scroll-to-top

Az önálló étkezések színes világa

Az önálló étkezések színes világa

“Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom a hozzátáplálás sok maszattal jár. A legtöbb anyuka erre fel is van készülve, én azonban szeretném megosztani a saját kis történetünket abból az időszakból, amikor a kislányom már inkább egyedül próbálkozott az evéssel. Szerintem fontos, hogy tudjunk nevetni ezeken piti nehézségeken is és lássuk meg a szépet a kisbabás hétköznapokban.” Olvassátok szeretettel Juli írását!

Nálunk a kislányom hamar jelezte, hogy köszöni, ő egyedül is belapátolná a barack színű pépet a szájába, így 7-8 hónaposan már két kanállal ültünk le a frissen terített asztalhoz. Az elején ketten matattunk az avokádókrémes tálban, én teljes felkészültségben, egyik kezemmel a tálat fogtam, másik kezemmel a szájához emelgettem a falatot. Ő pedig csak tutymákolt míg a szép zöld krém teljesen bebarnult. Amikor már minden gusztusát elvesztette az étel, természetesen megkínált engem is “ham-ham aja”. Jó példát mutattam és elfogadtam a falatot.

Később már egészen eltalálta a feje környékét. Ment egy kis céklás krumpli a nyakába, néha az ölébe borult a spenótfőzelék és volt, hogy a homlokáról szedegettem le a rászáradt kurkumás lencse darabokat. “Mennyivel gyorsabb volt egyedül etetni!” Futott át sokszor az agyamon a gyerek nyakredőit törölgetve, de elfogadtam, hogy neki így izgalmasabb, élménydúsabb az étkezés. “Amúgy sem tart olyan sokáig ez az időszak, előbb utóbb csak megügyesedik” – gondoltam.

Mikor már elég rutint szerzett az önálló étkezésben, néha ki is rohantam a másik szobába egy pillanatra. „Megy ez már neki egyedül is!” bíztattam magam, amíg kettesben hagytam őket az áfonyás joghurttal. Csak hát mikor visszamentem, alig láttam hol végződik a kölyök és hol kezdődik az abrosz. „Egy kis pohárnyi joghurttal hogyan tudta lilára mázolni a fél étkezőt?” -rémüldöztem.

Ma már nem lepődök meg semmin. Jó barátságban lettünk a színekkel. Elengedtem a minimalista skandináv otthon elképzelést. Megtanultam, hogy jobban járok, ha valamelyik színes mintás ruhámat öltöm magamra az étkezések előtt és nem az egyszínű pólóimban ülök le a gyerek mellé. Beszereztem napi 3 db szilikon előkét és beruháztam egy hatékony mosógépre.

Vissza a cikkekhez