scroll-to-top

A babaúszásról

A babaúszásról

Manapság – szerencsére már dúskálhatunk a kisbabás foglalkozásokban: baba-mama jóga, torna, ringató, mondókázó, zenebölcsi és még sorolhatnám. Talán, amikor az időjárás kellemesebbre fordul, szívesebben veszünk részt vizes programokon, így figyelmetekbe ajánljuk a babaúszást, ami akár az egész családnak kikapcsolódás, és ezek mellett nagyon hasznos is.  

Fogadjátok sok szeretettel blogbejegyzésünket, amelyben szakképzett védőnőnk Kriszti – aki szintén gyakorló anyuka – osztja meg személyes tapasztalatát és véleményét a babaúszásról. 

Az elején fontos tisztázni, hogy a babaúszás célja nem az, hogy a csecsemő megtanuljon úszni. Sokkal inkább az, hogy erősítse az anya/apa, és a baba közötti bizalmat, segítse a mozgásfejlődést, valamint ezeken az alkalmakon lehetőség van arra, hogy más kisbabákkal, és családokkal is találkozzatok.  

A pár hónapos babák még emlékeznek arra, hogy milyen érzés volt az anyaméhben ringatózni a magzatvízben. Pont emiatt a víz közelsége, a vízben való játék és lubickolás egy nagyon kellemes élmény számukra. A víz felhajtó erejét kihasználva könnyebben tudnak mozogni, olyan mozgásra is képesek, amire még koruktól fogva a szárazföldön nem képesek, ezáltal az izmaik erősödnek.  A vízben való szabadabb mozgás a koordinációs képességüket is fejleszti.  

Egy csecsemőnek nagyon fontos a testi kontaktus, bőrének érintése. A babaúszás keretein belül a szülő egész végig fogja, védi a gyermeket, együtt játszanak és közben a víz simogatása is pozitív ingert vált ki a bőrén.  A rendszeres mozgásnak köszönhetően erősödik a baba immunrendszereellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.  Nem elhanyagolható szempont, hogy talán ez az a babás program, amire az apukákat nagy eséllyel el lehet csábítani, így az egész családnak egy vidám lehetőség arra, hogy még erősebb kötelék alakuljon ki közöttetek.  

Rossz alvó babáknak is érdemes kipróbálni, általában kellemesen elfáradnak, így mélyebben és nagyobbat alszanak utána.  Nem szabad attól megijedni, hogy a foglalkozáson az oktató arra kér, hogy merítsétek a babát a víz alá. A csecsemőknél létezik az úgynevezett búvárreflex, ami miatt a víz alatt automatikusan visszatartják a lélegzetüket és nem fognak félrenyelni és fulladozni.  Ez a reflex 6-8 hónapos korban elfelejtődik, ezért érdemes még ez előtt elkezdeni a babaúszást. 

Mire lesz szükséged a babaúszáson? 

  • egy jó minőségű úszópelusra 
  • egy igazolásra a házi gyermekorvostól, hogy nem fertőző beteg a kisbaba 
  • törölközőre 
  • babáknak kialakított fültisztító pálcára (víz kitörlésére a végén)

 

Mikor érdemes elkezdeni? 

Kb 3 hónapos kortól javasolják a babaúszás elkezdését, de mindenképpen addig, amíg kiváltható a búvárreflex, az egyénileg változhat, de általában 8 hónapos korig. 

Arra bíztatunk benneteket, hogy próbáljátok ki, életre szóló élmény lehet az egész családnak! 

Vissza a cikkekhez