénye is ott szuszoghat a szíveden. A hordozásba sok anyuka beleszeretett. Ne ítélkezz, amíg nem próbáltad mennyivel egyszerűbb babahordozóval az élet. 

Környezetvédelem anyaként

 

Megkerülhetetlen téma napjainkban a környezettudatosság, anyaként pedig kifejezetten érintettek vagyunk benne. Abban a pillanatban, hogy megtudtuk gyermeket várunk, elkezdtünk sokkal többet gondolni a jövőre. Az élővilág és a természet megóvása új perspektívába kerül. A környezettudatos döntéseinkkel saját gyermekünk jövőjét óvhatjuk meg. Összeszedtünk néhány javaslatot, hogyan tudsz úgy gondoskodni kisbabádról, hogy nem ártasz vele a természetnek. 

Kerüld a műanyagot 

A műanyag csodálatos anyag, rengeteg mindennapos használati tárgyunk készül belőle a babafésűtől kezdve a fürdetőkádig sok-sok minden. Azonban van egy rossz tulajdonsága: nem bomlik le a környezetben. Az eldobott, szemétként kezelt műanyag mikrorészecskékre bomlik és így bekerül az élővilág körforgásába megemészthetetlen, káros vagy épp veszélyes formában. Érdemes tehát alternatívát keresni természetes anyagok formájában, főleg, ha napi cikkeket vásárolunk. Jó példa erre az eldobható pelenka öko változata. Moltex pelenkák növényi alapanyagokból készülnek, a Bamboo Nature márka pedig fokozottan figyel a környezetbarát alapanyagok használatára. Még ennél is környezetkímélőbb megoldás a többször is használható mosható pelusok alkalmazása. A játékok közül válaszd a fából készülteket. A fa játékoknak nem csak a környezetre gyakorolt hatása kisebb, de strapabíróbbak és tartósabbak is műanyag társaiknál. 

 

Válaszd a növényi alapút a mesterséges helyett 

Igen, ez nagyon hasonló a műanyagos tanácsunkhoz. Azonban fontos, hogy gondolj azokra a termékekre is, amiket nem a kukába dobunk használat után, hanem a lefolyóba csorognak bele vagy a levegőbe párolognak el. A környezettudatos takarítószerek és tisztítószerek természetes összetevők segítségével állnak ellene a baktériumoknak és távolítják el a különböző szennyeződéseketA háztartásban használt vegyszereknél és mosószereknél vegyük figyelembe, hogy a közvetlen környezet mi vagyunk, a gyerekeink és a családunk. A bio mosógélek és öblítők választásakor biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen káros anyag nem fog a babánk bőrével érintkezni. Ugyanebből az okból tanácsos természetes összetevőkből készült baba kozmetikumot vásárolni. A Babé, a Nosko és a BabyZoo baba krémek kiváló helyettesítői a kőolajszármazékot és parabéneket tartalmazó kozmetikumoknak. A természetes illat, ami belőlük árad pedig mindannyiótokat le fog nyűgözni! 

Vásárolj kevesebbet, de minőségit 

Kulcs fogalom a hosszú távon használt termékek esetén. Nem titok, hogy az lenne a legjobb a környezetnek, ha nem vásárolnánk semmit. Ezt azonban elég kevesen tudjuk megcsinálni, főként kisgyermekes családban nem. Viszont azokban a helyzetekben, amikor választási döntés előtt állunk két termékkel kapcsolatban, jusson eszünkbe, hogy a minőségi kivitelezésű tárgyak befektetésként is funkcionálhatnak. Ha nagy családot tervezünk, jobban megéri a drágább, de időtálló babakocsit megvásárolni, hiszen az nem csak egy gyermeket fog tudni kiszolgálni. Ugyanez igaz a bababútorokra, etetőszékekre, mellszívókra is. Már azzal is fenntarthatóbbá tesszük vásárlásainkat, ha átgondoltan hozzuk meg a döntést és mérlegeljük a hosszútávú igénybevétel lehetőségeit. 

Tanítsd meg a természet szeretetére 

A legszebb és legfontosabb dolog, amit anyaként tehetünk. A természetes élővilág csodálatát és tiszteletét könnyű átadni a kicsiknek. Egy séta a parkban vagy a plüssállatokkal való játék kiváló alkalmat teremthet a környezetvédelem fontosságáról való beszélgetésnek. 

Anya, mozdulj ki picit!

Nagyon sok édesanya panaszkodik kimerültségre és izoláltságra. Te is érezheted úgy, hogy el vagy zárva a külvilágtól és a napjaid nem állnak másból, mint az etetés-altatás-pelenkázás-házimunka örökös körforgásából. Főleg az elején, a baba érkezése után nehéz kitörni a mókuskerékből, joggal érzed hát úgy egy idő után, hogy nincs energiád.

Fontos azonban, hogy tudj töltekezni, ehhez pedig az szükséges, hogy időről időre visszatérj a kicsi előtti életedhez, és ha csak egy-egy rövidebb program erejéig is, de újra a baba nélkül legyél. Énidőre úgy lehet szert tenni, hogy megváltoztatod az attitűdöd és elhiszed, hogy a babának nem egy tökéletes, 0-24 órában szolgálatot teljesítő anyára van szüksége, hanem egy kiegyensúlyozott anyára. Ez nem egyszerű feladat, de mi segítünk Neked!

Íme, néhány tipp, hogy hogyan tudsz időt fordítani magadra a baba mellett:

Babád érkezése megváltoztatja az addigi életed, mondhatjuk, hogy fenekestül felforgatja. Az anyaság 24 órás elfoglaltság, amibe nagyon hamar bele lehet fáradni és ebben semmi szégyellnivaló nincs. Nemcsak Neked, de a babádnak is fontos, hogy tudj töltekezni. A kicsinek nem egy állandóan 100%-on teljesítő, hanem egy kiegyensúlyozott anyára van szüksége, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy magadra is jusson idő.

Ezt úgy tudod megvalósítani, ha már a baba születése után a lehető legaktívabban bevonod párodat a gyereknevelésbe, amivel egyrészt téged tehermentesít, másrész erősödik a közte és a kicsi közötti érzelmi kötődés. Tűzzetek ki egy fix estét a héten, amit magadra fordíthatsz. Ilyenkor csináld azt, ami jól esik: olvass, aludj egyet vagy találkozz a barátaiddal. Ha hosszabb időre mozdulnál ki, akkor fejj le egy adag tejet előre, amit cumisüvegből is megihat a baba, míg te jól érzed magad valahol házon kívül.

Már az első hónapokban figyelj arra, hogy a kicsi hozzászokjon másokhoz: fogadj látogatókat, engedd, hogy megfogják a babát. Régen az újszülöttek is kézről-kézre jártak a rokonság nőtagjai között, míg az édesanya a gyermekágyban pihent. Noha manapság a szokások, a körülmények és az elvárások is megváltoztak, a kicsinek és magadnak is nagy szívességet teszel, ha hamar hozzászoktatod az emberekhez. Egyrészt könnyebben tudsz kimozdulni vele, jól fogja magát érezni a baba-mama tornán, ringatón vagy éppen egy bababarát kávézóban, ahová megbeszélsz egy találkozót a barátnőiddel. Másrészt hamar eljön az a pont, amikor rábízhatod valaki másra: a párodra, a nagyszülőkre, egy rokonra vagy akár egy bébiszitterre. Ha hamar társasághoz szoktatod, akkor a kicsi szociális lesz és nyitott mások felé, ezekkel a tulajdonságokkal pedig könnyebben boldogul majd a felnőtt életben is, mint kevésbé könnyen barátkozó társai.

A pároddal kettesben töltött idő automatikusan háttérbe szorul, ha megérkezik a poronty. Figyeljetek arra tudatosan, hogy ne hanyagoljátok egymást, mert ez nyomot hagyhat a kapcsolatotokon és a gyermek személyiségén is. Szervezzetek programot kettesben, mozduljatok ki ugyanúgy, mint amikor még nem volt veletek a baba.

Ehhez arra van szükség, hogy merd rábízni a kicsit másra! Hidd el, más is képes gondoskodni róla, nem csak Te. Sokan a nagyszülőkre támaszkodnak, ha ki szeretnének mozdulni, de ennél lehetsz nyugodtan bátrabb: nézz szét a környezetedben, hogy van-e olyan rokon, barát, ismerős, akiben megbízol, és akinek esetleg jól jön egy kis kiegészítés a keresete mellé. A kerületi védőnő is tud segíteni megbízható bébiszittert találni, fordulj hozzá bizalommal.

Túrázás kisbabával

Amikor a kicsi megtanul magától ülni, mérföldkőhöz érkeztek. Az ülés ugyanis lehetővé tesz egy sor olyan tevékenységet, amit korábban egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezve, sok szervezést igényelve tudtatok megvalósítani. A 8-9 hónapos babával már el lehet menni rövidebb túrákra, ha babahordozóba ülteted a gyerkőcöt, nem beszélve a biciklitúrákról, amelyek nagyobb állóképességet és egy kis bátorságot igényelnek ugyan, de ha belevágtok, szuper jól szórakozhattok és fel is tudsz töltődni – ami biztosan rád fér.

Következő cikkünkben megmutatjuk Neked, hogy mire figyelj, ha babahordozóval indultok sétálni, és ha bringatúrára készültök, valamint ráadásként összeszedtünk néhány jól bevált, babakocsival is kényelmesen bejárható magyarországi kirándulóhelyet, amelyeket bármilyen életkorban lévő babával könnyen fel tudtok fedezni.

Könnyű túrák

A babahordozó megkönnyíti a kisgyermekes családok életét, hiszen szabadabb mozgást biztosít a babának és a szülőnek is, mint a babakocsi. Mielőtt beleülteted a kicsit a hordozóba, érdemes tisztába tenni, így nem kell elindulás után rögtön megállni pelenkát cserélni. Ha a hordozónak nincs teteje, akkor mindig tegyél a kicsi fejére sapkát, ami véd hidegben és melegben is. Ugyanez igaz a hosszú ujjú pólóra is, ami nyáron megvéd a napégés ellen. Érdemes a vállpántra egy puha plüssfigurát vagy valamilyen játékot erősíteni, amivel menet közben elszórakoztathatja magát. Egy óránál többet valószínűleg nem fog kibírni a hordozóban a kicsi, ezért úgy tervezzétek az útvonalat, hogy óránként ki tudjátok venni kicsit mozogni, járkálni.

Bringatúra a babával

Ha a kicsi már biztosan tud ülni, akkor nincs akadálya annak, hogy hosszabb-rövidebb biciklitúrára indulj vele. A kormány és a nyereg közé kisebb, de már stabilon ülő gyerkőcöt tudsz ültetni, 15 kilóig. Ennek az elhelyezésnek előnye, hogy tudtok beszélgetni tekerés közben, ő pedig jobban lát, mintha a hátad mögött ülne. Mivel a bringa súlypontja a kicsi miatt előre tolódik, könnyebben tudod kormányozni, mintha hátra ültetnéd. A 15 kilónál nehezebb gyerkőcnek hátul van a helye. Ekkor nehezebb kormányozni és egyensúlyozni a bringával, pláne, ha a kicsi oldalra hajol. Ajánlott egy visszapillantó tükröt szerelni a kormányra, hogy lásd, mit csinál a gyerkőc. Az alvásidejét figyelembe kell venned a biciklizésnél, mert az alvó gyerek oldalra billenhet, ami elhúzhatja a bicikli súlypontját.

Mindkét ülés esetében fontos, hogy a háttámla elég magas legyen ahhoz, hogy kényelmesen tudjon ülni benne a gyerkőc, hogy legyen rajta biztonsági öv és bukósisak. Mindig legyen nálad váltásruha, pelenka, elegendő étel és ital, valamint nejlonzacskó a használt pelusnak, mert nem mindenhol van szemetes. A kicsire egy réteggel több ruhát adj, mint ahogy te fel vagy öltözve és mindig figyelj a napvédelemre.

Babakocsis kirándulások

Ugyanez a felszerelés szükséges akkor, ha babakocsival indultok kirándulni. A helyszín kiválasztásánál érdemes előre tervezni, mert bizony nem minden terep ideális a babakocsival közlekedő szülőknek. Az alábbi kirándulóhelyek viszont garantáltan bejárhatóak babakocsival is – hidd el, teszteltük őket!

1. A Tihanyi-félszigeten található sajkodi strandról kényelmes, 2 kilométeres sétaút vezet a híres erdei teázóba. Az út vége enyhén emelkedik, egyébiránt könnyű terep, a kilátás pedig páratlan.

2. A szilvásváradi Fátyol vízeséshez végig betonút vezet, ezért babakocsival is könnyen megtehető a 3 kilométeres táv. Ha nincs kedvetek sétálni, akkor a kisvasúttal is el lehet jutni a gyönyörű vízeséshez.

3. A Tisza-tavi tanösvény ideális babakocsis útvonalat kínál a természet kedvelőinek. Számos madárfajt és vízi növényt megfigyelhetsz, miközben élvezed a tiszta levegőt. A tanösvény mindössze másfél kilométer hosszú, így babakocsival is gyorsan teljesíthető.