scroll-to-top

Hol alszik a gyerek?

Hol alszik a gyerek?

“Várandósan igyekeztem minél részletesebben elképzelni milyenek lesznek majd a napjaink a babával. Utólag belátom, hogy ez egyáltalán nem volt jó stratégia a felkészülésre. Tapasztalat nélkül nem lehet elképzelni milyen lesz, az elhatározás pedig addig tart, amíg a kicsi reagál. Így volt ez nálunk az alvással is.” Ismerd meg Alízék történetét az együtt alvásról.

A nagyszülők tanácsára úgy terveztük, hogy a babánk a kezdetektől a saját ágyában fog aludni. Azonban ahogy először a kezembe foghattam a gyermekem, tudtam, hogy mellettem a helye. A gyakori szoptatás miatt is egyszerűbbnek éreztem, ha magunk közé veszem. Arról nem is beszélve, hogy bébiőr ide, légzésfigyelő oda, akkor voltam nyugodt, ha a bőrömön éreztem a szuszogását.

Napközben természetesen nem tudtam megoldani, hogy végig ott feküdjek mellette, így előkerült a hordozókendő. Rendkívül szerettem magamon altatni, jól esett, hogy hozzámér, ő is sokkal hamarabb megnyugodott, mégis tudtam végezni az otthoni teendőimet és mindkét kezem szabad maradt.

Aztán persze megnőtt, 6-7 kilót hordozni már nem olyan kényelmes. Ekkor tértünk át a fekvő hintára. A ringató mozgás hamar elaltatta és az erős, de kellemes tapintású vászonhintában biztonságban magára tudtam hagyni.

A saját ágyába szoktatni keményebb dió volt. Este elalvás után át-át tudtunk rakni a kiságyba, de természetesen a hímestojás effektust és az instant felébredést sokszor eljátszottuk. Itt igazából a bölcsőde segített nekünk. Alig akartam elhinni, amikor mesélték, hogy a kis csoporttársaival a gyerekem gond nélkül lefekszik és elalszik egyedül a babaágyban. Micsoda mágikus erő lehet ott! De kiderült, hogy csak a következetesség áll a háttérben.

Ma már otthon is elalszik egyedül az ágyában a délutáni alvás során. Este pedig a közös esti rutint követően fektetem be és maradok ott mellette amíg elalszik. Most már szeretném, ha lenne egy teljes éjszakánk, amikor csak ketten vagyunk az ágyban a férjemmel, de persze odafigyelek a fokozatosságra. Ha éjjel felébred, megpróbálom még az ágyban visszaaltatni, ha ez 10-15 perc után sem segít, magamhoz veszem. Lehet következetesebbnek kéne lennem, de sokszor legyőz a fáradtság. Azért bízom benne, hogy jól csinálom.

Vissza a cikkekhez